Spuittechniek

Afbeelding doorsnede aanzicht van de huid met insuline naaldHoe gaat dat nu, dat insuline spuiten? U kiest een plek waar de huid onbeschadigd is. De huid moet schoon en droog zijn, maar desinfecteren is niet nodig of wenselijk. Gebruik insuline bij voorkeur op kamer-temperatuur. Dat kan pijn bij het spuiten voorkómen, en vergemakkelijkt het mengen van troebele insuline.
Alle pennen met troebele insuline moeten minstens 10 maal worden gezwenkt (ofwel rustig heen en weer bewogen) om de inhoud te mengen, tot de kleur gelijkmatig wit is. Er zijn meerdere technieken om te spuiten, schuin of loodrecht, al dan niet met opnemen van een huidplooi. Uw zorgverlener helpt u te bepalen welke techniek het beste past bij úw huiddikte.

Omdat de meeste mensen met een kort naaldje loodrecht zonder huidplooi kunnen spuiten, laten we nu stap voor stap zien hoe dat gaat aan de hand van de video.
Klik op de afbeelding om de video te starten.

Dubbelklik op de video voor een volledige scherm weergave.
Video afkomstig van Novo Nordisk.

 • u doet een nieuw naaldje op de pen
 • u zwenkt een pen met troebele insuline zeker 10x heen en weer om de inhoud te mengen
 • u stelt 2 eenheden in, houdt de pen met de naald omhoog en spuit deze insuline (en eventuele luchtbelletjes) weg
 • u stelt het afgesproken aantal eenheden in
 • terwijl u de huid met uw ene hand strak houdt, steekt u de naald met uw andere hand recht in uw huid (zo snel als u wilt)
 • u drukt de spuitknop langzaam in tot die blokkeert, zonder de stand van de pen te veranderen
 • u controleert of de pen weer op 0 staat, ten teken dat de volle dosis is toegediend
 • u wacht 10 tellen vóór u de spuit terugtrekt, om teruglekken te voorkómen
 • u verwijdert de naald en stopt die in een speciale naaldcontainer

 

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (60 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

ik ben verpleegkundige en ga bij studeren voor diabetes verpleegkunde.
ook ben ik diabetes referentie peroon in ons woon- en zorgcentrum.
daarom zou ik het heel fijn vinden om zoveel mogelijk inf te vinden over alles wat met diabetes te maken heeft. Moeten jullie folders of eender wat hebben mogen jullie dit gerust naar mij toe sturen.

Mvg Rita

Stichting DIEP heeft geen folders of andere materialen over diabetes omdat een van de doelen van de stichting is om deze informatie digitaal ter beschikking te hebben. Wel is het mogelijk alle informatie uit DIEP af te drukken. De stichting heeft wel flyers ter promotie van de eigen website. Deze flyers kunnen zorgverleners bestellen via http://www.diep.info/contact-formulier.
 

Beste diep medewerker

Tijdens het doorlezen van de site ben ik tegengekomen dat er tijdens het spuiten iedere keer 2 ie weg dient te spuiten.
Nu vraag ik mij af waarom is dit nodig en uit welk onderzoek (literatuur) is dit gebleken.

Met vriendelijke groet,
Rob

Het advies komt uit de Richtlijn "Het toedienen van insuline met de insulinepen" van de EADV (2008). Daarin staat ook op welke literatuur de aanbeveling berust. Met het wegspuiten van 2 IE insuline weet men zeker dat insuline uit de naald komt.

Ik lees en ik doe dat ook altijd, zorgen dat de lucht uit de naald is, maar als er nu toch per ongeluk lucht wordt geïnjecteerd. Is dit dan gevaarlijk of brengt dit schade toe aan het lichaam?

