Klachten en verschijnselen van een hypo

Afbeelding bloedglucose vs toenemende klachtenDe klachten en verschijnselen van een hypo wisselen met de mate en snelheid waarmee de glucose daalt, en soms van persoon tot persoon.

Klachten ontstaan doorgaans bij een bloedglucose onder de 3.8-3.5 mmol/l. Als de glucose langere tijd hoog is geweest (zo boven de 10) dan kan een glucosedaling tot normale waarden soms al hypo-klachten geven. Het lichaam moet dan weer een tijdje leren wennen aan waarden tussen 4 en 9.
 
Eén van de eerste verschijnselen is een hongergevoel. Soms heb je al iets gegeten voor je in de gaten hebt dat er een hypo dreigt.
 
Afbeelding zwetende man

Andere vroege symptomen kunnen zijn: zweten, beven, bleekheid, wazig zien, hartkloppingen en prikkelbaarheid. Ze zijn een gevolg van de aanmaak van stress-hormonen, net zoals gebeurt als je erg angstig of geschrokken bent.
Deze symptomen zijn zeer nuttig, omdat ze u waarschuwen dat u op dat moment iets moet doen.
 
Bij gebruik van S.U.-tabletten komt verdere daling van de bloedglucose niet vaak voor, maar bij insulinegebruik kan dat wel. Als de glucose daalt onder 3 mmol/l krijgen de hersens last van het glucosetekort. Dat kan leiden tot duizeligheid, concentratie-stoornissen, met dubbele tong praten, hoofdpijn, dronkemans-gedrag, sufheid of verwardheid.
 
Indien dat onbehandeld zou blijven daalt de glucose verder, met toenemende sufheid, soms met trekkingen, welke kan uitmonden in een hypoglycemisch coma. Dat komt bij type 2 diabetes gelukkig niet vaak voor. Eigenlijk alleen bij langdurig gebruik van insuline én verlies van de waarschuwings-signalen.

 

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (62 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Bij mijn vrouw komt een hypo soms voor in de nacht. Zelf voelt ze het niet aankomen. Ik voel het aan haar doordat ze hevig gaat transpireren. Ik lees daar niets over in uw artikel. De omschreven symptomen heb ik nooit opgemerkt.
Een glas frisdrank en iets te eten bieden snel uitkomst.

Beste meneer Kok,
Bedankt voor uw reactie. Zweten wordt wel benoemd op pagina http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Lage-glucose-waarden-overzicht maar wij zijn het met u eens dat het duidelijker is om het op deze pagina ook te benoemen. We hebben het direct aangepast.

Beste,

Kan je ook een hypo krijgen zonder bekend te zijn met diabetes?
Is een hypo gevaarlijk? Heb je dan ok insuline nodig en kan je daar ook achter komen met een bloedtest?
Vriendelijke groeten,

Beste, ik heb een hypo gehad zonder bekend te zijn met diabetes. Ik had alle symptonen maar de huisarts houd het op clusterhoofdpijn. gezien mn vader suikterpatient is heeft hij mij tijdens mijn hoofdpijnaanval, mijn bloedsuiker gemeten en die was -3. Na gegeten en gedronken te hebben was het weer 5,7. wat is uw reactie hierop

Het geeft mij het gevoel of ik de griep krijg kouwelijk lusteloos lichte hoofdpijn.

ik gebruik metformine en mijn bloedglucose was veel te hoog, nu heb ik er 1 tablet bij en is het regelmatig te laag - net 3.8, maar ik heb ook waarden van 0.7 en 1.2 gemeten en dan voel ik me niet lekker maar niet zo dat ik flauw val

nou nergens om maar ik slik Tolbutamide. heb elke ochtend hypo,s. je word uit gelaggen bij de huis arts nee mevrouw dat kan niet. is het weer te hoog nee mevrouw daar verneem je niks van. goede begeleiding heb ik. maar elke ochtend heb ik wel een of twee hypo.s nu heb ik er foto,s van gemaakt die ik mee neem naar de huis arts. zo dat hij kan zien dat het wel zo is. ik eet morgens goed doe gewoon mijn ding en nog gebeurd het. rij met mensen taxi. dat kan ik nu wel vergeten durf niet meer te rijden. wil niet op mijn geweten hebben dat er mensen door mij verongelukt zijn. metvormide kan ik niet tegen helaas. er moet toch een medicijn zijn die dit tegen gaad. al zit ik gewoon op de bank gebeurt het ook heb al minder medicijnen en nog krijg ik die hypo's.en alleen morgens heel apart dit. maar als je dan niet serieus genomen word dat vind ik het ergste. misschien heeft iemand advies voor mij.

