Menstruatie en overgang

Afbeelding van zittende vrouw met hand tegen het hoofdIn de loop van de menstruele cyclus en de tijdens de overgang veranderen de hoeveelheden van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron in het bloed.Beide hormonen beïnvloeden de gevoeligheid van uw cellen voor insuline. Het is dus begrijpelijk dat u verandering van de hormoon-spiegels soms kunt merken aan uw glucose-waarden.
De productie van deze hormonen (in de eierstokken) is laag tijdens de eerste twee weken vanaf het begin van een menstruatie, maar neemt snel toe na de eisprong, meestal op dag 14.

Tijdens de tweede helft van de cyclus hebben sommige vrouwen last van een gespannen gevoel in de onderbuik en de borsten, en stemmingswisselingen. Met name bij deze vrouwen kan de bloedglucose in deze periode schommelen, danwel vooral hoog of laag zijn. Bij type 1 diabetes zijn de glucosewaarden dan doorgaans hoger of lager dan bij vrouwen met type 2 diabetes die zelf nog insuline maken én ongevoeliger zijn voor insuline.

Zelfcontrole helpt u vast te stellen of uw glucosewaarden zodanig uit de pas lopen, dat het zinvol is uw lichamelijke activiteit, eetpatroon, of insuline (als u dat gebruikt) aan te passen, in overleg met uw arts of verpleegkundige.

In de overgang laten de eierstokken het afweten en daalt de productie van de geslachtshormonen, om uiteindelijk tot stilstand te komen. In de eerste fase kan dat gepaard gaan met schommelingen in de bloedglucose. Ook hier kan zelfcontrole, zonodig gevolgd door aanpassingen, uitkomst bieden.

Veel vrouwen nemen na de overgang toe in gewicht, doordat ze minder bewegen en meer of anders eten. Gezien de hogere kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen na de overgang, is een goed gewicht, gezond eten en voldoende beweging op deze leeftijd extra belangrijk.

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (10 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Veel vrouwen worden dikker na de overgang omdat ze meer eten en minder bewegen?? Wat een rare misplaatste opmerking. Het figuur verandert oiv veranderde hormonen, daar kan je zelf niet zoveel aan doen!

Zelf heb ik diabetes type 1 en een week voor mijn menstruatie zit ik op waardes van rond de 20. Ik ben nu mijn nacht insuline gaan ophogen en mijn dag insuline gaan verdubbelen. Wel krijg ik hierdoor last van stemmingwisselingen. Op het moment dat ik ongesteld wordt, dalen mijn waardes behoorlijk, na dag 2 zijn mijn suikerwaardes weer goed. Iemand nog tips? Groetjes,

T rare is, ik ben afgevallen.. Bij billen en bovenbenen!! 3 kg in totaal, en boven voller!!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 29/05/2013 - 22:30