Aandachtspunten

U zult merken dat het in balans houden van uw diabetes in het dagelijks leven bij gebruik van insuline meer aandacht vergt danvoorheen. Zo is bij overgaan op insuline (of op een ander soort of schema) overleg met uw diëtist van belang voor een goede balans met uw voeding.

Sport, reizen en ziekte kunnen bij insuline makkelijker tot te lage of hoge glucosewaarden leiden als u geen voorzorgsmaatregelen treft. Op die onderwerpen wordt dieper ingaan in andere hoofdstukken. De bijbehorende Info-bladen ‘Hoe voorkom ik een hypo bij inspanning?’, ‘Goed voorbereid op reis’ en ‘Wat doe ik als ik ziek ben?’ kunnen u zo nodig concreet houvast geven.
Als u binnenkort met insuline start (of net bent gestart) raden wij u aan deze Info-bladen goed door te lezen, ook als u dat al eerder hebt gedaan. U vindt ze via Schema’s bovenaan uw scherm.

Eerst kort iets heel praktisch: hoe bewaart u insuline thuis en wat doet u ermee als u op pad gaat? Klik hier en u vindt de adviezen in een infoblad.

Afbeelding spuitplekAandacht voor uw spuittechniek blijft nodig, ook als u al lang insuline gebruikt. Spuit u vaak op dezelfde plaats (of met een eerder gebruikt naaldje) dan kunnen op den duur verdikkingen ontstaan in het onderhuidse vet. Die harde plekken of bobbels noemen we spuitplekken of spuit-infiltraten. Op het plaatje ziet u een spuitplek naast de navel.

Omdat die plekken minder gevoelig zijn kan het aantrekkelijk lijken juist daar te spuiten, maar dat moet u vooral niet doen! Als u in zo'n harde plek spuit, bereikt de insuline de bloedvaatjes veel moeilijker, wat de glucose-regulatie ongunstig beïnvloedt. En spuit u nu eens in onbeschadigde huid, en dan weer in een bobbel, dan zullen uw glucosewaarden nog meer gaan schommelen...

Spuitplekken kunt u voorkómen door binnen een lichaamsdeel steeds minstens 1 cm naast een vorige plaats te spuiten, ofwel door te "roteren". Uw zorgverlener zal u helpen uw injectieplaatsen regelmatig te controleren om eventuele verhardingen vroeg op te kunnen sporen. Ze verdwijnen meestal geleidelijk als u daar niet meer spuit.
 
Tenslotte, wéten wat je het beste zou kunnen doen of laten mag dan wel de basis zijn voor de overstap naar insuline, het elke dag omgaan met insuline is en blijft een leerproces.
 
Het aanpassen van de dosis, de soort insuline of het schema wanneer dat nodig is, is zelfs een verhaal apart. U kunt het zien als een soort spel dat u samen met uw zorgverlener speelt, met als doel het zo normaal mogelijk houden van uw glucosewaarden bij het leven dat u wilt leven. Zo maakt u samen de keuzes die het beste bij u passen. En, al doende leert men!
 
Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (12 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Beste lezers,

ik ben bezig met een presentatie over diabetes. Ook verzorg ik mensen met diabetes en probeer ik steeds weer nieuwe dingen te leren.. Leerzame site!!

Hallo,

Ik ben bezig met een verbeterproject op de afdeling waar ik werk. Wij maken geen gebruik van een rotatiekaart en hebben bijv. eigenlijk totaal geen zicht op waar de betreffende cliënt de voorgaande dagen gespoten is. Het kan dus goed zijn, dat mevr. meerdere dagen achter elkaar op dezelfde plaats gespoten wordt. Nu wil ik een rotatiekaart introduceren. Ik kan alleen nergens vinden, hoe ik aan zo'n betreffende kaart kan komen. Kunt u mij hier antwoord op geven?

Alvast bedankt!

Hallo Robin,
 
Wellicht heeft de DVN winkel rotatiekaarten of BD Medical. Goed dat jullie op deze manier proberen het spuiten inzichtelijker te maken.
 
Vriendelijke groet

Ha Robin,
Ik werk ook in de zorg en wij moeten deze kaarten altijd via onze huisarts aanvragen. Wellicht heb je hier iets aan. Hartelijke groetjes Eline

Heb je ze gevonden? ik wil ook graag de school opdracht doen hierover.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:20