Eten en drinken

Voedingsadvies

Het voedingsadvies bij diabetes is gebaseerd op de algemene principes van “goede voeding”, en kan door uw diëtist worden aangepast aan uw wensen en behoeften. 
Voor mensen met type 2 diabetes en overgewicht zijn een mediterraan voedingspatroon (d.w.z. zoals men eet in landen langs de Middellandse zee) of een matige koolhydraatbeperking de meest geschikte keuzes.
 
Speciale aandachtspunten bij diabetes zijn:   

 

  • het bereiken en handhaven van een aanvaardbaar gewicht,
  • het gebruik van voedingsvetten die gunstig zijn voor het vetgehalte in het bloed,
  • de balans tussen koolhydraten, lichaamsbeweging en bloedglucoseverlagende medicijnen 
  • zoutgebruik bij hoge bloeddruk.

 

Het gaat er om dat u leert wat u wél kunt eten van de dingen die u gewend bent en lekker vindt, en wat u beter niet te veel of te vaak kunt nemen!

Zo zijn koolhydraten in de vorm van volkorengraanproducten, peulvruchten, groente en fruit heel gezond. Daarentegen kunt u producten van witte meel (ook witte rijst en pasta) beter vermijden, evenals vezelarme ontbijtgranen als cornflakes en crispies.

Klik hier om de voedingsbrochure van het Diabetes Fonds aan te vragen. Deze is gebaseerd op de Voedingsrichtlijn 2015 voor zorgverleners. De Richtlijn zelf, en een samenvatting daarvan, vindt u desgewenst op de website zorgstandaarddiabetes.nl van de Nederlandse Diabetes Federatie.

Plaatje van schijf van vijf

De alom bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum geeft 5 kenmerken van “goede voeding” en beschrijft 5 vakken waaruit u producten voor een gezonde maaltijd kunt kiezen. Daarmee zorgt u voor de nodige calorieën en voor voldoende vocht, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. 
In 2016 wordt de Schijf aangepast aan de nieuwe voedingsrichtlijnen die de Gezondheidsraad eind 2015 publiceert.
 

Calorieën

Het is handig wat meer te weten over calorieën. Voeding levert de nodige energie in de vorm van calorieën, vooral via vetten en koolhydraten. Energie is niet alleen nodig om te bewegen of na te denken, maar ook om uw lichaam in stand te houden. In het ideale geval is uw voeding in balans met uw energiebehoefte, en neemt u evenveel calorieën in als u verbruikt. 
 
In ons dagelijks leven is lichaamsbeweging echter steeds minder vanzelfsprekend: het ‘eerlijke handwerk’ is immers op vele fronten vervangen door apparaten! Daarmee is het calorieverbruik afgenomen en hebben we dus minder calorieën nodig dan vroeger. De meeste Nederlanders (jong en oud, autochtoon of allochtoon, met of zonder diabetes) hebben echter de neiging veel calorieën, en met name te veel verzadigd vet te eten.  
De overmaat aan calorieën wordt opgeslagen als lichaamsvet. Daardoor stijgt niet alleen het gewicht, maar ook het cholesterol- en glucosegehalte, met grotere kans op hart- en vaatziekten.
 
Ongunstig verzadigd vet kunt u vermijden door minder vet vlees, gebak, koekjes en zoutjes te eten. Kies liever gezonde onverzadigde vetten (rijk aan omega-3-vetzuren), bijvoorbeeld in de vorm van vette vis (zoals zalm, makreel of haring), noten, olijfolie of avocado. 
 
Bewust kiezen voor gezond eten met minder calorieën, dat is de kunst! DIEP’s digitale Leefstijlcoach helpt u daar graag bij. 
De module Gezond eten & drinken moet hier en daar nog worden aangepast aan de nieuwe voedingsrichtlijn.
 

Tussendoortjes

Wie gezonde maaltijden eet, heeft minder behoefte aan snoepen of “snaaien”. Met die tussendoortjes of snacks komen vaak ongemerkt veel calorieën binnen die niet in balans zijn met uw diabetes-medicatie! 
Koolhydraatrijke tussendoortjes zijn zelden nodig. Als tussen de maaltijden lage glucosewaarden optreden, heeft aanpassing van uw medicatie de voorkeur.
 
