Wat doet insuline?

Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die de verschillende processen in het lichaam regelen. Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. De naam insuline komt van het Latijnse woord voor eiland (insula). Insuline wordt immers gemaakt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier.

Glucose is een belangrijke brandstof, het levert energie. Glucose is afkomstig uit de koolhydraten in de voeding. Glucose wordt uit de darm opgenomen in het bloed, en wordt dan bloedglucose of kortweg glucose genoemd.

Na een maaltijd stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt.

Bij onvoldoende insuline, of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline, kan glucose de cel niet goed in, waardoor de bloedglucose stijgt. Zo ontstaat diabetes. Om te zien hoe dat in zijn werk gaat nodigen wij u uit te kijken naar twee korte video's uit de Vlaamse versie van DIEP®. Klik op de plaatjes voor een denkbeeldig bezoek door het lichaam.

Klik op de gewenste afbeelding om de video te starten, dubbelklik voor een volledige scherm.

Virtueel bezoek door het lichaam in normale omstandigheden Virtueel bezoek door het lichaam bij diabetes

virtueel = denkbeeldig | G = gluciden (koolhydraten) of glucose | L = lipiden (vetten) | P = proteïnen (eiwitten)
glycemie = bloedglucose; in België uitgedrukt in mg/dl: boven 126 mg/dl (nuchter) is sprake van diabetes

 

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (112 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Mijn vader heeft glucose en ik zou graag willen weten of je bij lage waarden inderdaad kan flauwvallen? Zoals in de onderstaande link staat omschreven?

http://www.suikerziektediabetes.nl/wat-is-en-doet-glucose/

Meer over de eventuele gevolgen bij lage waarden kunt u vinden op deze website onder het hoofdstuk lage glucose http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Lage-glucose-waarden-overzicht. U kunt het beste het hele hoofdstuk doornemen om alles over lage waarden (hypo's) te weten te komen.

Zeer heldere uitleg

Ik ben helemaal niet te zwaar (BMI=18.6, taille=68cm) en heb toch type II. Het zou leuk zijn om niet steeds te moeten horen dat ik dan maar moet vermageren aangezien ik nooit een BMI>19 heb gehad.
De uitleg is nogal op zijn Amerikaans ...

xxx :=)
ik vind het erg interessant ;)

België uitgedrukt in mg/dl: boven 126 mg/dl (nuchter) is sprake van diabetes
Waarom verschilende waardes in Belgie en Nederland gemeten in tabellen en waarom voor Nederland en Belgie geen eenheids maten voor diabetis.
En nu met die nieuwe waarden kom ik er helemaal niet meer uit houd het heel eenvoudig voor iedereen nu lijklt het wel een puzzel tocht waar je de bomen door het bos niet meer ziet

Prima uitleg,maar moet het nog een paar keer lezen om het goed te begrijpen.

Prachtige duidelijke uitleg. Echter 2 opmerkingen:
1. `Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie.` welke cellen, alle cellen in het lichaam, of alleen die van de spieren/lever/vet?
2. Er staan 2 hele interessante filmpjes die duidelijk uitleg geven over diabetes, maar ik mis de informatie over diabetes type 1. In het filmpje wordt alleen type 2 diabetes uitgelegd.

In feite in alle cellen, met uitzondering van hersencellen, die glucose kunnen opnemen zonder hulp van insuline.
De cellen in lever-, vet- en spierweefsel zijn verreweg het belangrijkst. Ze hebben veel energie nodig en kunnen ook energie opslaan: in lever en spieren als glycogeen, in vet als triglyceriden. Uit die voorraden wordt glucose aan het bloed afgegeven als de bloedglucose tussen de maaltijden (en met name ’s nachts) daalt.

vermageren? Wie zegt dat? Waarschijnlijk heeft u geen type 2 maar type 1 of LADA dat kan ook.
test kunnen het uitwijzen. Afvallen zal weinig uitmaken bij u.

Duidelijke en overzichtelijke uitleg. De montage van de filmpjes zijn heel mooi! Super gewoon!!

Jammer van het typfoutje: koolhyraten..
Voor de rest duidelijke uitleg

Bedankt voor uw oplettendheid, wij hebben het direct aangepast.

Top uitleg!

Degelijke filmpjes! Ik werd 2 jaar geleden plots geconfronteerd me diabetes 2.Nochtans was er bij mijn bloedafnames nooit een spoor hiervan te zien (om de 3 maanden controle).Ik leef al heel mijn leven Spartaans: geen etentjes, geen zout, geen suiker, geen saus, weinig alcohol,soms geen beleg op brood, geen frisdranken etc. Eigenlijk was ik zelfs ondervoed (4x anorexia gehad).Ik heb nooit honger of zin in eten.De diabetesmedicatie verdroeg ik niet, dus direct spuiten.Ik vertoon soms a-typische kenmerken:na restaurantbezoek staat mijn suikerspiegel lager, na 1 dag niets eten gaat hij omhoog.Logisch? De endocrinologe laat mij 1x 1 entiteit inspuiten van Apidra en 1X7 van Lantus.Dit is toch heel weinig.Kun je een klein beetje suikerziek zijn.Vele keren sta ik laag en minder dan "gezonde" mensen die alles eten wat vet,suiker,alcohol etc.,ongelimiteerd en zo maar doorgaan.
Kan ik door mijn strenge manier van eten en leven (veel stevige wandelingen) ooit verlost zijn van een ziekte waar ik lagere waarden heb dan de modale mens?

Dank voor de filmpjes!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 11/12/2015 - 09:33