samenvatting

Diabetische neuropathie komt veel voor maar wordt nog te weinig herkend, onder meer doordat het sluipend begint zonder klachten. Naarmate de zenuwschade toeneemt kunnen verschillende klachten ontstaan door gevoelsstoornissen, spierzwakte en een verstoorde werking van uw organen.

Een vervelende en vaak beangstigende klacht is zenuwpijn. Voor verlichting van deze pijn zijn speciale pijnstillers nodig, en soms ook andere maatregelen. Zeker als u geen pijn voelt is dagelijks voetonderzoek en goede voetenzorg de manier om een voetzweer te voorkomen.

Wordt zenuwschade niet tijdig herkend, en niet of onvoldoende behandeld, dan kan dat leiden tot vervelende complicaties, zoals een amputatie of depressie. Mede daardoor kan neuropathie uw kwaliteit van leven soms ernstig aantasten.

Een zo goed mogelijke glucoseregulatie is verreweg de belangrijkste maatregel waarmee iets valt te doen aan de oorzaken, klachten en gevolgen van neuropathie. Daarnaast leidt een gezonde leefwijze tot vermindering van uw klachten en vertraging van verdere schade. Ook diverse medicijnen en andere maatregelen kunnen uw klachten verlichten.

Voor een goed resultaat van de behandeling zal het zeker helpen als u begrijpt waarom het gaat bij neuropathie. Met het doorwerken van dit hoofdstuk heeft u al een belangrijke stap gezet.

?

U heeft nu heel informatie gekregen over diabetische neuropathie. Maar hoe zit dat bij u zelf? Zou u een antwoord kunnen geven op de volgende vragen?

  • Heeft u klachten die door zenuwschade veroorzaakt kunnen zijn?
    Zo ja, welke?
  • Hoe kan uw zorgverlener op eenvoudige wijze zenuwschade vaststellen?
  • Gebeurt dit onderzoek bij u regelmatig?
  • Weet u wat kan helpen om klachten van zenuwpijn te verlichten?

Heeft u dit hoofdstuk doorgenomen op aanraden van een van uw zorgverleners?
Dan kunt u via uw computer die onderwerpen aanvinken op onderstaand formulier dat u kunt afdrukken en meenemen bij uw volgende afspraak.

Sluit de enquête