Insuline-soorten en -schema's

Afbeelding enkele voorbeelden van insuline profielenEr zijn diverse soorten insuline, die vooral verschillen in werkingsduur: van kort tot langwerkend, en mengsels daarvan. Op basis van de zogeheten werkingsprofielen zijn daardoor meerdere injectie-schema's mogelijk. Langwerkende insulines hoeven minder vaak op een dag te worden gespoten dan kort- of snelwerkende insulines.

Enkele voorbeelden van die profielen ziet u op dit scherm. Wilt u de verschillende insulines of hun profielen op een rij zien, klik dan onder op het betreffende overzicht.
 
Als u bij of na tabletten insuline gaat spuiten wordt vaak gekozen voor 1 of 2 injecties per dag met middellang tot lang werkende insuline, of een mengsel bij 2 maal daags.
 
Meermaal daags insuline betekent in de praktijk soms 3, meestal 4 injecties per dag. Bij elke maaltijd wordt kort- of snelwerkende insuline gespoten, in combinatie met 1 maal daags middellang- of langwerkende insuline.
 
Een meermaal daags schema kan nodig zijn wanneer u zéér ongevoelig bent voor insuline en daardoor veel insuline nodig heeft. Omdat een grote hoeveelheid insuline op één plek pijnlijker is bij spuiten en langzamer in het bloed wordt opgenomen wordt vaak een maximum van 50 eenheden per injectie aangeraden. Een hoge dosis zal dan over meerdere injecties per dag verdeeld moeten worden.
 
Met een meermaal daags schema kunt u uw glucosewaarden ook beter sturen. Voor zo'n schema wordt dus vaak gekozen door mensen die flexibel willen kunnen omgaan met het tijdstip waarop ze eten, de hoeveelheid koolhydraten en inspanning.
 
Een pompje met kort- of snelwerkende insuline benadert de gezonde situatie van ‘op afroep beschikbare' insuline nog het meest. Via een onderhuids naaldje in de buik komt dan continu wat insuline binnen. De pomp kan worden geprogrammeerd, bijvoorbeeld voor een lagere dosis als u slaapt.
 
Als u kort- of snelwerkende insuline gebruikt in een meermaal daags schema of in een pompje, kunt u leren om zelf de insulinedosis aan te passen aan wat u wilt eten, of hoeveel u gaat sporten. U kunt ook leren om zonodig hoge glucosewaarden te corrigeren met extra insuline. Dat zelf aanpassen van de dosis noemen we "zelfregulatie". We bespreken dat bij de nadere info in het hoofdstuk over zelfcontrole.
 
Hieronder vindt u een overzicht van de gangbare insulines en de werkingprofielen:
 

INSULINES EN HUN TOEPASSING in NL 
 
werkingsduur
 
soortnaam
merknaam
voornaamste toepassing
snelwerkend (SW)
(ook wel ultrakort werkend genoemd)
lispro
aspart
glulisine
Humalog
NovoRapid
Apidra
bij maaltijden in meermaal daags schema;
ook voor “bijspuiten”
 
kortwerkend (KW)
gewone, humane insuline
Humuline Regular
Insuman Rapid
bij maaltijden in meermaal daags schema;
ook voor “bijspuiten”
 
mengsels met SW
 
Novomix 30, 50, 70
Humalog Mix 25, 50
 
2 maal daags schema
mengsels NPH+KW
 
Humuline 30/70
Insuman Comb 15, 25, 50
2 maal daags schema
middellangwerkend
NPH1 of isofane insuline
 
Insulatard
Humuline NPH
Insuman Basal
voor de nacht in combinatie met tabletten of
met KW/SW bij maaltijden;
ook wel 2 maal daags
 
langwerkend
 
glargine
detemir
Lantus
Levemir
1 maal daags, ook in combinatie met KW/SW bij maaltijden
 
ultralangwerkend 
degludec² 
Tresiba 
1 x daags, ook in combinatie 
met KW/SW bij maaltijden 
alle penvullingen of wegwerp-pennen bevatten 300 eenheden (E) insuline in 3 ml
1 Neutral Protamine Hagedorn | ² NB ook in 600 E in 3 ml
©2014/DIEP®/MUMC

 

Werkingsprofielen insulines (in uren)

 werkingsprofielen-insulines

Open dit overzicht als PDF om af te drukken

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (63 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Ik vind diabetes een ingewikkeld, interessant en moeilijk ziektebeeld. Vooral het met langwerkend en kortwerkend insuline. wanneer moet men bij spuiten en waarom, waarom die verschillende hoeveel heden.

