Gevolgen van langdurige hyperglycemie

Langdurig verhoogde glucose-waarden (en dan spreken we Afbeelding van gezond bloedvat en afbeeldingen van dichtgeslibt bloedvateerder over jaren dan over weken) veroorzaken schade aan de bloedvaten. Men zegt wel: "diabetes is een vaatziekte".  Maar diabetes was toch een stofwisselings-ziekte?  Dat klopt, maar beide uitspraken zijn juist: de oorzaak zit in de stofwisseling, de gevolgen zijn merkbaar in de bloedvaten.

Hoe komt dat? Omdat glucose (net als suiker in de suikerpot) de eigenschap heeft om hard te worden in contact met vloeistof. Langdurige hyperglycemie verhardt zo de bloedvaten.

Extra nadelig is, dat type 2 diabetes vaak gepaard gaat met overgewicht, hoge bloeddruk en abnormale vetgehalten in het bloed, zoals een verhoogd cholesterol. Ook deze aandoeningen zijn, ieder op zich, schadelijk voor hart en vaten: men noemt ze dan ook (mét diabetes en roken): "cardiovasculaire risicofactoren".
Door slagaderverkalking (of atherosclerose) geven ze grote kans op hart- en vaatziekten.  
Hart- en vaatziekten komen ook veel voor zonder diabetes, maar bij type 2 diabetes vaker dan bij de gemiddelde Nederlander.

Afbeelding van man met daarop aangegeven de gebieden waar complicaties kunnen optreden als gevolg van diabetesComplicaties van diabetes kunnen zijn: een verhoogde kans op hartinfarct, beroerte en vaatlijden in de benen, maar ook aantasting van kleine vaatjes in ogen, nieren en zenuwen.
De aantasting van kleine vaatjes is specifiek voor diabetes, en kan leiden tot de volgende ziektebeelden.
Diabetische retinopathie is schade aan het netvlies van het oog, welke na een lange periode zonder klachten het gezichtsvermogen kan aantasten.
Diabetische nefropathie is schade aan de nieren; dat geeft pas klachten als de nieren er bijna volledig mee opgehouden zijn.
Diabetische neuropathie tast de zenuwen aan; vaak onmerkbaar, maar ook met tintelingen, pijn of juist gevoelloosheid aan de voeten als voornaamste klachten.
Voetzweren zijn een gevolg van vaat- en/of zenuwschade; deze wonden kunnen gemakkelijk ontsteken.

Complicaties kunnen bij type 2 diabetes al aanwezig zijn wanneer de diabetes wordt vastgesteld. Dat komt omdat de glucose-waarden vaak al jaren ongemerkt verhoogd  zijn geweest en de bloedvaten beschadigd hebben. Hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en roken versterken het schadelijk effect van hoge glucosewaarden op de bloedvaten.

Complicaties kunt u uitstellen, voorkómen of beperken door een goede regulatie van glucose, bloeddruk en bloedvetten, en door een goed gewicht, voldoende beweging en niet roken.

Het zal u nu duidelijk zijn dat het bij diabetes om méér dan alleen uw glucosegehalte gaat. Ter illustratie nodigen wij u uit te kijken naar een korte video over vaatschade en de gevolgen daarvan, uit de Vlaamse versie van DIEP®.

atherosclerose = aderverkalking |
G = gluciden = koolhydraten (suikers of glucose)

Wat zegt een lotgenoot? fragment 1    Wat zegt een lotgenoot? fragment 2

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (60 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Waarom geeft u diabeten niet het advies om te stoppen met koolhydraten te eten?
Enkele weken KH-vrij eten, laat de suikerspiegel dramatisch dalen, zo zelfs dat de medicijnen verminderd of zelfs gestopt kunnen worden!
Wanneer de diabeet ziet dat hij/zij zoveel invloed op de gezondheid kan uitoefenen, zal suiker minderen zeker lukken!

diabetes verminderen door dieet en een beetje beweging. Waarom maar altijd medicijnen en insuline voorschrijven, terwijl een gezondere leeftijd veel beter is. Bovendien hebben de medicijnen ook hele nare bijwerkingen, altijd spierkrampen en pijn in benen door de slechter wordende bloedsomloop...

ik moet afvallen omdat ik suiker heb maar ik gebruik
antidepressiva en mag ik niet afvallen. omdat ik dan
last ga krijgen van die antidepressiva en me dan weer
vervelend ga voelen. doordat die verhouding uit balans
raakt. ik vindt dat heel moeilijk. H

Ik volg al een jaar het dieet 100% suikervrij van Carola van Bemmelen en gebruik geen medicijnen meer.
Dit is beter dan pillen slikken en alles maar door blijven eten. Binnenkort verschijnt haar boek speciaal voor diabetespatienten.

Kan hyperclycemie het gevolg zijn van spier-groeihormoon gebruik?

Mijn naam is Alexander Cardenas, en ik ben een dietist (HBO Groningen).

Ik ben zelfs een prediabeticus. Nu niet meer. Prediabeticus is iemand die voor jaren lang zit in dat fase waar hij net niet diabetes heeft. Je krijgt niet Diabetes 2 van die ene dag naar die andere. Er is een fase intussen waar je zelf merkt dat er iets aan de gaande: niet kunnen afvallen terwijl je veel doen aan sport, dat de vet wordt precies op de buik opgeslagen etc. Ik mag nu zeggen dat ik ben genezen. Hoe?
ik maak gebruik van een prebioticum: een natuurlijk voedingssmiddel (die toevallig van nature Chromium bevat)

Verwijzingen in dit bericht naar andere sites zijn verwijderd door de redactie (lijkt op reclame)

Stoppen met koolhydraten (aardappelen, fruit, brood en andere graanproducten) eten komt overeen met een crashdieet (proteinedieet,..) en is absoluut NIET goed voor je lichaam!!!! Het is zelfs gevaarlijk!!
Toegevoegde suikers laten echter, heeft wel nut.

Kunt u mij de naam geven van dit prebioticum?

Het kan niet da mensen met suiker ziekte gaan stoppen met eten van koolhydraten. Het lichaam zonder koolhydraten kN niet goed functioneren. Suker is een energie bron voor het lichaam, afgezien dat hij slecht is. De eerste probleem dat we kunnen verwachte bij afwezigheid van suiker ( glucose) in het lichaam, is dat het lichaam begint gebruikt te maken van vetten als energie bron. Dit kan leiden tot Ketoacidose) is een ziekte dat ontstaat door aanwezig ketonen in het bloed.
Ketonen zijn zure stoffen die vrijkomen als vetweefsel wordt verbrand door het lichaam als energiebrond. Dit is wanneer er geen glucose in het bloed aanwezig is.
Waneer het lichaam te veel vet snel verbrand kan dan er katonen in het bloed aanwezig komen. Die zullen het bloed verzuren dan.

Lichaam heeft alles nodig ( niet veel en niet weinig)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:05