Meer over HbA1c

Wat wordt er gemeten met het HbA1c? Hb is een afkorting van hemoglobine. Dat is de kleurstof in rode bloedcellen, die zorgt voor vervoer van zuurstof. Rode bloedcellen komen tijdens hun verblijf in het bloed glucose tegen. Hoe hoger de bloedglucose, hoe meer daarvan aan hemoglobine plakt.

Rode bloedcellen hebben een levensduur van 2-3 maanden. Het HbA1c (of glyHb) geeft het percentage rode cellen aan waaraan glucose is geplakt, en weerspiegelt dus het gemiddelde glucosegehalte in de voorafgaande 2-3 maanden. Bij mensen zonder diabetes is het HbA1c 20-42 millimol per mol. Dat is de normaalwaarde uitgedrukt in nieuwe eenheden sinds 2010. Voordien was dat 4-6%.
 
De bloedglucose wordt uitgedrukt in mmol/l, en het HbA1c in mmol/mol. Hoewel er een duidelijk verband bestaat tussen het HbA1c en de gemiddelde glucosewaarden, kun je de uitslagen dus niet rechtstreeks met elkaar vergelijken. Daarom hebben we de HbA1c-waarden en de daarmee overeenkomende gemiddelde glucosewaarden op de tekening naast elkaar gezet.

Afbeelding van HbA1c in verhouding tot gemiddelde bloedglucose laatste 2-3 maanden

Bij mensen tot 70 jaar is de streefwaarde van het HbA1c lager dan 53, wat betekent dat het gemiddelde van de glucosewaarden lager dan 8 mmol/l moet zijn. Is uw HbA1c 75 (boven 69 dus slecht geregeld), dan betekent dat dat uw glucosewaarden de laatste maanden gemiddeld 12 zijn geweest. Voor ouderen gelden andere streefwaarden, zie de onderste tabel onder Streefwaarden.
 
Een enkele HbA1c-bepaling is makkelijker dan het gemiddelde van je glucosewaarden berekenen. Een nadeel is dat je het HbA1c niet thuis kunt meten, dat je de glucose-schommelingen niet ziet en dat je pas achteraf ziet of het met de glucosewaarden goed of slecht gaat. Zelfcontrole biedt dat allemaal wél en blijft dus nodig.
 
Doet u aan zelfcontrole, reken dan eens het gemiddelde uit van uw glucose-uitslagen van de laatste 7 dagen waarop u hebt gemeten, door alle uitslagen bij elkaar op te tellen, en te delen door het aantal metingen. 
Kijk dan op de tekening wat uw HbA1c zou zijn geweest als u de laatste 7 weken deze uitslagen had gehad. Bent u tevreden?
 
 
Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (156 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Ik heb de laatste jaren geprobeerd met voeding en beweging het glucosegetal te verlagen. Even wat waardes: 22/06/11:6,9; 30/05/12:6,2; 05/11/13:7,0;
Vind u dat ik al aan de medicijnen moet? Ik ga uiteraard door met goede voeding en beweging.

Stichting DIEP geeft op haar website geen persoonlijke adviezen.
U kunt deze vraag het beste voorleggen bij de arts bij wie u onder behandeling bent.

Ik heb er wat aangehad.Mijn hb is 43 en ik wilde weten wat dat inhield en ik heb het uit bovenstaande kunnen uitmaken.Dank

Bij mijn laatste meting had ik een lage waarde: 34. Is het hoe lager hoe beter of is dat dan te laag vraag ik mij dan af.

mijn hemoglobine is 5.2L. MIJN LECOCYTEN IS 3.5L. IS DAT NORMAAL

Bedankt! Hele duidelijke uitleg. Ik kan mijn uitslag nu plaatsen.