Zoals de pagina is opgezet is dit redelijk helder echter de mechanische stem maakt er af en toe een te letterlijk overgenomen tekstverhaal van. Waarom niet normaal ingesproken en voor de letter X een MAAL te gebruiken. Wie begrijpt er de benaming 2X daags? Verder zou ik willen zeggen dat wellicht de uitleg omtrent soort Diabetes patiënt aan te geven met type 1 en 2 en mogelijk ook de 1,5 voor moeilijk in te stellen personen. Al geeft dit laatste nog niet de veelgebruikte kwalificatie. het is meestal type 1 of 2.

Bedankt voor uw reactie. We hebben uw suggestie om de "x" in de teksten te vervangen door het woord "maal" waardoor de elektronische stem het beter voor zal lezen direct doorgevoerd. In het verleden hadden we wel een echte ingesproken stem, hier zitten echter een aantal belangrijke nadelen aan. Met een ingesproken stem is het voor ons moeilijker om de site actueel te houden en aan te passen aan de richtlijnen en dat vinden we heel belangrijk. De reacties kunnen door een ingesproken stem ook niet voorgelezen worden. Bij een ingesproken stem wordt ook vaak gebruik gemaakt van een technologie die op tablet computers en smartphones geen goede resultaten geeft. Dit alles is voor ons reden om met een elektronische stem te werken i.p.v. een echt ingesproken stem. Uitleg over type 1 en type 2 diabetes kunt u o.a. vinden op de pagina http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Achtergrond-van-diabetes-Wat-is-diabetes.

Zijn er ook plantaardige insuline soorten? Als je insulineresistent bent bijv. hoe wordt het geconstateerd? Ik gebruik al 3 maanden een langwerkend insuline maar daling van bloedsuiker is erg onstabiel. wat is hieraan te doen?

Met Actrapid had ik eea redelijk onder controle. Toen werd gezegd dat Actrapid niet meer bestond (???) en moest ik Novorapid gebruiken. Sindsdien is alles ongeregeld. Ik heb of een Hypo , of hoge suikerwaarden (12-21). Jaar lang geprobeerd en krijg het niet onder controle. Nu schrijft internist insuman rapid voor. Bijsluiter gelezen ben bang om het te gebruiken. Ik heb 2008 gastric bypass gehad, verder heb ik de ziekte van Dercum en diabetes 2. Alles wat ik eet gaat rechtstreeks door mijn darm en wordt pas ongeveer 2 uur na consumptie in mijn systeem opgenomen. Dat merk ik duidelijk met pijnstillers enz. Welke insuline moet ik nu nemen? Hypos zijn een verschrikking want gewone oplossing, 2 sn. brood met jam, werkt dus niet!! Het enige is glucose laten smelten in mijn mond.

@mev Eibrink
Vanwege stop Actrapid gebruik ik Insuman Rapid.
Zelfde werking, geen probleem.

goede site heb ik veel aan

Hoe kan ik iemand overzetten van Humuline NHG naar Lantus??

Ik moest 2eh extra van novorapid hebben en ik heb perongeluk novomix gedaa. Mijn bloedsuikerspiegel was te hoog. Moet ik aalsnog novorapid inspuiten?

Een leerzame site, handig voor mijn opleiding.
Vriendelijk dank voor de info.

Sinds 6 maand ben ik gestart met insuline S'morgens nu ben ik na 3 maand gezakt van 9,8 naar 8 maar nu zakt het niet meer.Bij mijn controles zijn mijn waarden nochtans redelijk goed.Ik spuit ongeveer 15 eenheden,zou dit te laag zijn en moet ik verhogen?Ik gebruik lantus solo star.

info was goed lees baar en begrijpend,Ik ben op de hoogte van diabetes van vrijdag avond 15/11.
Wat de uitslag bracht daar schrok ik toe even van, er is nog niets afgesproken welke soort en hoeveel keer ik zal moeten spuiten .Ik weet wel dat ik de tabletten verder moet gebruiken deze nam ik al een paar maanden ,maar helaas niet veel verbeterd.
Ben bang van hoe moet het nu verder ,wie kan me helpen wand voor een slechtziende valt het echt niet mee ,om deze ziekte er nog bij te moeten hebben wand heb al zoveel af moeten gegeven de laatste jaren ,stukje vrijheid die ik nu nog heb is al niet veel meer .
Zijn er hier mensen die problemen hebben met veel pijn in benen en krampen en bijna niet meer kunnen stappen ?
alvast bedankt voor mijn tekst te lezen

hallo ik ben donderdagavond begonnen met insuline spuitenhet is de langwerkende merk lantus maar m,n suiker spiegel blijft erg schommelen is pas ix onder de 10 geweest het laagst was 8,6 het hoogste 17,4 wat moet in nu doen??? mvg h diamant

hoe kan ik het beste mijn insuline toedienen want ik ben nog maar 15 jaar en heb sinds kort diabetes en vind de naaldjes nog steeds eng maar ik weet dat als ik dit niet neem dat ik ziek word maar hoe ziek dan?

