Ontstaan en vóórkomen

We weten nog niet precies hóe de zenuwbeschadiging bij diabetes tot stand komt. We weten wél dat de stofwisseling in de zenuwen en in de bloedvaatjes aan de zenuwuiteinden een belangrijke rol spelen.

Afbeelding, factoren die de kans op zenuwschade verhogenHoge glucosewaarden en forse glucose-schommelingen verstoren de stofwisseling van de zenuwen, waardoor ze onvoldoende voeding krijgen. Diabetes kan leiden tot beschadiging van kleine bloedvaatjes. Aantasting van de kleinste vaatjes in de zenuw leidt tot zuurstoftekort. Een gebrek aan voeding en zuurstof is schadelijk voor uw zenuwen.

Het is dan ook begrijpelijk dat u meer kans hebt neuropathie te ontwikkelen naarmate u langer diabetes hebt én als andere oorzaken van schade aan de bloedvaten (zoals hoge bloeddruk of roken) in het spel zijn.
Dat kunt u zien in het schema.

Naar schatting krijgt de helft van de mensen met diabetes te maken met zenuwschade. Er zijn verschillende vormen, maar we bespreken alleen de vorm die verreweg het meest voor komt: poly-neuropathie.

Poly- betekent veelvormig, en geeft aan dat meer dan één soort zenuw aangetast kan zijn: gevoelszenuwen, bewegingszenuwen en autonome (zelfsturende) zenuwen die uw huid en organen verzorgen.

Bij aantasting van de gevoels- en bewegings-zenuwen (de perifere zenuwen) spreken we van perifere neuropathie. Dat kan leiden tot pijnklachten of spierzwakte, maar kan ook zonder klachten aanwezig zijn.

Schade aan de autonome zenuwen die de huid en organen verzorgen noemen we autonome neuropathie. Ook daar heeft lang niet iedereen klachten van.
Mensen met diabetes kunnen dus meer zenuwschade hebben dan ze zelf merken.

Diabetes is de belangrijkste oorzaak van polyneuropathie, maar zeker niet de enige. Overmatig alcoholgebruik, verschillende ziekten en geneesmiddelen kunnen ook tot polyneuropathie leiden, en vaak wordt geen specifieke oorzaak gevonden.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (19 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Door dit soort programma's leer je dat je je niet aanstelt.

De info over neuropathie,retinopathie,nefropathie heb ik veel aan gehad.Zeer duidelijke info over de complicaties bij diabetes.
vriendelijk dank.

Weet nu dat ik Neuropathie heb, heeft een podo me verteld. Goed duidelijk jullie info er over. Presies zo als het is .mvg Martha

eerst had ik het brandende voetzolen gevoel, daarna prikkelingen en pijn, en inmiddels doen ook mijn handen armen en schouders pijn. Ook is mijn hele lichaam vaak stijf, wat soms over gaat door te bewegen, maar het kan ook dagen blijven zeuren. Bestaat er een vergelijkingstabel voor DN en MS want soms lijken deze twee ziektes wel wat op elkaar.

Zakelijke en duidelijke informatie die aangeeft waarop je moet letten. De verschillende hoofdstukken vergemakkelijken het doornemen van de informatie.

mijn vingers, handen, schouders, armen en knieën doen pijn. Is dit nu neuropathie of kan het wat anders zijn?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:35