Behandeling met tabletten

Meest gebruikte tabletten


Er zijn verschillende soorten bloedglucose verlagende tabletten, die verschillen in hun werkingsmechanisme, werkingsduur en bijwerkingen. Ze worden ook in combinatie gebruikt. Hier worden de meest gebruikte tabletten besproken. Andere tabletten en een overzicht vindt u via de link aan het eind van dit onderwerp.

Metformine

Verbetert de insulinewerking en verlaagt de nachtelijke glucoseproductie in de lever, en daarmee de nuchtere glucosewaarde. Het geeft geen hypo's, maar sommige mensen krijgen er maagklachten of diarree van. Uw arts kan proberen dat te vermijden door te beginnen met een lage dosis, en de dosis geleidelijk op te hogen. Metformine is de eerste keus, omdat het geen gewichtstoename veroorzaakt en juist bij overgewicht de ontwikkeling van hart- en vaatziekten kan tegenhouden.

Sulfonylureum (of SU) tabletten

 Stimuleren de alvleesklier om meer insuline af te geven. Ze kunnen soms een te lage glucose (of hypo) veroorzaken, bv. bij het overslaan van een maaltijd, fors alcoholgebruik, of flinke inspanning. Ze leiden ook tot een geringe gewichtstoename. Deze middelen zijn een tweede keus.

Ook thiazolidinedionen (of TZD's) verbeteren de werking van insuline. Dat is met name gunstig bij mensen met overgewicht. Helaas leiden ze ook tot gewichtstoename, vooral door ophoping van vocht. Dat maakt ze ongeschikt bij hartfalen, of verhoogde kans daarop. Onzekerheid over het effect op hart- en vaat complicaties is de reden dat TZD's doorgaans alleen worden voorgeschreven aan mensen die geen metformine of SU tabletten kunnen gebruiken.

Van de SU tabletten en TZD's zijn tabletten onder meerdere namen op de markt. Op de bijsluiter kunt u lezen tot welke groep medicijnen uw tabletten horen.

Bij het gebruik van tabletten zal uw arts in het bloed af en toe ook uw lever- en nierfunctie controleren. Sommige tabletten kunnen die functies beïnvloeden, of worden door het lichaam minder goed verwerkt als die functies niet optimaal zijn.

De meeste tabletten kunnen niet worden gebruikt bij een zwangerschapswens of tijdens de zwangerschap.