Onderzoek

Om vast te stellen of uw klachten worden veroorzaakt door neuropathie wordt de werking van de gevoels- en bewegings-zenuwen aan uw voeten onderzocht. Schade aan de autonome zenuwen is moeilijker vast te stellen, maar autonome neuropathie en perifere neuropathie gaan vaak samen.

Bij het onderzoek naar zenuwschade wordt u gevraagd uw klachten in uw eigen woorden zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Niet alleen wàt u voelt, maar ook de duur, ernst en plaats, wanneer u er het meeste last van heeft, én wat u helpt om de klachten te verminderen.

Afbeelding monofilament en stemvork voetonderzoekHet lichamelijk onderzoek is vooral gericht op uw voeten, waar de afwijkingen beginnen. Eerst wat je zó kunt zien of voelen: is de huid droog of zweterig, warm of koud? Zijn er wondjes, eelt of blaren? Is er iets veranderd aan de stand van uw voet, is bijvoorbeeld sprake van klauwtenen of een doorgezakte voet? Of van zichtbaar spierverlies?

Het gevoel kan op verschillende manieren worden getest. Heel belangrijk is de test of u 'druk' ervaart. Daarvoor wordt een nylon draadje (een monofilament genoemd) loodrecht op de huid gedrukt. Met gesloten ogen geeft u aan of u dat voelt. De fijne tastzin kan worden getest met een watje op uw tenen, voeten en benen.

Met een speciale stemvork wordt getest of u een trilling voelt, eerst op de grote tenen. Zo niet, dan ook op enkels en scheenbenen. Zonodig kan ook worden onderzocht of u het verschil tussen warm en koud kunt voelen.

Tenslotte wordt met een zogenaamde reflex-hamer zachtjes op uw achillespees of knie getikt om te zien of u daarop reageert met een onwillekeurige beweging. Dat heet een reflex. De achillespeesreflex kan verdwijnen door diabetische neuropathie, maar ook bij het ouder worden.

Soms weet uw zorgverlener op grond van uw klachten en het lichamelijk onderzoek nog niet zeker of uw klachten worden veroorzaakt door neuropathie of door een andere aandoening. In dat geval kan aanvullend onderzoek worden verricht, waaronder bloedonderzoek. Bij pijn in de voetgewrichten worden soms röntgenfoto's van de voeten gemaakt. Ook een vaat-onderzoek met geluidsgolven kan nuttig zijn.

Soms wordt het oordeel van een neuroloog gevraagd. Met een zogenaamd EMG kan hij de functie van uw zenuwen onderzoeken. Deze test levert het beste bewijs voor een neuropathie, maar is zelden nodig.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (23 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Heeft mij doen inzien dat nader onderzoek noodzakelijk is.
Zal dit opnemen met mijn diabetesverpleegkundige.
Dit ondanks mijn gezonde leefwijze en waarde van 6,5 al jaren zo

Duidelijke uitleg. Hier kan ik wat mee.

Is het mogelijk, dat herstel van kleine veel voorkomende voetklachten, zoals blaarvorming en het ontstaan van wondjes, zich verergerd wanneer er naast diabetes ook Parkinson speelt en er bovendien een stenose in de nekwervels voorkomt.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:36