Diabetische neuropathie

Afbeelding zenuwstelselHet zenuwstelsel verzorgt de communicatie tussen alle delen van ons lichaam. U kunt het vergelijken met een telefoonbedrijf: een centrale (uw hersenen en ruggenmerg) die via een netwerk van kabels (uw zenuwen) is verbonden met de klanten (uw spieren, zintuigen en organen). De boodschappen gaan als electrische prikkels heen en weer.

De zenuwen geleiden gevoelsprikkels naar uw hersenen: bijvoorbeeld als een steentje in uw schoen uw tastzintuig prikkelt. Dat bericht wordt in uw hersenen verwerkt, en direct beantwoord met een bewegingsprikkel, een opdracht aan uw spieren: u bukt om uw schoen uit te trekken.

Organen als hart, maag of blaas doen hun werk zelfstandig, u kunt hun bewegingen niet sturen. Boodschappen van en naar uw huid en organen gaan via autonome (zelfsturende) zenuwen.

Wilt u meer weten over ons zenuwstelsel? Klik dan hier voor het info blad.

Zenuwen worden gevoed en van zuurstof voorzien door kleine bloedvaatjes, die door diabetes kunnen worden aangetast. De zenuwschade die daardoor ontstaat noemen we diabetische neuropathie.
Meestal betreft het schade aan de vaatjes van de gevoels- en bewegingszenuwen van de benen. Vaak merkt u er niets van, vooral in het begin. Als de zenuwschade toeneemt kan het gevoel afnemen of veranderen. Dat geeft klachten die vaak worden omschreven als gevoelloosheid, pijn, tintelingen of onzeker lopen. Aantasting van de bewegingszenuwen leidt tot spierzwakte in de benen en vermoeide benen bij het lopen.

Autonome zenuwschade beïnvloedt de werking van diverse organen, met klachten van maag, darm of blaas, of impotentie als gevolg. Het kan ook leiden tot verlies van de kenmerkende pijn op de borst bij hartlijden,  waardoor zelfs een hartaanval onopgemerkt kan verlopen: een zogenaamd "stil" infarct.

Afbeelding monofilament en stemvork voetonderzoekDiabetische zenuwschade komt veel voor, maar wordt lang niet altijd herkend. Naar schatting krijgt de helft van de mensen met diabetes er ooit mee te maken. Ongeveer 1 op de 5 mensen met diabetes ontwikkelt pijnlijke klachten.

De kans op het ontstaan én op verergering van neuropathie neemt toe naarmate de diabetes langer bestaat en slechter geregeld is. Een hogere leeftijd, roken, overmatig alcohol-gebruik, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol verhogen de kans. Zoals ook voor andere complicaties geldt, kán zenuwschade al aanwezig zijn wanneer de diagnose type 2 diabetes wordt gesteld.

Zenuwschade wordt vastgesteld op grond van uw klachten en de resultaten van het zenuwonderzoek van de voeten. Dat gebeurt met enkele testen tijdens het spreekuur. Soms is meer onderzoek nodig.

Goede glucosewaarden en een gezonde leefstijl verlagen de kans op het ontstaan en op uitbreiding van zenuwschade.

Neuropathie gaat niet meer weg. Zenuwen herstellen slecht van opgelopen schade, en er is nog géén geneesmiddel dat daarbij helpen kan. De klachten kunnen verminderen met zo normaal mogelijke glucosewaarden en met diverse medicijnen en maatregelen.

Hebt u last van uw voeten of onderbenen, en wilt u weten of deze klachten kunnen komen door neuropathie? Klik dan op "vragenlijst neuropathie". Vragenlijst neuropathie

Wilt u méér weten over veel voorkomende vormen van diabetische neuropathie? Bekijk dan de Nadere info module "Meer over neuropathie" voor aanvullende informatie.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (77 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Ben nu 62 jaar oud ,ca 2 maanden geleden is er Diabetes bij mij geconstateerd.
Ik heb zelf aan de bel getrokken omdat ik het net helemaal vertrouwde!
Ben naar de huisarts gegaan en vandaar uit een bloed en urinetest gehad in het ziekenhuis,met als resultaat deze uitslag.
Ben ook al(sinds3 jaar) hartfalenpatient,na infarct,dus nu extra risico! Nu wel goede controle en medicatie .
Eerste bloedsuikerwaarde was 20 (Mmol?) Nu ca 8,5 ,na controle s 'ochtends.gebruik oa.medformine.Dit was mijn verhaal in het kort.

