Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte met teveel glucose in het bloed. Glucose is een vorm van suiker, en diabetes werd vroeger suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed, en dus bij diabetes. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier.

Plaatje De pancreas (alvleesklier) ligt achter de maagDe alvleesklier (of pancreas) ligt achter de maag, zoals u kunt zien op de tekening. Insuline wordt gemaakt in de eilandjes van Langerhans, waarvan er een miljoen verspreid door de alvleesklier liggen. Simpel gezegd wordt diabetes veroorzaakt door een tekort aan insuline, al dan niet in combinatie met ongevoeligheid voor insuline. In beide gevallen stijgt daardoor het glucosegehalte in het bloed.

Als de bloedglucose langdurig verhoogd is veroudert het lichaam sneller dan normaal. Een goede diabetes- of glucoseregulatie (met zo normaal mogelijke bloedglucose-waarden) kan dat grotendeels voorkomen.

Het tekort aan insuline kan op verschillende manieren ontstaan, leidend tot de twee belangrijkste vormen van diabetes: type 1 en type 2 diabetes.

 

  Type 1 Type 2
begin vooral op jongere leeftijd; meestal vrij acuut met flink ziek zijn vaak boven de 40 jaar: meestal heel geleidelijk met weinig klachten
vóórkomen ongeveer 10% van alle mensen met diabetes in Nederland ongeveer 90% van alle mensen met diabetes in Nederland
wijze van ontstaan ontsteking eilandjes van Langerhans in de alvleesklier; ze maken daardoor steeds minder insuline  onvoldoende insuline-afgifte bij een verhoogde behoefte aan insuline door ongevoeligheid voor insuline
oorzakelijke factoren erfelijke vatbaarheid plus ontsteking-uitlokkende factor sterk erfelijk bepaalde vatbaarheid; ongevoeligheid voor insuline bij overgewicht en weinig beweging
behandeling vanaf diagnose insuline via injecties of pompje afvallen en meer lichaamsbeweging; verschillende soorten tabletten en injecties, waaronder zonodig insuline

 

In het schema staan de beide types naast elkaar. Type 1 diabetes ontstaat doorgaans op jongere leeftijd, vrij acuut met flink ziek zijn en gewichtsverlies. Zo'n 10 tot 15% van alle mensen met diabetes heeft dit type. Door ontsteking van de eilandjes van Langerhans wordt geen insuline meer gemaakt. Erfelijke vatbaarheid speelt daarbij een rol. Mensen met type 1 diabetes hebben de rest van hun leven insuline nodig. Type 2 diabetes ontstaat doorgaans op oudere leeftijd, al komt het steeds vaker bij jongeren voor. Dit type ontstaat meestal heel geleidelijk met weinig klachten. Verreweg de meeste mensen met diabetes hebben dit type, en het aantal neemt hand over hand toe.

Bij type 2 diabetes is de insuline-productie onvoldoende om een verhoogde behoefte aan insuline op te vangen. Die behoefte is verhoogd door ongevoeligheid voor insuline (ook insuline-resistentie genoemd). Dit type komt vaak bij meerdere mensen in een familie voor. Erfelijke vatbaarheid om ongevoelig te worden voor insuline bij overgewicht en onvoldoende beweging, is de belangrijkste oorzaak. Omdat overgewicht en te weinig lichaamsbeweging zo'n belangrijke rol spelen, begint behandeling dan ook vaak met het advies om af te vallen en meer te bewegen. Naast een voedingsadvies en verschillende soorten tabletten kan vroeger of later ook insuline nodig zijn.

Koolhydraten voorbeeld plaatje

Een sleutelrol in het voedingsadvies bij diabetes spelen "koolhydraten". "Koolhydraten" is een verzamelnaam voor allerlei soorten suiker in zetmeelproducten (zoals brood, aardappelen, rijst en pasta), en in fruit, melk en zoetigheden (zoals koek en snoep). Ze worden afgebroken tot glucose, een belangrijke bron van energie.

 

 

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (134 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

ik begin het beter te beggrijpen.

Ik zou graag een gemakkelijk dieet hebben voor mijn diabetes 2

Ik zit op een engelstalige school en ik moet een presentatie houden over diabetes. Ik zou graag willen weten wat de dag gewoontes zijn en wat het beste is om te eten. Als iemand kan helpen? graag

Super!

zowel diabetes type1 als 2 hebben toxoplasmose op pancreas, meestal door eurytrema parasiet veroorzaakt!! hoe komt die daar ? door methanol aanwezigheid? lucca had 300 suiker, werd door universitaire proffen dokters voorbereid om de rest van zijn leven insuline te spuiten, op 2 maand was hij zonder insuline!!! eilandjes regenereren als parasiet opgeruimd is ! 2 jaar later is lucca nog steeds zonder insuline...
li was al 15 jaar onder metformyl voor type 2 diabetes, na 2 behandelingen wast nog nie weg , ze zit in london te ver om goe op te volgen,
mirana werd type 2 gemeten met 150 suiker ze is 55, parasiet was snel weg en suiker weer normaal , een hoopje metformyl gespaard, metformyl blijkt wel uitstekend kanker behandelingsmiddel te zijn!!!

zeer goed

je kan geen suikerwaarde hebben van 150.. laat staan van 300?

Wat een ongelofelijke nonsens schrijft Bart. Een waardemeting van 20 is al ernstig. Bij 150 ben je doodziek en bij ben je dood. Ternrn aks toxoplasmose en eurytrema zijn elk parasieten die niets te maken heeft met het ontstaan van diabetes. Daarbij komt eurytrema niet vaak voor bij mensen. Ik snap werkelijk niet hoe hij (en gelijkdenkenden) maar wat roepen.

Diabetes is chronisch en NIET te genezen, hooguit zeer goed te beheersen. Voor serieuze informatie: Dabetesvereniging Nederland.

ik mis de benoeming van LADA, MODY en MIDD

ja da mis k ook

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 20/06/2015 - 13:39