Hallo, ik ben net gediagnostiseerd met diabetes. Welk type ik ben is nog niet bekend. Mijn Hbc1a was 13. Die komt niet in jullie lijst voor. Ik ben op zoek naar meer informatie wat dat kan betekenen voor de diagnose. De dokter zei tegen me dat die 13 betekend dat het waarschijnlijk geen type 2 is. Toen ik weer buiten stond dacht ik maar hoe werkt dat eigenlijk? Ik wil graag meer kennis hierover.

erg handige uitleg voor een verpleegkunde student

Goededag,

Ik ben een vrouw van 55 jr met diabetes type 2. Laatste jaren ben ik onder begeleiding van een Diëtiste. Wekelijks moet ik een dagcurve bijhouden.
Ik zit met het volgende, uit mijn bloeduitslagen is de glucose, natrium,kalium etc allemaal goed. Alleen blijft mijn hba1c erg hoog. Laatste bloeduitslag is 94! En drie maanden daarvoor 86.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik deze wat omlaag krijg? Kan dat aan mijn voeding liggen? De diëtiste kan mij geen duidelijk antwoord geven. Ze weet zelfs niet of ik cola of cola light mag drinken als ik er trek in heb.

Kan een te hoge hba1c levensbedreigend zijn?

gewone cola mag je zeker niet puur gif voor suikerpatiënt (light mag wel)
cola neem je als je te laag zit

Ik ben al jarenlang gediagnosticeerd met Diabetes type 2, naast tig andere ziektes en beperkingen. Ik prik me regelmatig. Mijn glucosewaarden zijn meestal prima. Mijn bloeddruk wisselt sterk. Heb ook een spierziekte die alle spieren aantast, waaronder ook mijn hart. Heb al enkele herseninfarcten gehad en 2x een hartinfarct, hoge bloeddruk, diverse hernia's, slijtage en ontwrichting van heup en knie, enz. Ik slik veel medicijnen maar blijf veel pijn houden. Alles gaat bergafwaarts. Mijn Hb is 55 en de dokter zei dat mijn nieren duidelijk zijn aangetast. Ik slik Metformine. Mijn cholestorol is eigenlijk het enige dat perfect is. Mijn vraag is of al mijn ziektes en medicijnen invloed hebben op mijn bloedwaarden? Ik ben nog redelijk jong, met een jong gezin.

Beste Marianne,
Let er goed op dat de nierfunctie goed blijft, deze kán verslechteren door het gebruik van metformine, en als de nierfunctie zakt kan het HB ook zakken.
Zorg dat dit goed besproken / bekeken is bij de arts.

Ik was suikerpatiënt type 2. Suiker zit in mijn familie. Een aantal jaren geleden heb ik door een familielid me laten onderzoeken omdat er sprake zou kunnen zijn van een genetische afwijking genaamd: mody type 3. Onderzoek wees uit dat ik in die categorie viel. Omdat mijn suikerwaarden al tijden tussen 6 en 7 waren, heb ik in overleg met mijn internist de metformine (3x daags 500 Mg) niet meer geslikt. Wel slik ik dagelijks Glimepiride 2 Mg. Na een tijdje heb ik het bloedwaarden weer dagelijks gemeten, maar nu blijkt dat de waarden omhoog schieten. Tussen 11 en 12. Moet ik weer teruggrijpen op gebruik van metformine?

Beste Matty cola is zeker niet goed, Maar Cola Light is een nog grotere boosdoener met veel verborgen suikers en vetstoffen om de smaak goed weer te geven laat je niet misleiden door al die light er zitten veel suikers en vetten in, doe van gewone producten iets minder dan heb je het zelfde effect !!

Beste Rita,

Als je diëtiste niet weet of je cola of cola light mag (zou het allebei niet doen, maar dat terzijde) is het in mijn ogen tijd voor een andere diëtiste, het lijkt erop alsof zij haar kennis niet op een voldoende niveau heeft om mensen met diabetes te behandelen.

allereerst een andere diëtist zoeken.
gewone cola kan maar de glucosewaarden en daarmee de hbA1c zullen daar flink van stijgen, dus niet verstandig dat vaak te drinken

Het belangrijkste bij diabetes zijn de koolhydraten. Hoe minder Hoe beter. Soms in Light niet koolhydraat vrij. Verschilt per merk.

