Meer over koolhydraten

De term "koolhydraten" is een uitermate belangrijkFoto van brood en o.a. noten begrip in de diabetes-wereld, daarom gaan we er hier wat dieper op in. We onderscheiden koolhydraten in enkelvoudige, dubbele en meervoudige suikers.

De belangrijkste enkelvoudige suikers zijn glucose (ook bekend als druivensuiker of dextrose) en fructose (of vruchtensuiker). Galactose komt voor in melkpoducten.

Dubbele suikers bestaan uit twee enkelvoudige suikers. Zo bestaat "gewone suiker" in allerlei zoetwaren uit glucose + fructose en melksuiker uit glucose + galactose.
Dan is er nog moutsuiker bestaande uit glucose + glucose. Moutsuiker ontstaat bij kieming van gerst, en wordt gebruikt bij het brouwen van bier, of het stoken van jenever of malt-whisky.

Zetmeel-producten zijn meervoudige suikers; ze bestaan uit een lange keten van glucose-deeltjes.
De dubbele en meervoudige suikers worden in het maagdarmkanaal gesplitst in enkelvoudige suikers, die klein genoeg zijn om in het bloed te worden opgenomen.

Van de enkelvoudige suikers geeft glucose een snellere stijging van de bloedglucose dan vruchtensuiker, zoals we dadelijk zullen uitleggen. Glucose, druivensuiker of dextrose, of drankjes die dat bevatten, zijn dus wél geschikt om in te nemen bij een te laag bloedglucosegehalte (ofwel een hypo), de andere suikers en light-drankjes niet.

Klik hier voor een overzicht van de verschillende soorten koolhydraten.

Koolhydraten en glucose-pieken

Af en toe komt u de termen "glycemische index" en "koolhydraten tellen" tegen, vooral in het kader van glucose-pieken na een maaltijd. We leggen daarom uit wat het is, al is het voor u in de praktijk van weinig belang.

De "glycemische index" is een maat voor de snelheid waarmee glucose uit koolhydraat-bevattende voedingsmiddelen in het bloed komt. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedglucose stijgt.  

Glucose (= dextrose of druivensuiker) heeft een glycemische index van 100, vruchtensuiker echter maar van 20-29. Daarom is dextrose zo geschikt om in te nemen bij een lage bloedglucose of hypo, en vruchtensap niet.

Voor uw algemene diabetes-instelling is de glycemische index niet van belang, ook al zegt men wel dat voedsel met een lage glycemische index, dat de bloedglucose langzaam doet stijgen en langer energie levert, de meeste stabiliteit zou geven.

De Nederlandse maaltijden bevatten echter meestal niet alleen koolhydraten, maar ook vetten, eiwitten en vezelrijke groente of fruit, die vertragend werken op de maagontlediging. Daarbij verdwijnt grotendeels het nadelige effect van een hoge glycemische index.

Hoe populair het tellen van de koolhydraten in alles wat je eet en drinkt in Amerika ook is ("carb counting" lijkt er wel een sport!), het is vrij lastig en voor de meeste mensen met type 2 diabetes niet nodig, zolang de alvleesklier tenminste zelf nog insuline produceert.
Door zelf de bloedglucose te meten na de maaltijd kunt u leren welke soort maaltijden de glucosewaarden het meest verhogen.

Is koolhydraten tellen voor u wél een goed plan, en beschikt u over een mobiele telefoon, iPad / iPod / iPhone of Android toestel? Dan kunt u hier een koolhydratentabel als app downloaden.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (18 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 26/06/2013 - 11:58