Hoe doe ik dat?

Afbeelding bloedglucosemeter pakketWat u nodig hebt
Voor zelfcontrole hebt u verschillende dingen nodig, dat is uw "zelfcontrole-materiaal": een prikpen met naaldjes (ook wel lancetjes genoemd), en een bloedglucosemeter met de bijbehorende teststrookjes of "strips".

Er zijn diverse soorten glucosemeters. De verschillen kunnen bijvoorbeeld zitten in de grootte van de meter of van het afleesvenster, in de benodigde hoeveelheid bloed of in de meetsnelheid. De meeste meters bieden de mogelijkheid tot uitlezen via een computer.

Er zijn ook verschillen in prijs en kwaliteit. De kwaliteit hangt samen met de nauwkeurigheid van de meting en de betrouwbaarheid van de meter onder verschillende omstandigheden. Om de kwaliteit te waarborgen worden keurmerken gehanteerd. Klik hier voor meer info over keurmerken.

Een glucosemeter aanschaffen is één ding, goed met de meter omgaan is een ander verhaal. Een belangrijk verhaal, want een kleine slordigheid bij het meten leidt al gauw tot een onbetrouwbare uitslag. Daarover vindt u meer bij Problemen bij bloedglucosemeting onder Nadere info.

Zelfcontrole kunt u het beste leren van uw praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige, of op een cursus van de Diabetes Vereniging. 

U hoort dan ook of het nodig is om op úw glucosemeter de code van een nieuwe verpakking strips in te stellen. Dat is een eenvoudige handeling.

U leert ook de prikpen in te stellen op de voor u juiste diepte. Dat hoeft u met uw eigen pen maar eenmaal te doen.

Tenslotte is het voor een betrouwbare uitslag van belang uw glucosemeter jaarlijks te laten checken in het laboratorium, de strips te bewaren in de originele verpakking en geen verlopen strips te gebruiken.

Uitvoering van de test
De uitvoering van de test kent verschillende stappen: de voorbereiding, de vingerprik, het aanbrengen van een bloeddruppel op het test-strookje, meten en de uitslag aflezen.
Om een betrouwbare uitslag te krijgen is het belangrijk de stappen nauwkeurig te volgen.We leggen uit hoe dat gaat aan de hand van een video. Wilt u dat nu zien, klik dan op de voorwaartse pijl in de video.
 

Dubbelklik op de video voor een volledige scherm weergave.
Video afkomstig van LifeScan

Ter voorbereiding doet u:

  • Het naaldje in de prikpen, ....en maakt u de meter gebruiksklaar.
  • Controleer of de code op het potje met strips overeenkomt met de code op het afleesvenster van uw meter.
  • U wast uw handen met zeep en warm water om de bloeddoorstroming in de vingers te bevorderen, en droogt uw handen goed af. Een ontsmettend middel is niet nodig en kan de uitslag beinvloeden.
  • Een vingerprik kan in het begin nog wat eng zijn, maar na enkele keren zal het u zeker meevallen. U prikt met de pen aan de zijkant van een vingertop, want de bovenkant is gevoeliger. Wissel steeds van vinger, en vermijd zo mogelijk uw duim en wijsvinger, omdat u die het meest gebruikt.
  • U stuwt het bloed licht naar de vingertop toe, totdat er een druppeltje komt.
  • Het is afhankelijk van uw meter of u eerst het teststrookje in de meter stopt en dan zorgt dat dat de druppel op het testveld van het strookje komt, of omgekeerd.
  • Na 5 tot 15 seconden kunt u de uitslag aflezen.

 

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (11 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Hier in polen wordt het op de vinger drukken om er een druppel blod uit te krijgen ten strengste verboden.
wat is hier van te zeggen

het duwen van de vinger om een bloed druppel moet niet, er kan wat vocht in zitten dan is de meting ook niet zuiver.

de muziek op de achtergrond is hart en storend bij het afluisteren van de videofilm

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 24/09/2015 - 14:54