Hi
Ik heb novo rapid en lantus.
Ik spuit volgens mij teveel soms wel40eenheden voor de maaltijd en dan begin ik voor de maaltijd al met 12. Dus zie wat ik wil eten brood met ei kopie thee spuit 40 kom ik na 2 uur op 10 . Is de keuze van deze novo rapid wel goed dit is wel 3x keer per dag. Lantus 2 x 50 maar heb vaak smorgen een waarde van 12-16.
Kan iemand mij eens adviseren of dit de correcte keuze is.

Als diabetesverpleegkundige verwijs ik patiënten vaak naar uw site. Ik print de overzichten van de insulinesoorten en orale medicatie vaak uit om te gebruiken voor bijscholingen aan verzorgenden en verpleegkundigen. Ik vind ze zeer duidelijk, compleet en goede informatie bevatten.

Hallo
Ik spuit nu novo rapid en insulatard daar mijn waardes in de ochtend altijd te hoog zijn 12-16 moet ik nu veranderen van insulatard naar lantus in de ochtend 2x 52 dit spuit ik ook met insulatard kan het geen kwaad om te veranderen van de ene dag op de andere ben er erg onzeker over heeft iemand een antwoord voor me gr Nelly

Sinds een luchtweginfectie zijn de waardes van mn bloedsuiker erg hoog,
Nuchter schommel ik al tussen de 19 en 24,daarbij in de loop vd dag worden deze waardes alleen maar hoger,
S,morgens spuit ik nu 20 Novoparid,s,middags 24 en s.avonds 38,
Daarbij voor het slapen gaan nog eens 2x 50 Lantus,tussendoor spuit ik extra Novoparid,
Nu kreeg ik van de consulent van de diabeetarts te horen dat er tegenwoordig ook een geconcentreerde lantus bestaat en als de Arts zou toestemmen zou ik van die nieuwe insuline maar 45 eenheden pd hoeven te spuiten,en toen ik dat hoorde dacht ik dat dat de oplossing zou kunnen zijn voor de vele eenheden insuline die ik nu spuit,
Maar vanmiddag kreeg ik tijdens de belafspraak te horen dat de Arts hier niet mee akkoord ging,ik moet maar op de oude manier door blijven gaan,en ondanks de veel te hoge waardes kan hij de eenheden ook niet meer verhogen,nu zit ik met de handen in mijn haar,op mij komt dit over of ik gewoon opgegeven ben...zo klonk het gewoon...en nu vraag ik mij af of ik voor een second opinion zal gaan,dit vindt ik geen leven meer,er zit gewoonweg geen vooruitgang in,kan iemand mij raad geven?
Gr Joke

Hallo ik heb een vraagje, wij komen hier niet uit.Situatie: in het begin van de nacht wordt een zorgvrager onwel. Ze is niet meer aanspreekbaar. Je weet dat mw. diabetes mellitus heeft en je besluit om haar glucose te bepalen. Het blijkt dat mw. een hypoglycaemie heeft. Wat kan hier de oorzaak van zijn:
1. Ze heeft per ongeluk ´s avonds kortwerkende insuline gespoten
2. Ze heeft per ongeluk ´s avonds langwerkende insuline gespoten
3. Ze heeft ´s ochtends langwerkende insuline gespoten. Welk antwoord is goed en waarom? Hartelijke dank voor de moeite

graag antwoord op mijn vraag

Beste mw. Pauw,
 
Als u ons een e-mail stuurt met uw specifieke vraag dan gaan wij proberen die voor u te beantwoorden.
Ik las een vraag die dateert uit 2014, wellicht is de vraag enigszins aangepast sinds die tijd.

Vriendelijke groet,
Admin, Stichting DIEP

Ik zie hieronder allemaal mensen die een vraag stellen maar zeer weinig antwoorden. Wellicht licht het aan mijn opmerkingsgave maar volgens mij staan er maar weinig antwoorden bij de vragen.

Wat is juist het verschil in werking tussen lang- en snelwerkende? Hoe komt het dat de ene sneller wordt opgenomen in het bloed dan de andere?
Groeten

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 07/11/2014 - 14:47