De kans op een mini-luchtbelletje is bij pengebruik heel klein(vergeleken bij de oude injectienaalden), en sowieso bij onderhuidse injectie onschadelijk. Grotere luchtbellen in een ader (bv bij een infuusprobleem)kunnen wel schadelijk zijn, wat de veel voorkomende angst voor luchtbellen verklaart.

mijn moeder zit in het verzorgingshuis en als we eens een dagje weg willen kan ik haar bloedsuiker bepalen en spuit ik insuline. Sinds kort heeft zij nieuwe naalden die ik op de insuline pen moet draaien. Dit zijn naalden waarop je geen dopje hoeft te doen, je kunt je er niet mee prikken. Hoe werken deze naalden precies?

Het is een beetje laat zie ik, je bent vast al een dagje weg geweest. Maar voor het geval iemand anders dit leest en zich ook afvraagt hoe het werkt.

Ik denk dat je de naaldjes bedoelt die na injecteren vanzelf in de huls terug schieten. Je kunt het voor laten doen op de afdeling waar je moeder verblijft. Het is heel makkelijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je na het aandrukken van de pen op de huid, niet meer terug trekt tot na het inspuiten van de insuline. Je hoort een (hele) zachte klik wanneer je de pen op de huid drukt. Dan spuit je de insuline (je ziet de naald dus zelf niet zitten) en daarna trek je de spuit terug. Het dopje gaat dan direct naar beneden zodat de naald veilig opgeborgen zit.

Als je zelf spuit (dus bij een dagje uit) dan zou je op zich ook nog de ouderwetse naaldjes kunnen gebruiken. In de instellingen mag dit niet meer tenzij je alle handelingen zelf doet (opdraaien van de pen, naald aanbrengen, spuiten en opruimen). Dus het kan nog wel.

Het is even wennen, de nieuwe naaldjes maar ze werken op zich prima.

Het protocol dat een collega de aangegeven EH controleert.
Sinds kort is het in onze instelling de afspraak, dat een collega bij de medicatieronde voor je, de pen alvast opdraait voor de volgende ronde, zodat jij kan contr.
Mijn vraag: de pen ligt dan de hele nacht al klaar in de med. kar, lekt er zo geen insuline weg?

Ik vraag me af of je de 2EH mag weg spuiten met dat smalle dopje op de naald, ik leg de pen dan in een bekken ga er mee naar de zv en ga dan de hoeveelheid insuline spuiten.

ik heb een langwerkende insuline die spuit ik altijd op de zelfde tijd mag ik hem ook een kwartiertje te vroeg spuiten als het op dat moment zo uitkomt mvg truusj

Ik vraag me af waarom je de 2 eenheden die je weg spuit omhoog moet spuiten?

Hallo

Het is bij een insuline met 2 soorten (bijvoorbeeld Novomix) ook heel belangrijk dat je na het 10 x zwenken ook 10x de pen rolt tussen 2 handen, het liefste 2 x 10 x, na 1x draai je de pen een keer. Je weet dat zeker dat de mix goed verdeeld is.
Controleer of de insuline goed verdeeld is door de pen in het (dag)licht te houden, dit kun je zien dat de insuline 1 dezelfde kleur heeft.
Hiermee voorkom je dat een cliënt niet de juiste mix krijgt met alle gevolgen van dien (onverklaarbare hoge bloedsuikers etc).

In het bovenstaande mis ik of er een advies is m.b.t. de minimale afstand als je meer dan 50E moet spuiten. Dit moet nl verdeeld worden over twee injecties.

Mijn huisarts heeft "Careyn verzorging" in Januari aangewezen om mij het spuiten van insuline lantus te leren dat ik inmiddels zelf doe. Maar bij een verhoging van de eenheden komt iemand van careyn kijken of ik ook goed doe. dat vind ik belachelijk. Van 10 EH ben ik inmiddels naar 20 EH gegaan en heb ook een curve elke week. Ik vind het prima dat de curve door careyn wordt gedaan. Maar het ophoging onder toezicht zit mij dwaas Enkel wordt hierdoor de rekening meer onnodig belast. Is dit een verplichting ? Vr.groet hildeslagersiebs@hotmail.com

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 08/04/2014 - 21:26