Het belangrijkste bij diabetes zijn de koolhydraten. Hoe minder Hoe beter. Soms in Light niet koolhydraat vrij. Verschilt per merk.

Zeer duidelijk en een goede standaard voor de zelfberekening met behulp van Glucosemeter!

Mijn laatste hba1c was 113..zo hoog gaat de tabel hierboven niet :-/

Mijn naam is Rich. Ik ben 59 jaar. Ik was ziek van diabetes meer dan 15 jaar. De artsen vertelden me dat ik nooit zal maken. Ik dacht dat mijn hele dagen in het leven zal op mysterieuze wijze worden beëindigd. Ik begon na te denken over mijn leven en lopen als een dode man, totdat ik in contact met deze kruiden arts die kruiden wortel en kruiden voorbereid voor mij kwam. Ik dacht dat het een grap was, totdat ik ging voor controle 10 dagen later en vond dat mijn diabetes is verdwenen. Zijn kruiden behandelingen zijn zo natuurlijk en geen bijwerkingen hebben. contact met hem vandaag als u deze hulp bij nodig.

Doctorfordiabetes, ik kom je dubieuze reacties op meerdere fora en websites tegen. Je legt niet uit wie je bent. Verkoop jij deze kruiden soms? Wat extra uitleg zou niet gek zijn!

Ik zou graag wat meer gegevens willen van deze kruidenarts. Kun je dit s.v.p. met ons delen?

Er is een fruit in de vorm van sap in een 330 ml-fles kost €10 voor heet Noni heel goed voor de bloed verlaaging en heel goed voor de blood omloop dit product is heel goed .....je drink dit liefs s'morgens 30min voor het eten!!
wel lees de voorschrift goed en dat zal heel goed helpen .....het heeft mijn geholpen. Mijn HBA1C was 6 maanden geleden HBA1C 110
en nu is mijn HBA1C-38 (6.1 mmol/L) en dat was 20,8mmol/L en ways succes ok ,
Groetjes Hermes.

ik heb een hba1c van 57 maar heb geen diabetes.
heb ik het volgens de richtlijn nu wel?

Ik heb een vraagje over insuline, ik heb een pomp.
Kun je ook teveel insuline krijgen? Mijn pomp staat op 8.30 per uur. En daar nssst bolus of spuit ik nog insuline omdat mijn waardes vaak boven de 15.5 is. Ik hoop dat je me daar een antwoord op kunt geven.

Kunnen jullie die gek niet van het forum afgooien.zo,n kwakzalver is levensgevaarijk. Voor een ziekte als Diabetes.

Hallo
Wat zijn de bloed waarden voor iemand van 71 jaar met diabetes type 2
Mijn laatste waarde was 11'2
Er wordt gezegt dat de waarden bij een wat oudere leeftijd anders zijn?
Gr
Henk

Wat is voor een zeventiger een normale waarde?Graag antwoord op deze vraag,

Hoe jonger je bent, hoe lager het HbA1c moet zijn om op latere leeftijd complicaties (zoals nefro- en retinopathie) te voorkomen. Om te streven naar een normaal HbA1c moet je dagdagelijkse glycemie laag houden, liefst tussen de 90 à 120 mg/dl. Enkele uitschieters van 200 mg/dl kan het HbA1c al direct de hoogte injagen. Een lage glycemie kan hypo's veroorzaken, dus ook zeker te niet te laag gaan in de dagelijke glycemie's!
Desalniettemin zou ik zeker een diabetoloog contacteren of een diabetesverpleegkundige. Zij kunnen met jullie een persoonlijk plan opstellen voor een gezonde glycemie en HbA1c-waarde.

Van mijn Internist krijg ik te horen dat mijn suiker te hoog is en dat mogelijk overgegaan moet worden op Insuline.
De Internist heeft het dan over een waarde van 6.1 en als ik zelf bloed prik kom
ik op waardes uit van 13.0 tot 23.00.
waar zit dit grote verschil in.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 16/06/2014 - 16:18