Behandeling & management

Behandeling met tabletten

Verhoogde glucosewaarden kunt u verlagen met een gezonde leefwijze en medicijnen. Leefstijl adviezen m.b.t. voeding, gewicht en beweging zijn de basis van de behandeling voor iedereen met diabetes. Ze zijn al besproken in een eerder hoofdstuk.

De medicamenteuze behandeling van diabetes type 2 begint meestal met tabletten.Tabletten noemt men ook wel orale medicatie. Oraal betekent via de mond. Tabletten bevatten geen insuline, omdat insuline in de maag onwerkzaam wordt gemaakt.

De verschillende soorten tabletten werken ieder op hun eigen manier aan hetzelfde doel. Ze zorgen ervoor dat er voldoende insuline is om de bloedglucose toe te laten tot die weefsels die het als brandstof gebruiken, zoals de spieren. Naarmate de ziekte voortschrijdt wordt dat steeds moeilijker, zelfs met een combinatie van tabletten. Dan is het spuiten van glucose verlagende injecties (GLP-1 analogen) bij mensen met overgewicht, de volgende stap.

Ter illustratie nodigen wij u uit te kijken naar een korte video over de drie pijlers van de behandeling uit de Vlaamse versie van DIEP®. Wilt u dat nu doen, klik dan op de volgende link, en bekijk de video 'De 3 peilers van de behandeling'.