ABC

Laatst aangepast op: 16/03/2013 - 09:39
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Acarbose

Een weinig gebruikt bloedglucoseverlagend middel, dat ervoor zorgt dat koolhydraten in de darm langzamer worden verteerd. Daardoor wordt glucose geleidelijker in het bloed opgenomen, en ontstaan minder hoge glucose-pieken na de maaltijd.
Meer over tabletten

Acceptatie

Als u verwerkt hebt en kunt aanvaarden dat u diabetes hebt, is het leven en omgaan met diabetes wat gemakkelijker, ook bij tegenslagen.

De plaats van diabetes in uw leven

Psychische aspecten

Afspraakvoorbereidings-formulier

Elk hoofdstuk in DIEP® wordt afgesloten met een samenvatting & afspraakvoorbereiding.

Bij ieder hoofdstuk kunt u gebruik maken van een afspraakvoorbereidingsformulier dat verschijnt als u op de link aan de linker kant van het scherm klikt. U kunt het invullen en afdrukken, om te bespreken met uw zorgverlener.
Daarnaast zijn er twee extra afspraakvoorbereidingsformulieren, namelijk bij de "nadere info modules" over Diabetische neuropathie en Overgaan op insuline.

Afvallen

Afvallen (of zo u wilt: afslanken, of vermindering van overgewicht) verbetert de gevoeligheid voor insuline. Dat is gunstig voor uw glucosewaarden, maar ook voor uw bloedvetten, bloeddruk, botten en gewrichten... Valt u flink af, dan kan uw medicatie vaak worden verminderd. Bij gebruik van insuline of SU-tabletten is dat zeker nodig om hypo's te voorkomen. Doorzettingsvermogen blijkt de belangrijkste factor voor succes.
Naar een goed gewicht

Er zijn wel medicijnen die bij ernstig overgewicht kunnen helpen bij afvallen, maar zij worden vanwege hun beperkte effect en bijwerkingen niet meer adviseerd. Bij extreem overgewicht kan worden gekozen voor een maag- (verkleinings) operatie.
Ernstig en extreem overgewicht

Albuminurie

Medische term voor eiwit (speciaal albumine) in de urine. In een gezonde situatie bevat urine zelden eiwit. Eiwitverlies via de urine kan ondermeer veroorzaakt worden door blaasontsteking of nieraandoeningen. Bij mensen met diabetes kunnen de kleine bloedvaatjes van de nier zijn aangetast, waardoor eiwit in de urine komt. Dat heet diabetische nefropathie.

Diabetische nefropathie

Alcohol

Matig alcoholgebruik beschermt tegen hart- en vaatziekten. Alcoholische dranken beïnvloeden echter de bloedglucose en leveren calorieën.
Tussendoortjes, zoetstoffen en alcohol

Bovendien kan alcohol het "hypo-gevoel" verminderen, vooral bij type 1 diabetes.
"Verminderd hypo-gevoel"

Allochtoon/Autochtoon

Allochtoon betekent: van een andere culturele achtergrond en volksaard dan de oorspronkelijke (autochtone) bevolking. De belangrijkste allochtone bevolkingsgroepen in Nederland zijn mensen van Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse afkomst. Ze hebben vaker aanleg voor diabetes,
Waarom ik?

maar ook andere voedings-gewoonten, en ze gaan doorgaans anders om met ziekten dan andere Nederlanders.

Alvleesklier

De alvleesklier (of pancreas) is een grote klier, direct achter de maag gelegen. Het grootste deel maakt spijsverterings-sap dat in de dunne darm terecht komt. Verspreid door de alvleesklier liggen miljoenen kleine eilandjes (eilandjes van Langerhans) met cellen die hormonen produceren. De zogenaamde bèta-cellen maken insuline. Alfa-cellen maken glucagon. Deze hormonen worden direct afgegeven aan het bloed.
Wat is diabetes?

Meer over hormonen bij type 2

Amputatie

Medische term voor het afzetten van ledematen, bij diabetes met name van een teen, voet of onderbeen.

Voetproblemen

Angina pectoris

Medisch term voor "pijn op de borst" door onvoldoende doorbloeding van de hartspier als gevolg van vernauwing van één of meer kransslagaders (=coronairvaten).
Overzicht hart en vaatziekten

Sommige mensen met diabetes én hartlijden voelen deze pijn op de borst bij inspanning niet, en soms zelfs de pijn van een hartinfarct niet ("stil infarct"). Dat kan komen door zenuwschade aan het hart.
Hart en vaten

Anticiperen

Op iets anticiperen betekent op iets vooruitlopen, van te voren al rekening houden met iets. Bij zelfregulatie b.v..: de dosis kortwerkende insuline zó afstemmen op het aantal koolhydraten die men denkt te gaan eten, dat de bloedglucose na de maaltijd niet te hoog oploopt.

Meer over zelfregulatie

Apotheek

Bij de apotheek haalt u medicijnen, en zonodig zelfcontrole- of injectiemateriaal. Apotheken bieden gelegenheid uw bloedglucosemeter te ijken, ze leveren de Diabetespas, en talloze informatie-folders. Op bijsluiters of folders over medicijnen staat soms dat die medicijnen de bloedglucose kunnen beïnvloeden. Dat weet de arts die ze voorschreef natuurlijk ook. Als de invloed klein is (b.v. bij de plastablet hydrochloorthiazide), is gebruik bij diabetes geen probleem. Als de invloed groot is (b.v. bij prednison), dan zal uw arts of apotheker u dat vertellen.
Als andere ziekten zich aandienen...

Appelvorm

Term die gebruikt wordt voor (ongezonde) overmatige vetophoping in de buik.

Middel- of buikomtrek

AST (ZOAP)

Afkorting van de Engelse term Alternative Site Testing, in het Nederlands ook wel Zelfcontrole Op Andere Plaatsen (ZOAP) genoemd. Als de vingertoppen te gevoelig zijn (geworden) kan dat, maar....

Zelfcontrole op andere plaatsten

Autonoom

Letterlijk: onafhankelijk, zelfstandig. Gebruikt in "autonome neuropathie", een vorm van zenuwschade aan de autonome (automatisch werkende) zenuwen, die inwendige organen als hart, maagdarmkanaal, blaas en geslachtsorganen beïnvloeden.
 

Diabetische neuropathie

Autonome neuropathie

Autorijden

Bij diabetes type 2 (ook als u insuline gebruikt) meestal geen probleem.

Autorijden en diabetes

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z