Insuline toediening

Afbeelding insuline spuit van vroeger en van nuDe meeste mensen spuiten insuline onderhuids (ofwel subcutaan) in het bovenbeen of in de buik, soms in een bil of de bovenarm. U doet dat met een insulinepen ter grootte van een vulpen. Er zijn pennen die al gevuld zijn met insuline, en pennen waar u zelf een patroon met insuline in moet doen.

De hoeveelheid insuline die u spuit wordt uitgedrukt in internationale eenheden, op schrift afgekort als I-E of nog simpeler als E. Alle patronen of pennen bevatten 300 eenheden insuline in 3 milliliter.

Spuiten leert u van een deskundige, zoals een diabetesverpleegkundige of een praktijkondersteuner. Samen kiest u de pen die het beste bij u past. Zij zal ook een naaldlengte kiezen die past bij de dikte van uw huid, zodat de insuline ónder de huid en niet ín de huid of in de spier eronder terecht komt. Spuiten in de spier kan niet erg veel kwaad, maar is pijnlijker, kan een kleine bloeding veroorzaken, en versnelt meestal de opname van insuline in het bloed.

Afbeelding spuit plaatsenInsuline wordt vanuit de buik sneller in het bloed opgenomen dan vanuit een been of bil, vanuit de arm zit er tussen in. Om te zorgen dat uw insulinedosis en voeding in balans blijven met de opname van de insuline in het bloed, is het dus van belang om steeds op dezelfde tijd in hetzelfde lichaamsdeel te spuiten. Bijvoorbeeld elke ochtend in de buik en elke avond in het bovenbeen.
U leert ook om te "roteren", ofwel steeds minstens 1 cm naast een vorige plek te spuiten. U ziet dat op het plaatje. Dat is van belang om de zogenaamde ‘spuitplekken' te voorkomen, waarover we later wat meer vertellen.
Met een beetje oefening blijkt het spuiten erg mee te vallen en wordt het een simpele routine. Met de dunne en korte naaldjes van tegenwoordig voelt u er vrijwel niets van.

Er zijn ook andere manieren om insuline toe te dienen. Een pompje dat is verbonden met een onderhuids naaldje kan uitkomst bieden als het met meermaal daags insuline spuiten niet lukt goede glucosewaarden te bereiken. In het ziekenhuis wordt insuline soms via een ader toegediend. Heel soms wordt een pomp met een slangetje naar de buikholte gebruikt. Bij grote spuitangst (vooral bij kinderen) kan worden gekozen voor een hogedrukspuit zonder naald, of een onderhuidse slangetje dat enkele dagen kan blijven zitten.

Wat zegt een lotgenoot?

Enkele wetenswaardigheden over het spuiten met een pen hebben we in een overzicht gezet.

Wetenswaardigheden over het insuline spuiten met een pen
 
wat/waar/hoe
verklaring of bijzonderheden
pen
er is keuze tussen voorgevulde wegwerppennen of pennen waar een vulling in moet
alle bevatten 300 eenheden (E) insuline in 3 ml
naald
lengte individueel te bepalen
bij voorkeur 5-6 mm, soms langer
éénmalig gebruiken
om huidbeschadiging te voorkomen
alle naaldjes passen op alle pennen
een enkele uitgezonderd…
injectieplaats
in onbeschadigde huid
ook niet in bobbels (“spuitplekken”)¹
in welk lichaamsdeel u ook spuit: steeds minstens 1 cm verder (“roteren”)
om spuitplekken te voorkómen
(middel)langwerkende in bovenbeen/bil, bij tweemaal daags ook in de buik
in been/bil tragere opname insuline dan in buik
snel- of kortwerkende in buik
snelste opname (maaltijd-insuline)
zo mogelijk niet in bovenarm
meer kans op injectie in spier
voorbereiding
huid schoon en droog
niet desinfecteren
troebele insuline > 10 keer zwenken
moet goed gemengd vóór injectie
heldere insuline: zwenken hoeft niet
betreft kort- en snelwerkende insuline
< 12 eenheden troebele insuline: nieuwe pen(vulling) nemen
goede menging anders niet zeker
NB: volg voor al dan niet zwenken de aanwijzingen in de bijsluiter van uw insulinepen of –patroon
injectie zelf
techniek individueel te bepalen
zie stappen op video
niet door kleding (ondanks gemak)
naald soms tekort, huid niet te zien
pijn vermijden
passende naaldlengte
injectie in spier of huid is soms pijnlijk
insuline op kamertemperatuur
koude insuline kan pijn veroorzaken
maximaal 50 eenheden per injectie
bij hogere dosis: verdelen ²
spuitplekken
voorkómen: steeds wisselen van plaats (“roteren”) en op juiste diepte spuiten
plekken die toch ontstaan verdwijnen langzaam als u er niet meer in spuit
na injectie
injectieplaats niet masseren
geeft wisselende opname insuline
naald in naald-container doen
verkrijgbaar bij naald-leverancier
¹ zie ABC onder spuitplekken ² bij dosis boven 40-50 eenheden is verdelen over 2 injecties beter
© 2013/DIEP®/MUMC met gegevens uit: EADV-richtlijn “Het toedienen van insuline met de insulinepen” (2008)

 

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (38 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Als ik het goed begrijp mag ik 50 eh insuline in 1 keer spuiten. Stel dat ik 60 eh moet spuiten heb ik dan 2 naalden nodig of mag dit ook met dezelfde naald?

Beste Margreth,
Volgens de richtlijn "het toedienen van insuline met de insulinepen" geeft men de volgende aanbeveling: Pennaalden moeten eenmalig gebruikt worden behalve wanneer de dosis insuline gesplitst moet worden in twee of meer porties.

