Streefwaarden

Wat zijn streefwaarden? Uw persoonlijke streefwaarden zijn dié uitkomsten van allerlei bepalingen en metingen (zoals HbA1c, bloeddruk of gewicht), waarnaar u en uw behandelaars streven voor een zo goed mogelijk resultaat van de diabeteszorg in uw situatie.

Afbeelding pagina waarop streefwaarden ingevuld kunnen worden

Algemene streefwaarden zijn dié uitkomsten, waarvan in onderzoek bij grote aantallen mensen met diabetes is bewezen dat ze de kans op complicaties uitstellen, beperken of voorkómen.

Persoonlijke streefwaarden zijn vaak gelijk aan de algemene streefwaarden, maar soms ook niet. We noemen twee voorbeelden.

Stel u bent een 50-jarige man, die metformine en 2 x daags insuline gebruikt. De algemene streefwaarde voor het HbA1c op uw leeftijd is lager dan 53 mmol/mol (oude waarde 7%). Bij zo’n goede instelling is er wel een kans op hypo’s. Maar u bent buschauffeur, en wilt dus geen hypo tijdens uw werk. Dan kunnen u en uw zorgverlener afspreken dat uw streefwaarde voor het HbA1c (voorlopig) niet 53 maar bijvoorbeeld 58 (7,5%) is. 

Of: u bent een vrouw van 70 jaar met een gewicht van 83 kilo en een lengte van 1.70, dus een BMI van 29. Volgens de algemene streefwaarde voor een goede BMI (onder 25) zou uw gewicht 72 kg moeten zijn. Moet u nu 11 kilo afvallen? Nee, maar u kunt met uw diëtist afspreken dat u probeert 5-10% van uw gewicht kwijt te raken. U kiest voor 7 kg afvallen. Uw streefwaarde voor de BMI voor de komende periode wordt dan 26.5. 

Uw diabetes-team hanteert in principe de algemene streefwaarden, tenzij er een goede reden is om samen een andere streefwaarde voor u af te spreken. Dat kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld als haalbare tussenstap op weg naar een nog onbereikbaar doel. Het kan ook blijvend zijn, bijvoorbeeld als u een bijkomende ziekte of handicap hebt die maakt dat de algemeen geldende streefwaarde voor u niet haalbaar of niet verstandig is.

U kunt uw eigen streefwaarden vastleggen in de Diabetespas, zoals te zien is op het plaatje hierboven. Het is verkrijgbaar bij uw apotheek.

De algemene streefwaarden die als leidraad worden gehanteerd hebben we samengevat in onderstaande tabellen. Een pdf-versie daarvan om af te drukken vindt u  hier.

ALGEMENE STREEFWAARDEN BIJ DIABETES TYPE 2
 
meting situatie streef-waarde eenheid
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
glucose

 
nuchter 4,5 - 8 mmol/l
2 uur na maaltijd
< 9
HbA1c zie tabel hieronder
BMI
 
<25
kg/m²
bloeddruk < 80 j algemeen < 140/90 mmHg

 
bij HVZ¹ zo mogelijk ≤ 130/80
≥ 80 jaar
≤ 160
totaal cholesterol
nuchter
 
 
 
< 4.5
mmol/l
 
 
 
LDL (-cholesterol)  
≤ 2.5
HDL (-cholesterol)  
> 1
triglyceriden (TG)  
< 1.6
indeling eiwituitscheiding:
normaal
 
micro-alb
macro-alb
eiwit in urine  
(albuminurie) 
portie
< 20  
mg/l 
20 - 200
> 200
24 uurs urine
< 30
mg/24 u
30 - 300
> 300
albumine/kreat-ratio
portie, mannen
< 2.5  
 
2.5 - 25
> 25
portie, vrouwen < 3.5   3.5 - 35 > 35
< = kleiner of lager dan; > = groter of hoger dan; ≤ = lager of gelijk aan; ≥ = ouder of gelijk aan 
HVZ¹ = bij hart/vaatziekten (maar ook bij microalbuminurie)
 

 

ALGEMENE STREEFWAARDEN HbA1c 
 
leeftijd bloedglucoseverlagende medicatie diabetesduur
HbA1c
in mmol/mol
HbA1c
in % (oud)
 
< 70 jaar nvt nvt < 53 < 7
≥ 70 jaar geen of alleen metformine nvt < 53 < 7
andere glucoseverlagende medicatie < 10 jaar ≤ 58 ≤ 7,5
≥ 10 jaar ≤ 64 ≤ 8
nvt = niet van toepassing; geldt ongeacht bloedglucoseverlagende medicatie en/of diabetesduur
bron: NHG Standaard Diabetes type 2 (2013)

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (45 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

hoe berekent men de mmol en de mg/l en de mg/mmol?
mijn toestel geeft waarden aan van 70, 97, 114 als suikerwaarden
dien ik een nieuw toestel aan te schaffen?

1 mmol/L = 18 mg/dL. In Nederland is mmol/L de standaard. Als u een meter heeft die mg/dL aangeeft raad ik u aan om contact op te nemen met de leverancier van uw meter om deze om te ruilen voor een meter die de waarden in mmol/L weer geeft.
 
 

Wel een wat late reactie, maar ik zie uw advies om de meter om te ruilen omdat deze waarde weergeeft in mg/dl ipv mmlol/L. Ik heb altijd een meter gehad waarbij je kan instellen welke waarde je wil zien??

Er bestaan inderdaad meters die om te schakelen zijn maar zover mij bekend worden deze momenteel niet meer geleverd om het risico van een verkeerde waarde interpretatie door een verkeerde instelling te voorkomen.

"Bij 'n kennis die te hoog suiker heeft heb ik het meten ook gedaan en ik heb 5,2 aan waarde,aangezien ik geen verstand van waarde enz. heb zou ik willen weten of mij WAARDE goed of niet goed zijn,volgens die kennis zijn mijn waarde TE LAAG maar is dat zo???
Ik ben 69 en 1.70 lang 69 KG.

Met een bloedsuikerwaarde van 5,2 is niets mis. Geen indicatie om u zorgen over te maken.
Voor mensen zonder diabetes is een bloedsuikerwaarde tussen 4 en 8 mol (meeteenheid) normaal.

Heel duidelijk en overzichtelijk voor iemand die net suikerziekte krijgt. Bedankt.

Afgelopen week raakte ik totaal ontregeld. Ik had een bloedglucosewaarde van 43 mmol/L ik was echt doodziek, en werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis.
Ik vraag mij nu af hoe hoog kan je bloedglucosewaarde zijnd totdat je werkelijk dood gaat, volgens mij heeft het wel degelijk met je leeftijd te maken. Want alles wat ik er tot nu toe over gelezen heb, is dat het vooral voor kinderen erg gevaarlijk is.
Ik ben sinds eergisteren 55 jaar oud.

Ik heb smorgens tussen de 6 en 8 waarden gemiddeld.
Is dit goed?
Ik gebruik trajenta en 2 medformin pd.

Ja dat is normaal

Mijn lengte is 1.56 mtr. mijn gewicht 58 kg.
Bloedsuiker laten meten 3 uur na ontbijt.
Waarden: 6.8.
Is dit acceptabel?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 08/04/2014 - 20:59