Leefstijl

Een gewichtig onderwerp

weegschaal

Spreken over gewicht is een gevoelige zaak, zeker voor de vele mensen die te zwaar zijn en al veel moeite hebben gedaan om af te vallen. Toch zetten we de feiten nog eens op een rijtje. Het is gewoon een heel belangrijk, dus "gewichtig" onderwerp!

Overgewicht draagt bij aan het ontstaan van diabetes type 2, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten. Het kan ook leiden tot benauwdheid en slijtage van knie- en heupgewrichten. En wie te zwaar is, hartklachten heeft of pijn in de benen, beweegt minder makkelijk en houdt daarmee het overgewicht in stand.

Geleidelijk afvallen is beter dan snel resultaat willen boeken. Dat betekent gezond eten met minder calorieën, en liefst ook meer bewegen. Een diëtist helpt u hier graag bij, vraag hier gerust naar bij uw zorgverlener.

Wat is overgewicht precies? Een gewicht zegt niet zoveel zonder daarbij iemands lengte te betrekken.

Dat doet men door het gewicht in kilo's te delen door de lengte in meters in het kwadraat: men krijgt dan de Body Mass Index (BMI) in kg/m²:

 

Hier ziet u een rekenvoorbeeld van iemand die 85 kilo weegt en 1,81 meter lang is:
BMI =       85         = 26 kg/m²
          1,81 x 1,81
 

Middel- of buikomtrek

appen en peerMaar niet alleen de BMI is van belang, het gaat er ook om waar de extra pondjes zitten. Gebleken is dat overmatige vetophoping in de buik, ook bij gering overgewicht, grote kans geeft op hart- en vaatziekten, terwijl vet rond heupen en dijen dat niet doet.

 Vetophoping in de buik (appelvorm of soms bierbuik genoemd), komt vaker voor bij mannen, de peervorm met vet rond de heupen is meer gebruikelijk bij vrouwen.

buikomvangEen middelomtrek vanaf 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen wijst op een ernstig verhoogd risico. Buikvet blijkt ongunstiger voor de vethuishouding dan vet rond heupen en dijen, maar is gelukkig wat makkelijker weg te krijgen.

Pak een centimeter en meet uw middelomtrek, net boven de heupen en over uw navel.