Persoonlijk advies "Let wel op of er geen spuitdefecten zijn" eventueel advies aanpassen.

ik ben net gevraagd om diabetes referentie verpleegkundige te zijn, vandaar dat ik geïnteresseerd in alles wat met diabetes heeft te maken, zoals inspuitingen, waar hoe enz...
Zou het mogelijk zijn om verschillende informatie, boekjes , folders enz.. naar mij toe te kunnen sturen. Mvg Ritz

Beste Rita,
Bedankt voor uw reactie, DIEP is een digitaal educatie platform. U kunt ieder gewenst onderp afdrukken door op de afdrukken knop onder aan het scherm te drukken.  Wij hebben wel flyers om diabetes professionals en patiënten over de DIEP website te informeren. Deze kunt u aanvragen via de knop "contact" onder in uw scherm. 

Hallo, ik heb een vraagje over een insulinepen. Stel je gebruikt een snelwerkende insuline, deze is helder. Je moet 22 IH spuiten maar er zit maat 18 IH meer in de pen. Gooi ik deze pen dan weg of spuit ik de 18 IH en dan nog 4 IH van een Nieuwe pen bij. En waarom? Alvast bedankt!

waarom mag insuline niet peros toegediend?

Iemand bij een waarde van 7 mm, kan je daarna 22 eenheden insuline Novomix30 bij spuiten zonder problemen?

utleg zeer duidelijk

U schreef:" Pennaalden moeten eenmalig gebruikt worden behalve wanneer de dosis insuline gesplitst moet worden"
Maar ik heb geleerd, als je een naald eenmaal hebt gebruikt ontstaan er zeer kleine weerhaakjes op de naald(met het oog niet zichtbaar)en daarmee kun je bij een tweede keer injecteren de huid beschadigen met die weerhaakjes.

Mij is geleerd 50 eenheden in 2 keer te spuiten ipv in 1 keer omdat het anders te veel is.

Anne,
Ik spuit al zo'n beetje 20 jaar en na zo'n periode kan het gebeuren dat je op een gegeven moment op bepaalde plekken (ondanks steeds wisselen) moeilijk kunt spuiten of dat het wat pijnlijk wordt en al helemaal wanneer je grote hoeveelheden moet spuiten. Wanneer ik dan ook een iets te kort kom gooi ik die patroon weg en gebruik gewoon een nieuwe.
Voor diegenen die nog niet zo lang spuiten kan het geen kwaad om dan van patroon te wisselen en twee keer te spuiten.
Tip: Als je met het spuiten op een gegeven moment weerstand voelt ga dan niet krachtiger spuiten maar eerder zo langzaam mogelijk en vergeet voor een volgende keer die plek natuurlijk ook niet!

Zodra je een keer met de naald gespoten hebt gaat het laagje van de naald weg en is er dan sprake van infectiegevaar
Dus de naald maar een keer gebruiken.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je leverancier.

M.v.g Chan.

ik ga een werkstuk houden over suikerziekte

Nu ik meerdere keren per dag moet gaan spuiten adviseerde mijn DVK om de langwerkende insuline in m'n bovenbeen te spuiten en de kortwerkende insuline in m'n buik. Van de langwerkende insuline moet ik echyter 60 eenheden spuiten, dus verdeeld over twee benen.
Ik vind het erg pijnlijk en op een of andere manier is het veel pijnlijker dan zelfs de eerste keren dat ik in m'n buik spoot. Ik denk dat het komt omdat het vetlaagje op m'n buik steviger is dan op m'n biven benen. Mijn DVK zegt dat ik er wel aan zal wennen, maar ik zie dit echt als een groot pijnlijk probleem... Heeft u suggesties?

Nu ik meerdere keren per dag moet gaan spuiten adviseerde mijn DVK om de langwerkende insuline in m'n bovenbeen te spuiten en de kortwerkende insuline in m'n buik. Van de langwerkende insuline moet ik echyter 60 eenheden spuiten, dus verdeeld over twee benen.
Ik vind het erg pijnlijk en op een of andere manier is het veel pijnlijker dan zelfs de eerste keren dat ik in m'n buik spoot. Ik denk dat het komt omdat het vetlaagje op m'n buik steviger is dan op m'n biven benen. Mijn DVK zegt dat ik er wel aan zal wennen, maar ik zie dit echt als een groot pijnlijk probleem... Heeft u suggesties?

omdat het een enzyeem is dit word afgebroken in het spijsvertering systeem

Als men 20 eenheden spuit , en als er 18 eenheden erin zit , spuit dan de 18 eenheden en volgende keer normaal 20 eenheden

@Peggy,

Helaas zijn de meeste dvk's gericht op nummer en niet op de weg erheen.
Ik ben net bezig met spuiten, ben niet kleinzerig van nature, maar vind het spuiten ook pijnlijk.
Ik heb ook bobbels (spuitplekken).
Mijn dvk vind ook dat ik daar maar aan moet wennen.
De buik is inderdaad minder pijnlijk omdat je daar meestal meer vet hebt.

Ik heb een paar dingen gelezen die zouden kunnen helpen:
* ga met een bevroren koelelement of ijsblokje over de plek waar je spuiten wilt. Dat verdooft. Maak de plek daarna snel schoon met alcoholgel o.i.d. en spuit de insuline.
* zorg dat de naald loodrecht in de huid gaat en ook weer loodrecht eruit getrokken wordt.
* breng de naald snel in maar spuit de insuline langzaam in. Druk per eenheid langzaam de insuline door de naald.

Het neemt de pijn niet helemaal weg, maar alle kleine beetjes helpen.

Sterkte.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 15/12/2013 - 19:00