Hallo, Chantal 43 jaar, bekend met af en toe een hypo zo'n 15 jaar geleden,. Ik zit met wat vragen ivm de terug kerende hypo's enkele jaren terug, en nu weer, alleen met mijn waardes die niet helemaal kloppen met mijn gevoel, die ik normaal heb als ik een hypo heb of ga krijgen, dus eerst stukje voorgeschiedenis enkele jaren geleden na onder andere 25 kg afvallen in 9 maanden, waar nooit een reden voor gevonden is, en nog eens 5 kilo in de drie maanden daarna, ging ik dus van de ène hypo naar de andere. Zo erg dat, ik toch een paar keer gedacht heb nu gaat het ligt uit. Opname VU kon mij ook niet helpen met die hypo's. speciaal onderzoek gehad, 3 dagen niet eten, maar omdat ik al zo lang waardes had die niet meer boven de 3,5 kwamen reageerde mijn lichaam niet zoals voorgeschreven in het boekje. Hoe ziet een hypo er uit en wanneer krijgt iemand dus een hypo. In het VU kwamen mijn waardes bijna nooit meer boven de 3 en heb ook al 1.5 gehad. Maar ik reageerde niet volgens de regels was ondervoed moest aan komen klaar. Diëtiste gebeld, zei de diëtiste, meis, wat jij zegt, het voelt of ik constant in een hypo zit, dat is ook zo, en heeft een naam, hypo unawareness. VU beweerd dat zoiets niet bestaat, klachten komen uit ondervoeding, ja hahaha als je maar blijft afvallen, die snapte ik ook wel. Maar ik moest aankomen. Nou dat heb ik gedaan, ff10 kilo er aan gegeten. En toch. Daar zijn ze weer, waardes willen gelukkig ook 5 of 5.5 halen, maar 4 en minder, ook weer regel matig. Weer zelfde klachten. Gapen, zweten, wit weg trekken, dubbele tong. Diëtiste gebeld. Tja 10 kilo aankomen doormidden van veeeeel ijs eten met name s'nachts, is eigenlijk maar 2 à 3 kilo, geen echte voedingsstoffen,eiwitten, noem maar op en omdat ik dus eigenlijk zeker anderhalf jaar mega roofbouw heb gepleegd, herstel je dus heel langzaam, ook als je je dikker eet met ijs. Nu de grote vraag: als ik prik, vallen de waardes dus hoger uit dan ik verwacht, qua gevoel en lichaamsreactie. Zijn er dingen die zorgen dat je glucose waardes hoger uitvallen dan je voelt. Ik ben b.v medicatie gaan gebruiken voor zenuwpijn, en sinds kort voor paniek aanvallen. Zijn er hier mensen die zich hier in herkennen, of antwoorden hebben. Dit voelt gewoon niet prettig. En ja ben ook weer anders gaan eten om alsnog alle voedingswaarde tekorten aan te vullen, maar zijn het nou hypo's of toch nasleep en dus oververmoeid door overmoed. Want 10 kilo extra, geeft je toch wel het ge voel dat je de wereld weer aan kan en geen slap hangend plantje bent. Zo wie zo bedankt als je dit allemaal hebt willen lezen, en antwoorden zijn helemaal super. Grtjs Chantal

Beste mevrouw
Als u savonds dan iets eet voor het slapen gaan is de kans kleiner om in de ochtend Eem hypo te krijgen

Mijn vrouw heeft net 4 dagen in het ziekenhuis gelegen .
Oorzaak onbekend veel oorsuizen, verschrikkelijke hoofdpijn ( lijkt migraine ) rn veel flauwtes , duizelingen en misselijkheid.
Er word gedacht aan dee virale infectie maar we hebben ook een test voor hypoglycemie op internet gedaan.
Alles word weggewoven door de artsen maar alles in die test wijst er meer dan 100% op.
Wat moeten we hiermee ze is 32 moeder van 4 maar kan helemaal niks meer.

Herkenbaar.
Ik heb zelf ook oorsuizen en voor mijn gevoel de hee dag een te laag bloedsuiker. Maar ook weleens duizelig. Ik probeer de hele dag door kleine beetjes te eten en geen suikers. Vaak gaat het in de ochtend en net voor het avondeten mis. Dan is mijn suiker weleens 2,8. Trillen, hartkloppingen, prikkelbaar, slappe benen en slappe armen. Ook bij mij dachten ze een virale infectie een paar maanden geleden. Ook bleek ik een B12 tekort te hebben. De klachten lijen een beetje op elkaar, dat maakt het moeilijk. Misschien kan uw vrouw proberen om kleine beetjes te eten om de 2 uur en langzame koolhydraten met een lage GI.
Groetjes, Kim

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/12/2013 - 20:48