Hoe weet ik of ik diabetes heb?

Wie de volgende klachten krijgt, moet aan diabetes denken.Hoe weet ik of ik diabetes heb? Afbeelding van man die glas water drinkt.

Het begint vaak met dorst, veel drinken en veel plassen, omdat het lichaam de overmaat aan glucose via de urine probeert te verwijderen. De volledige naam "diabetes méllitus" betekent "de honingzoete doorloop".

Moeheid of lusteloosheid kunnen optreden.

Sommige mensen zijn prikkelbaar en kortaf. Slechter of wazig zien is gelukkig meestal een voorbijgaand probleem, veroorzaakt door verandering van het vochtgehalte van je ooglens.
Wacht dus met een nieuwe bril tot het bloedglucosegehalte weer op peil is!

Bestaan verhoogde glucose-waarden langer, dan kunt u infecties krijgen (bv. een steenpuist of blaasontsteking), jeuk door uitdroging van de huid, of kunnen wondjes slechter helen dan voorheen.

Type 2 diabetes begint heel sluipend. Als u klachten krijgt bestaat de diabetes  meestal al een paar jaar, omdat licht verhoogde glucosewaarden nauwelijks klachten geven. Hoe hoger de bloedglucose (boven 10 mmol/l), en hoe langer die is verhoogd, hoe meer klachten.Als de dokter bloed laat prikken i.v.m. uw klachten of omdat u grote kans hebt diabetes te krijgen, dan wordt de diagnose diabetes gesteld aan de hand van de volgende getallen:

De diagnose diabetes wordt gesteld aan de hand van de volgende getallen:
  capillair bloed (vingerprik) veneus plasma
(uit ader; in lab)
diabetes nuchter > 6 mmol/l > 6.9 mmol/l
  óf 2 uur na maaltijd > 11 mmol/l > 11 mmol/l
 
normaal nuchter < 5.6 mmol/l < 6.1 mmol/l
  én 2 uur na maaltijd < 7.8 mmol/l < 7.8 mmol/l
nuchter is: na 8 uur vasten > betekent: hoger of groter dan; < betekent: lager of kleiner dan

U hebt dus diabetes als uw bloedglucose (buiten een periode van ziekte, en zonodig tweemaal bepaald) via een vingerprik bij uw huisarts hoger is dan 6 millimol per liter als u nuchter bent, of hoger dan 11 na een maaltijd. In het lab via een ader geprikt zijn de waarden nuchter hoger dan 6.9 (6 punt 9) en eveneens 11 mmol/l na een maaltijd.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (119 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Volgens mij worden er sinds najaar 2013 iets andere waarden gehanteerd. Zie de herziene NHG standaard van 2013. Mijns inziens zou deze pagina daaraan aangepast moeten worden!

De getallen voor de diagnose zijn nu iets anders opgeschreven maar ze zijn niet wezenlijk veranderd:
De waarden op deze pagina (> 6.9 en > 11) zijn gelijk aan (≥ 7.0 en ≥ 11.1) die nu in de NHG standaard staan.
Zie verschil groter dan, en groter of gelijk aan teken.
Wel noemt de NHG de capillaire waarden niet meer omdat (veel) glucosemeters nu omrekenen naar veneus plasma.
Dit stukje gaan we nog even nader bekijken.

Welke betekenis mag je hechten aan waardes rond de 9 a 10 na een maaltijd, 2 uur geleden?
Mijn nuchtere waardes zijn meestal, maar ook niet altijd onder de 5.6 en nu zegt mijn huisarts: niets aan de hand!
Is dit een redelijke diagnose of zit ik in het voorstadium van diabetes en is verdere diagnostiek gerechtvaardigd?

Nou het is allemaal veranderd.
als je tussen de 3.6 en 10.2 staat. Sta je goed. En je moet je handen wasen.

De grenswaarden staan in de bovenstaande tekst vermeld.
U hebt dus diabetes als uw bloedglucose (buiten een periode van ziekte, en zonodig tweemaal bepaald) via een vingerprik bij uw huisarts hoger is dan 6 millimol per liter als u nuchter bent, of hoger dan 11 na een maaltijd. In het lab via een ader geprikt zijn de waarden nuchter hoger dan 6.9 (6 punt 9) en eveneens 11 mmol/l na een maaltijd.

Ik heb teveel suiker en ook eiwit in mijn urine.
Nu heb ik urine afgenomen na 5 uur nuchter te zijn. Kan dit hierdoor ontstaan?
Mijn dokter is met vakantie en zal mij a.s. maandag berichten maar vanwege zorgen hierover stel ik mijn vraag. Bij voorbaat mijn dank.

Zaderdag kwam ambulance naar me omdat ik hartaandoening heb die mensen van ambulance spoor niet ze prik me voor suiker blijkt me bloedsuiker van 9.6 tezijn hun zeg het is normaal en ook ik had tia ik had schijf mond ik kan me arm en been niet op telen me vrouw dochter kan me niet begrijpen wat ik zei ik zie dubbel wat zei ambulance ik heb paniekaanval? Bij paniekaanval krijg je geen schijf mond en me bloedsuiker was 9.6 dat zie weer dat dokters en ambulance veel fouten maakt ik heb net me neuroloog gebelt hun zei je moet om 11uur komen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 21:29