Doelen van de behandeling

Afbeelding wegwijzer met verschillende behandel doelen

Voor u zelf

Wat wilt ú, voor u zelf, met de behandeling van uw diabetes bereiken?

Misschien wilt u geen klachten hebben en geen complicaties krijgen.....? En liefst weinig medicijnen gebruiken en een zo normaal mogelijk leven leiden?

Wilt u misschien van alles weten, om zelf vat te krijgen op uw diabetes? Uw doelen zijn vergelijkbaar met die van uw zorgverleners, maar ze omschrijven die in algemene zin, en dus wat anders.

Audio bestand Wat zegt een lotgenoot?

Voor uw diabetes-team

Behandeldoelen voor uw diabetes-team zijn:

  • een zo goed mogelijke glucose-regulatie
  • tijdige opsporing en behandeling van risicofactoren voor complicaties (zoals hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol)
  • het voorkómen, tijdig opsporen en behandelen van complicaties
  • patiënten leren en helpen om de dagelijkse zorg voor hun diabetes zelf uit te voeren.

Dit alles met het oog op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de mens met diabetes.
Aan de eventuele wens niet veel medicijnen te gebruiken kan meestal niet worden voldaan, zoals u uit het verhaal over risicofactoren en complicaties wellicht al hebt begrepen...

Afbeelding man en vrouw bij de dokterHet behandelplan

Om de doelen te bereiken is een plan van aanpak of behandelplan nodig. Daarbij zijn uw behoeften en mogelijkheden het uitgangspunt. Het gaat er immers niet alleen om wat een ander nodig of nuttig voor u vindt, het is minstens zo belangrijk dat de adviezen die u krijgt voor u begrijpelijk zijn, én afgestemd op uw situatie.
Daarom spreken we tegenwoordig liever over een individueel zorgplan. U stelt dat plan samen op met uw huisarts en/of andere diabetes-teamleden.

Adviezen m.b.t. voeding en beweging, waar de aanpak van diabetes altijd mee begint, vragen vaak verandering van uw gewoonten. Het is goed u te realiseren in hoeverre dat ook invloed heeft op de mensen om u heen.

U maakt afspraken met uw diabetesteam over uw zorgdoelen, en met welke middelen en binnen welke tijd u die probeert te bereiken. Rekening houdend met uw risicoprofiel en voorkeuren kiest u welke onderdelen van uw leefstijl u wilt aanpakken, in welke volgorde en hoe u dat gaat doen. Meer daarover vindt u bij het onderwerp "Zelf haalbare doelen stellen" in het hoofdstuk Leefstijl en diabetes.

U maakt afspraken over de medicijnen die u gaat gebruiken voor de glucoseregulatie, en om andere risicofactoren voor complicaties aan te pakken.
U stelt samen vast of de algemeen geldende streefwaarden voor de glucoseregulatie of gewicht, bloeddruk of bloedvetten ook uw persóónlijke streefwaarden zullen zijn. Soms zijn andere waarden dan de algemene beter, bijvoorbeeld als tussenstap.

Elk zorg- of behandelplan moet natuurlijk regelmatig worden bijgesteld. Het niet bereiken van de samen afgesproken streefwaarden kan een goede reden zijn het behandelplan aan te passen. Maar ook als u een medicijn niet goed verdraagt, als u hypo's, hoge bloeddruk of een complicatie krijgt, als u flink bent afgevallen, of als u een lange reis gaat maken.
Zo kunnen u en uw zorgverleners allemaal redenen hebben om het plan bij te stellen.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (21 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

ik verblijf in het buitenland en controleer mijn suiker regelmatig het lukt mijn maar niet met flexpen70/30
naar die 6 of 7 onder de 10 te krijgen het blijft maar 12 tot 14 daarvoor ben ik meer gaan spuiten maar heb het idee dat het avenrechts werkt spuit nu 60 s,morgens en s,avonds 60 gebruik ook metformine 500mg 1 tablet s,morgens en 1 tablet s,avonds

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:14