Ik ben 80 jaar, kwam bij mijn huisarts die me vertelde dat neuropathie ook te maken kan hebben met het hart. Schrikken.

ik heb 25 jaar diab type 2 nu sids twee jaar llsst met lopen p[jn in voeten benenpc+ca

Al een jaar of 9 heb ik type2 al vrij snel had ik te maken met pijnen aan voeten en benen en had ik ook de pech 2x open benen te hebben 1x duurde het 8 maanden en een keer 6 maken wil dit nooit meer mee maken, maar de neuro pijnen werden steeds erger en ik had opeen gegeven moment al ruim 100 pillen per week na een aantal jaren bij de pijnpoli terecht gekomen en daar kreeg ik oyacontin 100mg per dag maar toch vond men het beter dit af tebouwen ik heb nog 60 mg per dag plus andere pijnstillers er bij maar de pijnen komen er te veel door heen en ik heb zelfs 2keer een paniek aanval gehad omdat de pijn niet meer te controleren was, het is als of je hersenen op hol slaan en je niet meer weet wat je doet (zeer gevaarlijk dus) wel gemeld bij de pijnpoli !! ik heb een te groot Hart, nier lekken, en lever beschadiging door medicijnen gebruik op dit moment 154 pillen per week !
Sinds enkele weken heb ik last van me handen en het gevoel en pijn die ik daar bij heb komen me bekent voor neuro pijnen dus.....het eerste onderzoek is afgerond het is geen carpaal tunnel syndroom de zenuwen reageerde goed ik ben door verwezen naar een reumatoloog omdat ik artrose heb !!
In 2013 ben ik in Nijmegen geopereerd voor Kanker (chondrosarcoom ) iets wat gelukkig goed heeft uitgepakt ik dankbaar dus, maar wel onder controle nog !!
Al met al niet een leuk verhaal maar ik wilde het hier toch kwijt!!

PS: meneer Jan laat u goed behandelen voor deze pijnen (pijnpoli ) ik wens je veel kracht en sterkte toe ook al kom je in een dipje ga door en geniet van het leven dat doe ik ook !!
dhr.marty@live.nl

Hoi allen, mijn voeten tintelen, zijn net kachels en geven van al dit door tot in mn knieen. Onrustige nachten, en overdag moeilijkheden met lopen. Vervelend,mijn suiker wordt omschreven met type 1 was eerst type 2 en men voegt er lada aan toe. Deskundige zijn bezig om insuline te veranderen van langwerkend naar kortwerkend, en meerdere keren spuiten per dag. Neuropati is de uitspraak, ik leer er mee leven. Niet altijd even makkelijk, ben pas 47, heb een mooi beroep bloemist maar ben wel belemmerd door dit voorval.

Ik heb al ruim dertig jaar diabetes type I en géén enkel symptoom van diabetische neuropathie (gelukkig!). Een rondje langs andere mensen met T1D leerde mij dat dit eigenlijk vrijwel alleen voorkomt bij mensen met type twee. Hoe kan dat nou? Heeft iemand daar een antwoord op? Mij hoor je natuurlijk niet klagen, maar gek vind ik het wel....

Ik ben net 24 geworden en heb al 17 jaar diabetes. Afgelopen jaar is er bij mij geconstateerd dat ik neuropathie heb. Slikte lyrica en amytriptiline daarvoor maar hielp niet. nu krijg ik Tramadol en kan weer een beetje functioneren. Ook mijn ogen zijn aangetast. Ze lekken vocht en bloed en krijg om de zoveel tijd operaties aan mijn ogen om blindheid zo veel mogelijk te remmen.

ze zeggen, met diabetes valt goed te leven. Ja als je geen complicaties hebt. Ben nu dus 24 jaar en de internist zegt al dat ik invalide ben. Maar ondanks dat studeer ik nog. Wil later met minder uren me eigen kunnen onderhouden en laten zien ook al ben je ongeneselijk en chronisch ziek, laat me door niks of niemand tegenhouden

Al ruim 15 jaar DM type 2. ik ben nu 72 jaar.
Moest bij ontdekking DM gelijk beginnen met dagelijks te spuiten.
Heb herhaaldelijk geklaagd bij de internist over een koud en doof gevoel in mijn voet, maar het duurde wel 4 jaar voordat de internist tot de conclusie kwam dat het neuropathie was.
Gebruik nu 3x 150 Lyrica vanwege neuropathie, gelukkig verzacht het de pijn om in slaap te kunnen vallen.
Mijn hba1c schommelt tussen de 6 en 7.
Mijn vraag is:
Kan neuropathie tot amputatie van je voet leiden?

