Introductie

Diabetes? Ik?

Foto van mensenmassa

Diabetes komt veel voor. In Nederland zijn nu bijna een miljoen mensen met diabetes, en de ziekte neemt hand over hand toe.

Als u te horen krijgt dat u diabetes hebt, is dat wel even schrikken. Misschien gelooft u het gewoon niet, misschien bent u er totaal ondersteboven van. Maar het kan ook een opluchting zijn om te weten dat uw klachten een oorzaak hebben, en behandeld kunnen worden...

Onzekerheid is troef, en er komen allerlei vragen bij u naar boven. U kunt het moeilijk vinden om te accepteren dat u een ziekte hebt die niet over gaat. U kunt gaan piekeren, of doen alsof er niks aan de hand is... Maar er is wél wat aan de hand, zoals u gaandeweg duidelijk zal worden.

DIEP® biedt u de nodige houvast om met uw diabetes om te gaan.
 

Wat kunt u met DIEP®?

U vindt hier betrouwbare info over type 2 diabetes, volgens de landelijke richtlijnen. U kunt de 8 hoofdstukken van links naar rechts doornemen als een leesboek, of onderwerpen kiezen in een hoofdstuk dat u op een bepaald moment aanspreekt. Bovenaan uw scherm bieden het ABC of Zoeken de mogelijkheid om snel een onderwerp of een moeilijk woord te vinden. 
Onder Video’s tonen de eerste vijf op heldere wijze waar het bij type 2 diabetes en de behandeling om gaat. 
 
Wilt u stoppen met roken, meer bewegen of “gezonder” eten & drinken? De Leefstijlcoach is speciaal is opgezet om mensen met type 2 diabetes te ondersteunen bij het maken van een haalbaar actieplan. Het computerprogramma geeft info en adviezen-op-maat, afgestemd op gegevens die u zelf invult, zoals uw leeftijd, medicatie, BMI, gewoonten en voorkeuren. Die gegevens zijn beschermd, dus inloggen is noodzakelijk.
 
DIEP® biedt ook diverse handige schema’s, overzichten en Infobladen, en zelfs vragenlijsten die kunnen helpen neuropathie of depressieve klachten op te sporen. U vindt ze in de betreffende hoofdstukken, maar het snelst onder Schema’s.
 
Tenslotte vindt u per hoofdstuk een formulier dat kan helpen uw afspraken voor te bereiden. Simpel op uw computer invullen, afdrukken en meenemen! Is uw laptop of tablet niet op een printer aangesloten?  Dan kunt u het formulier misschien naar uw zorgverlener mailen.
 

Zorgverleners

U maakt al snel kennis metSchema met een overzicht van de diabetes zorgverleners verschillende zorgverleners. Dat kan verwarrend zijn, daarom geven we een overzicht.

We beginnen met uzelf : u staat centraal, gesteund door de mensen in uw naaste omgeving.

Uw huisarts stelt vaak de diagnose, geeft eerste uitleg en start de behandeling. Hij of zij verwijst u ook naar andere zorgverleners voor verdere info en adviezen, maar behoudt meestal de regie.

De dokters-assistente kan uw bloedglucose, gewicht en bloeddruk meten, en heeft vaak een taak bij de voorlichting over diabetes.

Bloed prikken in het laboratorium is nodig voor allerlei bepalingen, die van belang zijn voor uw diabetes. Soms is ook urine-onderzoek nodig.

De diëtist leert u hoe u met aanpassingen van eetgewoonten uw glucosewaarden gunstig kunt beïnvloeden. Ze geeft ook praktische tips met betrekking tot sport, feestjes en vakantie, of als u wilt afvallen.

De apotheek levert medicijnen, zelfcontrole- en injectiemateriaal. Apotheek-medewerkers bieden ook voorlichting en kunnen zelfcontrolemeters ijken.

Uw huisarts kan taken delegeren aan in diabetes gespecialiseerde praktijkondersteuners, thuiszorgverpleegkundigen of diabetesverpleegkundigen. Zij houden spreekuur bij uw huisarts of op een diabetes-poli. Diabetes-educatie is hun vak. U kunt bij hen terecht met al uw vragen over diabetes. Zij leren u zelfcontrole en insuline spuiten als dat nodig is. Steeds vaker nemen ze controles van de huisarts over. 

Als u niet onder controle van een oogarts bent, zal de huisarts meestal binnen een half jaar na diagnose uw ogen laten beoordelen op tekenen van diabetes. Dat gebeurt steeds vaker via een netvlies- (of fundus-) foto. 

Een internist (-endocrinoloog) is in het ziekenhuis de specialist voor diabetes bij volwassenen. De internist, oogarts of een andere specialist (zoals cardioloog, neuroloog of vaatspecialist) kan ook diegene zijn die het eerst aan diabetes denkt i.v.m. zijn bevindingen. Zij kunnen bovendien, evenals andere zorgverleners (zoals een pedicure of podotherapeut), in het verdere beloop van uw diabetes bij de behandeling worden betrokken. 

Klik hier om terug te keren naar de homepage.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (87 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Laatst aangepast op: 01/04/2014 - 22:15