Mogelijke gevolgen van een hypo - "Verminderd hypo-gevoel"

Afbeelding vrouw met hoofdpijnVan lichte hypo's, beperkt tot de vroege verschijnselen, waarvan u met druivensuiker of limonade weer opknapt, zult u weinig nadelige gevolgen ondervinden.

U kunt zich wat 'katterig' voelen, en de bloedglucose kan nog wel een dag lang te hoog zijn. Een lichte hypo is ongevaarlijk als u direct actie neemt om verdere daling van de bloedglucose te vermijden.
 
Wie de vroege waarschuwings-signalen niet tijdig herkent of behandelt, kan verward of suf worden, met afname van het concentratievermogen. Zo'n ernstiger hypo kan gevaar opleveren in het verkeer of bij uw werk. Na herstel komen vooral hoofdpijn, vermoeidheid of een lamlendig gevoel voor, maar soms ook gevoelens van angst, schaamte of kwaadheid... Angst voor een volgende hypo is reëel en begrijpelijk.
 
Met intensieve zelfcontrole en eventueel tijdelijke aanpassing van uw medicatie kunt u weer in balans komen.
Na een ernstige hypo en de behandeling daarvan kan de bloedglucose nog een paar dagen verhoogd zijn. Hypo's hebben over het algemeen geen nadelige invloed op uw hersenfuncties.
 
Afbeelding blad uit dagboekjeWanneer de vroege waarschuwings-signalen ontbreken spreekt men van een "verminderd hypo-gevoel" of in het Engels "hypo-unawareness".  Niet tijdig kunnen ingrijpen leidt dan tot ernstiger hypo's.
 
Een verminderd hypo-gevoel ontstaat bij type 2 diabetes vooral na een lange duur van de diabetes wanneer de eigen insuline-productie verloren is gegaan. Een te scherpe regulatie met meerdere ernstige hypo's vergroot de kans. Zo kan een vicieuse cirkel ontstaan.
 
Ook gebruik van alcohol of slaapmiddelen (vooral bij type 1), of autonome neuropathie kunnen bijdragen.
 
Bij een verminderd hypo-gevoel is intensieve zelfcontrole van uw glucosewaarden een goede methode om dreigende hypo's te zien aankomen en tijdig te kunnen ingrijpen.
 
Een verminderd hypo-gevoel kan gelukkig herstellen door enige weken tot maanden glucosewaarden onder de 4 strikt te vermijden.

 

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (21 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Ik ben een vrouw van 58 jaar en sedert ongeveer 8maanden problemen met mijn suikerhuishouding!
De laatste weken zijn deze erg verergerd en schommelde mijn bloedsuikergehalte erg onregelmatig maar zit vooral véél te laag met alle gevolgen van dien!
Ik neem 2x daags Metformax en toch blijven die Hypo's niet uit!
Ben sedert 6maanden ook ongev. 15 Kg vermagerd zonder dieet!
Hoe moet ik dit opvangen, wat is jullie advies want die situaties zijn soms onhoudbaar!
Cox Ria.

Heb net zelf twee reacties geplaatst met vragen, en die komen een beetje neer op wat jij schrijft. Ik kan je helaas niet helpen, maar weet wel hoe je je voelt. Onbedoeld extreem gewichtsverlies, vele hypo's, diverse onderzoeken gehad, waaronder een hormoon onderzoek. Ik kan je alleen maar heel veel sterkte en antwoorden wensen. Groetjes Chantal

Als je geen diabeet ben, geen anorexia heb, kan het zijn dat de hypos veroorzaakt worden door een insulinoom. Door een vastenproef van 3 dagen kan de arts dediagnose stellen dat je lichaam teveel insuline aanmaakt.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:22