Hallo ik ben Fred en heb sinds 2004 DM-2 echter dit kreeg ik te horen in 2010 nadat mijn eigen huisarts werd vervangen door een nieuwe huisarts. Ik kreeg kort na mijn eerste afspraak medicijnen voor suiker, hoge bloeddruk en cholesterol. Na ongeveer een jaar zat ik op de 2 x per dag metformine 850 Mg en 4 x per dag spuiten. Al met al werden voor mij een hoop dingen duidelijk betreft gebeurtenissen voor 2010 dat ik na mijn werk doodmoe thuis kwam of bevoordeeld een dagje na inspanning op mijn werk een hypo kreeg en eigenlijk zonder er bij stil te staan 2suikerklontjes nam. Met name de zere benen vanaf mijn kuiten naar mijn tenen werden uiteindelijk verklaarbaar na bij een Neuroloog geweest te zijn, de lange zenuwen bleken beschadigd te zijn en een groot deel van mijn teneinde hebben geen gevoel meer. Tot ongeveer een jaar of 2 geleden werdt de pijn zo extreem in de vorm van steken en als of mijn voeten in een bankschroef werden gezet of dat er stroom op mijn voete werden gezet. Dit resulteerde op aanvallen die niet uit te houden waren en de huilbuien van de pijn was ook een iets wat ik er dagelijks bij kreeg. Op een gegeven moment is mijn vrouw gaan rond bellen huisarts etc, en kon ik binnen een week bij de pijnpoli in Haarlem terecht. Tijdens dit consult kwam ik in aanmerking voor een TENS dit is een klein apparaatje die via 2 plakkertjes op je been lichte stroomstootjes geeft gedurende 30 à 45 minuten dit geeft als resultaat dat je lichaam natuurlijke morfine aan maakt en de ergste pijn steken afvlakt. Tijdens dit consult heb ik ook amitripteline 50 Mg gekregen en werdt ik door verwezen naar de pijnpoli van het AMC. Uiteindelijk kan ik zeggen dat de ergste pijn is afgevlakt en als ik s'avonds nog gewoon pijn heb wat ik uiteindelijk 24 uur per dag heb in de vorm van branderigheid of tintelingen etc, dan ka n ik kiezen ui 2 soorten morfine een snel of langzaam werkende. Ik hoop dat mijn verhaaltje iets kan toevoegen, voor mij heeft de TENS het leven enorm verbetert.

Hallo ik ben Fred en heb sinds 2004 DM-2 echter dit kreeg ik te horen in 2010 nadat mijn eigen huisarts werd vervangen door een nieuwe huisarts. Ik kreeg kort na mijn eerste afspraak medicijnen voor suiker, hoge bloeddruk en cholesterol. Na ongeveer een jaar zat ik op de 2 x per dag metformine 850 Mg en 4 x per dag spuiten. Al met al werden voor mij een hoop dingen duidelijk betreft gebeurtenissen voor 2010 dat ik na mijn werk doodmoe thuis kwam of bevoordeeld een dagje na inspanning op mijn werk een hypo kreeg en eigenlijk zonder er bij stil te staan 2suikerklontjes nam. Met name de zere benen vanaf mijn kuiten naar mijn tenen werden uiteindelijk verklaarbaar na bij een Neuroloog geweest te zijn, de lange zenuwen bleken beschadigd te zijn en een groot deel van mijn teneinde hebben geen gevoel meer. Tot ongeveer een jaar of 2 geleden werdt de pijn zo extreem in de vorm van steken en als of mijn voeten in een bankschroef werden gezet of dat er stroom op mijn voete werden gezet. Dit resulteerde op aanvallen die niet uit te houden waren en de huilbuien van de pijn was ook een iets wat ik er dagelijks bij kreeg. Op een gegeven moment is mijn vrouw gaan rond bellen huisarts etc, en kon ik binnen een week bij de pijnpoli in Haarlem terecht. Tijdens dit consult kwam ik in aanmerking voor een TENS dit is een klein apparaatje die via 2 plakkertjes op je been lichte stroomstootjes geeft gedurende 30 à 45 minuten dit geeft als resultaat dat je lichaam natuurlijke morfine aan maakt en de ergste pijn steken afvlakt. Tijdens dit consult heb ik ook amitripteline 50 Mg gekregen en werdt ik door verwezen naar de pijnpoli van het AMC. Uiteindelijk kan ik zeggen dat de ergste pijn is afgevlakt en als ik s'avonds nog gewoon pijn heb wat ik uiteindelijk 24 uur per dag heb in de vorm van branderigheid of tintelingen etc, dan ka n ik kiezen ui 2 soorten morfine een snel of langzaam werkende. Ik hoop dat mijn verhaaltje iets kan toevoegen, voor mij heeft de TENS het leven enorm verbetert.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:33