insuline

Wat kunnen we doen aan neuropathie? Het zou natuurlijk mooi zijn als we de zenuwschade konden herstellen, maar daar zijn helaas nog geen geneesmiddelen voor. We pakken dus de oorzaken, klachten en gevolgen aan.
Als u begrijpt waar het om gaat, en inziet hoe belangrijk uw eigen rol daarbij is, is de kans dat deze aanpak effect heeft het grootst.

Het bereiken van zo normaal mogelijke glucosewaarden zonder grote schommelingen is het allerbelangrijkst. Daarmee zullen uw klachten afnemen en kunt u verdere schade (en dus toename van uw klachten) helpen voorkomen. Voor verbetering van de glucoseregulatie zal de een moeten overgaan op andere tabletten of insuline, en een ander wellicht op een meermaal daags insulineschema of een insulinepompje. Men streeft naar een geleidelijke daling van de glucosewaarden: langzaam maar zeker.

Ook verbetering van de andere risicofactoren voor schade aan de bloedvaten (met een gezonde leefwijze en medicijnen) kan helpen de zenuwschade te beperken en uw klachten te verlichten.

Een goede glucoseregulatie is dus de hoeksteen van de aanpak van oorzaken, klachten en gevolgen van alle vormen van diabetische zenuwschade. Op de specifieke behandeling van pijnlijke neuropathie en van de diverse stoornissen bij autonome neuropathie wordt later in gegaan. Neuropathie kan heel hinderlijk zijn, maar het is niet gevaarlijk zolang er geen slecht helende wondjes aan uw voeten ontstaan.

Iemand met gevoelsverlies aan de voeten moet er dus werkelijk alles aan doen om drukplekken en wondjes aan de voeten te vermijden. Mochten ze toch ontstaan, zorg er dan voor dat u ze tijdig ontdekt en deskundig laat behandelen.

Als u doelbewust goed voor uw voeten zorgt en uw voeten en schoenen dagelijks bekijkt zal dat zeker lukken! Op het infoblad Goede Voetenzorg vindt u alle adviezen op een rij.

Sluit de enquête