Roken, waarom niet?

"Roken schaadt de gezondheid". Tekening van schema waarin wordt uitgelegd waarom roken slecht voor mensen met diabetes type 2 isHoe vaak hebt u dat al niet gehoord of gelezen? Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte.

Roken schaadt, wàt en hoeveel je ook rookt. Roken pleegt een aanslag op luchtwegen en longen (via teerproducten), op hart en vaten (via nicotine en koolmonoxide), en op nog meer organen... en ook nog op uw portemonnee!

Op de tekening hiernaast ziet u hoe roken uw gezondheid aantast.

Roken veroorzaakt en verergert chronische bronchitis en emfyseem (tezamen COPD genoemd), en kan leiden tot longkanker en andere soorten kanker.

Roken verhoogt de kans op hart- en vaat-ziekten nog meer dan de verhoogde glucosewaarden, hoge bloeddruk, een verhoogd LDL-cholesterol en overgewicht ieder op zich al doen.En juist bij type 2 diabetes komen die risicofactoren vaak samen voor!  

Roken draagt ook bij aan het ontstaan van complicaties van de kleine bloedvaatjes, zoals nefropathie ofwel nierschade.

Daarom is roken bij diabetes extra ongezond. Rookt u niet? Prima!
Rookt u wel? Dan is stoppen dus het beste wat u voor uzelf kunt doen, ook als u daardoor enkele kilo’s zou aankomen.

Plaatje van sigarten opgesteld in de letters stopWilt u binnenkort proberen te stoppen? U kunt met uw huisarts overleggen welke manier om te stoppen voor u geschikt is. Intensieve begeleidingsprogramma’s, vaak groepsgewijs, worden soms door zorgverzekeraars vergoed.

Wilt u het liever zelfstandig doen? DIEP®’s digitale leefstijlcoach wil u daar graag bij helpen! U vindt de link bovenaan uw scherm.

 

Weet u nog niet zeker of u wilt stoppen met roken? Lees dan nog even verder...

Roken is slecht voor uw gezondheid, of u nu sigaretten (ook met filter), shag, sigaren of pijp rookt, en of u inhaleert of niet. De vele schadelijke stoffen in tabak komen uw lichaam binnen via de luchtwegen én via het slijmvlies van uw mond, en komen zo ook in uw bloed.

Tabaksrook komt ook in uw omgeving terecht, zoals u kunt zien aan het bruin verkleuren van de muur of gordijnen bij uw favoriete rookplek. Roken is dus ook schadelijk voor de mensen om u heen. Daarom is roken bij steeds meer mensen thuis niet meer acceptabel, en op het werk en in openbare ruimten zelfs wettelijk verboden.

Helaas is roken niet zomaar een slechte gewoonte, het is een verslaving.
Dat komt door de nicotine in tabaksrook, die u lichamelijk en psychisch afhankelijk maakt van roken. Nicotine komt via uw bloed snel in uw hersens en veroorzaakt een kortdurend aangenaam gevoel.
Een "kick" waar u steeds wéér naar verlangt, vaak in dezelfde situaties: bij stress, koffie of alcohol, na het eten, als u zich ergens op wilt concentreren of juist in een pauze.
De verslaving maakt dat stoppen met roken nog lastiger is dan gezonder eten, minder alcohol drinken of meer bewegen. Maar het is de moeite zeker waard!

Om met succes te kunnen stoppen hebt u een flinke dosis wilskracht nodig. 

Plaatje van uitgedrukte sigaret

Het gaat makkelijker als u weet hoe roken uw lichaam aantast, en als voor u de voordelen van niet roken zwaarder gaan wegen dan de kick die roken u nu nog geeft. Dat vergt een goede voorbereiding waarbij u ondermeer diverse mogelijkheden bedenkt om de verleiding te weerstaan.

DIEP®'s digitale leefstijlcoach wil u graag helpen de voors en tegens van stoppen met roken op een rijtje te zetten en moeilijke situaties te herkennen. Zo kunt u een plan van aanpak maken dat grote kans op succes heeft!
U vindt de leefstijlcoach in het menu bovenaan het scherm.

 
Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (30 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

mooie website, veel informatie, erg handig en begrijpbaar plaatje.

Ik vind het een erg goed artikel met goede argumenten waarom roken slecht is!

Goed artikel! Vind inderdaad de argumenten ook erg goed. Heb zelf sinds een jaartje een e-sigaret aangeschaft bij (link verwijderd) en dat heeft mij ontzettend geholpen moet ik zeggen!

ik wil dat alle sigaretten uit de winkels weg gaan vind ik een goed idee jij ook?

zo fijn om deze artikelen te lezen, we waren met ons hele bedrijf gestopt met roken....ik ben na 2 maanden de enige die overblijft en volhoud...mede door dit soort informatie blijf ik bij de les

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 08/04/2014 - 21:23