Nachtelijke hypo's

Afbeelding man die ontwaakt met hoofdpijnBent u wel eens bang dat een hypo in de nacht ontstaat, zonder dat u de vroege waarschuwings-signalen bemerkt?

Gelukkig komen nachtelijke hypo's bij gebruik van tabletten zelden voor, zeker als u normaal eet en weinig alcohol gebruikt. Bij insulinegebruik kan het wel gebeuren, en niet iedereen wordt er wakker van, vooral niet bij gebruik van slaapmiddelen.
 
Ontwaken met hoofdpijn of een lamlendig gevoel, nachtmerries, of een onverwacht hoge bloedglucose bij het opstaan, kunnen wijzen op een doorgemaakte hypo.
 
Als u denkt dat dat bij u het geval kan zijn, bepaal dan een paar dagen uw bloedglucose voor het slapen, rond een uur of 2 én 5, en bij het opstaan. Overigens doet eedere insuline-gebruiker er verstandig aan eens in de paar maanden de glucose ook 's nachts te controleren.
 
Hebt u nachtelijke hypo's bij gebruik van een middellangwerkende NPH-insuline of een mix daarmee, dan is overgaan op een langwerkende insuline als glargine (Lantus®) of detemir (Levemir®) een goede oplossing. Ze geven minder kans op nachtelijke hypo's.
Ook overleg met uw diabetes-team over aanpassing van de insuline-dosis of uw eetpatroon (afhankelijk van het tijdstip van de hypo) is zinvol.
 
Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (14 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

De gegevens op de website helpen me op geen enkele manier; ik wordt wakker van nachtelijke hypo's voel me meer dan ellendig, ben insuline gebruiker; novorapid en landus. Controleer me gek maar heb de laatste tijd erg veel last van nachtelijke hypo's.
Voor het slapen gaan is mijn waarde 8.8 - 9.2 (11 uur) en om half 3 wordt ik wakker en is mijn waarde 2.3 - 3.0.
Laatste insuline gebruik is dan geweest om 6 uur savonds, voor het diner (NovoRapid en Landus).

Maar over de website; ik kan er geen tips vinden waar ik echt wat aan heb; meten doe ik maar dat helpt dus niet. Bij diner minder prikken (NovoRapid) jaagt mijn suiker om 11 uur alleen maar verder omhoog, Landus bijstellen helpt ook nauwelijks.
Mijn diabetesverpleegkundige moet nog contact opnemen met me maar heeft het blijkbaar erg druk :)

hallo, ik heb waardes van 25-30 en hypos laag als 1.8 Ik voel me lamlendig, internist zegt dat ik geen insuline kan gebruiken omdat de hypo's dan nog lager worden, maar ondertussen voel ik me enorm ziek. Ik moet nu "gewoon" wachten tot de hoge rond de 12 zijn, dan kan ik aan de insuline. Ik heb hier een pil zien staan die niet voor hypo's zorgt, waarom weet een internist daar niet van, en wat kan ik nu doen, want dit is geen doen meer, dank u voor het lezen, ik hoop op een antwoord met advies.

Beste Emma,
Wat vervelend dat je je zo slecht voelt. Wordt er bij jou diabetes behandeling ook aandacht aan de voeding en beweging besteed? Met name de inname van koolhydraten hebben een grote invloed op je bloedglucose waarden (koolhydraten laten de bloedglucose stijgen). Heb je een goede koolhydraat verdeling over de dag? Ook heeft lichamelijke activiteit een grote invloed op het bloedglucose (hier gaat het bloedglucose van naar beneden). Timing van beweging en het nemen van de juiste hoeveelheden koolhydraten zijn daarom erg belangrijk en kunnen zorgen voor goede bloedglucose waarden. Een diëtiste kan je hier bij helpen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Mvg

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:23