Inhoud van de jaarcontrole

Bij de gewone controles gaat het vooral om het dagelijkse ‘zelfmanagement' van uw diabetes, de vragen die u hebt, en de problemen waar u tegen aanliep. Bij de ‘jaarlijkse check-ups' of jaarcontroles wordt uitgebreider onderzoek gedaan, vooral gericht op het opsporen van risicofactoren en complicaties. Maar wacht bij klachten niet tot de jaarcontrole!

Plaatje van ingevulde jaarcontrole

De jaarcontrole wordt meestal door uw arts uitgevoerd; soms, of gedeeltelijk, door een in diabetes opgeleide praktijk-ondersteuner of (diabetes)verpleegkundige. We onderscheiden de volgende onderdelen.

In de eerste plaats allerlei vragen. Vragen over uw zelfmanagement (inclusief leefstijl), Ook uw kennis en inzicht m.b.t. diabetes komen aan de orde.

Steeds vaker wordt voor het peilen van uw stemming gebruik gemaakt van een vragenlijst. Die kunt u  hier vinden, en ook alvast thuis op uw computer invullen om mee te nemen of te mailen naar uw zorgverlener.

Bij het lichamelijk onderzoek worden gewicht, bloeddruk en soms de buikomvang gemeten. De toestand van uw voeten, waaronder de bloedvaten en zenuwen, wordt onderzocht. In uw mond wordt gekeken naar tekenen van tandvliesontsteking. U krijgt het advies tweemaal per jaar de tandarts of mondhygiënist te bezoeken, als u dat al niet deed. Bij mensen die insuline gebruiken worden ook de injectieplaatsen gecontroleerd.

Bespreking van uw zelfcontrole-gegevens (als u zelfcontrole doet) gaat om zaken als: “Waarom zat u toen hoog?” of “Hoe kwam u aan die hypo op maandag, en wat hebt u er aan gedaan?”. Ook jaarlijks, maar niet noodzakelijkerwijs bij de jaarcontrole, wordt de uitvoering van de zelfcontrole (en de meter zelf) gecontroleerd.

Bloed- en urineonderzoek via het lab omvat meestal nuchtere bepaling van glucose, HbA1c, de vetgehalten, de nierfunctie en de eiwituitscheiding in de urine. Soms is meer lab-onderzoek nodig.

Er wordt gecheckt wanneer uw ogen voor het laatst zijn gecontroleerd (via een netvliesfoto of door een oogarts), en wat de uitslag daarvan was. Zonodig krijgt u een verwijzing voor een nieuwe oog-controle.

Tenslotte worden alle resultaten met u besproken, en gekeken of het behandel- of zorgplan nog voldoet, dan wel of de doelen of de behandeling moeten worden bijgesteld.

Om inzicht te krijgen in het beloop van uw diabetes raden wij u aan alle resultaten op te schrijven in de Diabetespas, die u via uw apotheek kunt krijgen.

Wat zegt een lotgenoot?

De inhoud van de jaarcontrole hebben we samengevat in onderstaande tabel. Een pdf-versie daarvan om af te drukken vindt u  hier

 

OVERZICHT JAARCONTROLE

onderdeel onderwerp aandachtspunten
vragen (anamnese) algemeen huidige situatie (klachten, zorgen, welbevinden of stemming); zelfmanagement
leefstijl voeding, lichaamsbeweging, roken, alcohol
diabetes-regulatie medicatie, hypo’s
complicaties pijn op de borst, kortademigheid, etalage-benen; gezichtsvermogen; tintelingen, gevoelloosheid of pijn, wondjes; seksuele klachten; klachten bij plassen of ‘jeuk van onderen’ t.g.v. schimmelinfecties
 
lichamelijk onderzoek algemeen algemene indruk
risicofactoren bloeddruk, gewicht/ lengte, buikomvang
complicaties voeten; bloedvaten voeten en benen; gevoelsproeven met stemvork en monofilament; z.n. reflexen; mondinspectie op tekenen van tandvleesontsteking
bij insulinegebruik spuitplaatsen
 
zelfcontrole algemeen 
eventueel controle van glucosemeter en strips;
uitvoering van de zelfcontrole
diabetes-regulatie dagboekje, computeruitdraai en/of glucosemeter
 
lab-onderzoek diabetes-regulatie N glucose; HbA1c
risicofactoren N cholesterol, LDL, HDL, triglyceriden
complicaties urine-onderzoek op eiwit (albumine)
i.v.m. medicatie nierfunctie (kreatinine, geschatte klaring), leverfunctie, kalium
 
oogcontrole complicaties uitslag van oogarts of fundusfoto (netvliesfoto)
 
bespreking resultaten conclusies m.b.t. diabetesregulatie, overige risicofactoren, welbevinden, complicaties en zelfmanagement
 
behandel- of zorgplan waar nodig doelen, streefwaarden, frequentie en tijdstippen van zelfcontrole en/of behandeling aanpassen

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (15 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Ik ben voor het laatst (twee jaar geleden) bij de huisarts geweest en voor de rest bij de praktijkondersteuner.. Controle van tandvlees heeft nog nooit plaats gevonden. Tijdens de controles worden de waardes van de glucose bekeken.
fundes foto's van het oog is 1.5 jaar geleden geweest. Buikomvang is nog nooit opgemeten. Voor twee jaar geleden (huisarts) is er een hartprobleem opgemerkt en doorverwezen, daarna nooit meer controle gehad bij de huisarts.

robbie: de controles van het tandvlees is net nieuw en persoonlijk vind ik dat het thuis hoort bij de tandarts en niet bij een praktijk ondertseuner. oogcontrole ( fundus foto) is sinds vorig jaar veranderd naar een keer in de twee jaar dat betekend dat je pas over 6 maanden een verwijzing moet krijgen naar het ziekenhuis ( of andere plek).

Hallo, ik moet binnenkort insuline spuiten, nu is mijn vraag, kan ik het beste bij de huisarts blijven, of naar wza in assen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 08/04/2014 - 21:43