Wat drankjes betreft hebben water (de beste dorstlesser!), koffie/thee zonder suiker en light-frisdrank geen ongunstige invloed op uw glucosewaarden of gewicht. Drankjes waaraan suiker is toegevoegd of vruchtensap dat van nature veel suiker bevat heeft dat wel, en kunt u het best zoveel mogelijk vermijden.
 

Foto van een hand die twee zoetstof tabletjes in een kopje koffie gooitZoetstoffen

Wat moet u met zoetstoffen? 
Als u niet zonder suiker in de koffie of thee kan, kunt u ofwel toch een beetje suiker nemen, dan wel ‘zoetjes’ gebruiken. Die bevatten calorie-arme zoetstof die ook voorkomt in light-frisdranken en geen ongunstig effect heeft op de bloedglucose of het gewicht.
 
“Suikervrije producten voor diabetici” worden sterk afgeraden. Ze bevatten calorie-rijke zoetstoffen, en vaak veel verzadigd vet. Ze zijn bovendien relatief duur en kunnen diarree veroorzaken. 
 

AlcoholFoto van glas rode wijn

Tenslotte nog het gebruik van alcohol.
Als u alcohol wilt drinken, dan is het goed te weten dat de algemene richtlijn voor ‘gezond alcoholgebruik’ een maximum per dag adviseert van 2 (standaard)glazen voor een man en 1 voor een vrouw. Door bovendien niet elke dag alcohol te drinken voorkomt u dat het een verslaving wordt…
 
Matig alcoholgebruik blijkt ook bij diabetes te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar veel alcoholische dranken (zoals bier en zoete wijn) leveren calorieën, doen het gewicht toenemen en verhogen na 1-2 uur de bloedglucose. Na enkele (en soms vele) uren, als de alcohol in de lever wordt afgebroken, volgt een glucose-daling. In combinatie met insuline of SU-tabletten kan zo een te lage glucose of hypo optreden. Die kans is nog groter als u alcohol drinkt na flinke lichaamsbeweging, zoals sporten. 
 
U kunt hypo’s na alcoholgebruik vermijden door uw inname te beperken tot 1 of 2 glazen per dag, en die tijdens een maaltijd te nemen. Drinkt u in de loop van de avond alcohol, of na sporten, dan is zelfcontrole de beste manier om uit te vinden wanneer het glucoseverlagend effect te sterk wordt. Met een koolhydraatrijke snack kunt u dan een hypo voorkomen.

 

Hebt u wat gehad aan deze pagina? Geef uw mening: 
Gemiddelde beoordeling gebaseerd op: (71 stemmen)


U kunt stichting DIEP laten weten wat u van de inhoud op deze pagina vindt. Met uw mening kunnen wij de inhoud van deze website continu bijwerken en verbeteren. Als deze inhoud u heel goed geholpen heeft dan geeft u 5 sterren, heeft deze inhoud u helemaal niet geholpen dan geeft u 1 ster. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een aantal sterren tussen de 1 en de 5. Namens de stichting DIEP, hartelijk bedankt voor het geven van uw mening!

Als u wilt kunt u onderaan de pagina ook een boodschap achterlaten, klik op reactie toevoegen om dit te doen. Onze moderator bekijkt de reacties en behoudt zich het recht voor om reacties met ongepast taalgebruik of reacties die op een andere manier ongepast bevonden worden niet te plaatsen. Omdat de reacties afkomstig zijn van bezoekers is stichting DIEP niet verantwoordelijk voor onderstaande inhoud!

Reacties

Hoe is het in godsnaam nog mogelijk dat jullie de schijf van vijf blijven hanteren in het advies naar mensen met diabetes?
Achterhaald en opgezet door de boter, melk en vlees lobby, niet meer van deze tijd om koolhydraatrijke maaltijden te promoten (volgens die schijf van 5). Suikers/koolhydraten zouden tot een minimum beperkt moeten worden en melk zou vanwege de lactose verboden moeten worden. Ik zeg maar zo " eet gezond, eet geen voedsel waar (tv) reclames voor worden gemaakt.

goed

Het lijkt mij een goede keus de schijf vijf.zo een dieet heb ik ook v mijn dieetiste.

