Andere gevolgen

Afbeelding snotverkouden jonge dameEr zijn enkele late gevolgen van diabetes die niet direct vallen onder de genoemde complicaties, maar die u wellicht toch wilt weten, omdat ze redelijk vaak voorkomen.

We denken daarbij aan andere oogproblemen dan retinopathie, zoals vroeger dan normaal optredende staar (of cataract), en te hoge oogboldruk.

Een verhoogde kans op infecties is al eerder genoemd. Dat speelt vooral bij slecht geregelde diabetes, waarbij de witte bloedcellen van ons afweersysteem slechter functioneren dan normaal. Luchtweginfecties zijn daarbij koploper. Dat is dan ook erg belangrijk dat u gehoor geeft aan de jaarlijkse oproep voor een griep-prik!

Glucose in de urine is een dankbare voedingsbodem voor bacteriën (en dus voor blaas- en nierbekken-ontsteking) en voor schimmels, die infecties van de uitwendige geslachtsorganen veroorzaken.

Bij slecht geregelde diabetes kan ook makkelijker een ontsteking aan uw tandvlees ontstaan. Verzorg uw mond dus goed.

Een goede glucose-regulatie is dé manier om infecties te helpen voorkomen. Het opvolgen van de regels zoals beschreven in het formulier "Wat doe ik als ik ziek ben?" is de beste manier om ontregeling van uw diabetes door infecties te voorkomen.

tekening 2 handen die niet tegen elkaar kunnenBij diabetes komen ook enkele bindweefselafwijkingen vaker dan normaal voor.
Zoals al genoemd bij de voetproblemen, kan door langdurig verhoogde glucosewaarden beschadiging optreden van gewrichts-kapsels, met verminderde beweeglijkheid van de gewrichten als gevolg. Zoals het plaatje toont, kan het dan bv. moeilijk zijn uw handen plat tegen elkaar te krijgen. Behalve in de voeten kan zich dat ook uiten in de handen of grotere gewrichten. Het komt vooral voor bij langbestaande diabetes en slechte glucose-regulatie.

Andere bindweefsel-aandoeningen zijn de ziekte van Dupuytren (met verdikking in de handpalm), vooral optredend bij ouderen en rokers, en het carpaaltunnel-syndroom (of c.t.s.), waarbij door overbelasting een zenuw in de pols bekneld raakt.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (19 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Hallo .
Ik heb suiker ziekte type 2 en gebruik 4 soorten medicatie.
Kan diabetes ook invloed hebben op ons seks leven?
IK heb een lieve partner Daar is niets mis mee maar graag wil ik weten of het een verband houd met mijn diabetes?
Gr H

Wellicht kunt u het antwoord op uw vraag vinden in het hoofdstuk Leven met diabetes http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Leven-met-diabetes-Zin-in-seks-maar...

Met vriendelijke groet,

Johan

Bovengenoemd anti-oxydant zou gunstige werking hebben op sowieso de verlaging van de bloedsuiker, maar vooral ook gunstige werking hebben op neuropathie. Heeft iemand ervaring met dit middel (dosering, merk, bijwerkingen)? Ben benieuwd naar uw ervaring. B.v.d. PIEN.

Welke oxydant bedoelt u?

Heb herhaaldelijk geklaagd bij de internist over een koud en doof gevoel in mijn voet, maar het duurde wel 4 jaar voordat de internist tot de conclusie kwam dat het neuropathie was.
Door een blaasontsteking DM t2 ontdekt. Ben 72 en spuit al 15 jaar.
Mijn vraag is:
Kan neuropathie in je voet leiden tot amputatie? En hoe vaak komt dat dan voor?
Groet, Albert

Laat urine Lopez en sluitspier niet kunnen aan Pannen is dit geology van neuropathie en diabeet.m8

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:34