Frenkelfrank, de schijf van vijf van nu is anders dan die van vroeger. Zie de afbeelding bovenaan de pagina.

Frenkelfrank, geheel mee eens.
ik zou zelfs willen zeggen, niets met een etiket met meer ingrediënten dan op een hand te tellen zijn.
als volwassene nog melk drinken en dan nog wel van een andere diersoort.
met echt gezond puur voedsel is niet te verdienen.

Beste Frenkelfrank, ik ben het met je eens; ik snap niet waarom we met z'n allen nog steeds mensen met diabetes adviseren een koolhydraatrijk dieet te volgen. Ik was gisteren op een POH congres, waar zelfs werd gezegd dat suiker prima in een gezond voedingspatroon past (dan krijg ik echt de neiging om de haren uit mijn hoofd te trekken, want een zaal met 250 POH's krijgt dat advies en naar ik vrees, wordt dat doorgegeven aan hun diabetespatiënten). Ook die verplichte 5 sneetjes brood en halve liter melk, werden volop gepromoot, terwijl er zoveel redenen zijn om daar terughoudend mee te zijn.
Een diabeet heeft een koolhydraat/suiker stofwisselingsstoornis, en het lijkt me logisch dat juist die voedingsmiddelen beperkt gegeten moeten worden. En dan is daar óp een POH congres, helaas weer, die koolhydraat rijke schijf van vijf, die gepromoot wordt. Zou het iets te maken hebben met de sponsor van het congres: ****** ;-)
Ik hoop altijd maar dat mensen zelf even verder zoeken en hun gezonde verstand gebruiken. Ik zeg ook niet dat die schijf van vijf helemaal verkeerd is, want voor mensen met een erg ongezond voedingspatroon, is het al een hele verbetering, maar om 'm nou neer te zetten als dé standaard voor optimaal gezonde voeding voor iemand met diabetes... dat moet toch beter kunnen! Zo vind ik het initiatief 'voeding leeft' erg hoopgevend voor de toekomst.

vriendelijke groet,
Lydia

ps: Voor degene die het niet weten: POH = praktijkondersteuner huisarts = verpleegkundige die in huisartsen praktijk oa mensen met diabetes begeleid

Je leest tegenwoordig veel over palmbloesemsuiker. Is het nu zo dat als ik voor mijn vader en broer zelf gebak maak met mijn verjaardag en ik doe daar bijv. palmbloesemsuiker in, dat dat dan een gezonder alternatief is dan gewone tafelsuiker? Of is er een beter alternatief dat even goed zoet?

Stevia en Aspertaan
Stevia heeft wel een bittere nasmaak

Ik heb het boek 'de voedselzandloper' gelezen van de vlaamse arts Kris Verburgh.
Het belangrijkste over diabetes heb ik eruit gehaald; gebruik geen 'snelle' suikers, maar langzame. Geen aardappels, brood, pasta maar vooral veel groenten en havermoutpap. Het is geen dieetboek, maar gaat vooral over veroudering. Wetenschappelijk is het boek behoorlijk goed onderbouwd, de artikelen waar Verburgh zich op baseert, zijn over het algemeen goed uitgevoerde onderzoeken.
Op internet en Facebook is er ook veel over te vinden, als je googlet op Voedselzandloper. Marc Peeters, arts en medisch auteur bij MedicInfo

hallo jully raden aan zoetjes in plaats van suiker.wisten jully dat er aspetaan in zit een kankerverwekker ook in de cola light zit troep.geen goede aanrader.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aspartaam:
Sinds de introductie van deze (kunstmatige) zoetstof begin jaren tachtig circuleren er negatieve berichten rondom de effecten op de gezondheid. De vele onderzoeken hebben geen schadelijke effecten kunnen aantonen.[1] Aspartaam wordt in de EU en de VS toegelaten en veilig geacht.[2]

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.
Laatst aangepast op: 26/04/2015 - 13:07