Een gewichtig onderwerp

Ernstig en extreem overgewicht

BMI

Over verschillende klassen overgewicht uitgedrukt in de BMI, spraken we al eerder. Voor de duidelijkheid laten we het overzicht nog eens zien.

Internationale richtlijnen adviseren behandeling van overgewicht bij een BMI van meer dan 30 (ernstig overgewicht of obesitas), of bij een BMI van 28 of hoger in combinatie met een bijkomende risicofactor zoals diabetes, hoge bloeddruk, appelvorm, of familieleden met hart- en vaatziekten.

De eerste stap is een gewichtsreductieprogramma met minder calorie-inname en meer calorieverbruik, dit houdt in meer dan een uur matig intensieve lichaamsbeweging per dag. Aanbevolen wordt een geleidelijk gewichtsverlies van 5-10% in 6 maanden.

Bij een BMI boven 27 is het vaak moeilijk op het bereikte gewicht te blijven. Wie eenmaal veel te zwaar is geweest houdt (door allerlei ingewikkelde mechanismen) ook na afvallen een lagere verbranding van energie.

Streven naar een normaal of ideaal gewicht is meestal niet haalbaar en niet nodig. Een gewichtsreductie van 5-10% blijkt vaak wel haalbaar en ook vol te houden.

overgewichtAls het bereikte gewicht minstens 2 jaar behouden blijft, verbeteren bloeddruk, vetten en glucosehuishouding, en neemt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk af.

In het verleden werden medicijnen voorgeschreven die kunnen helpen bij afvallen en behoud van het bereikte gewicht. Maar zij worden vanwege hun beperkte effect en bijwerkingen niet meer geadviseerd.

Bij extreem overgewicht (BMI> 35 bij diabetes) kan gekozen worden voor een maagoperatie. Na een maagverkleining d.m.v. een maagband kan men alleen nog kleine porties eten; een bypassoperatie heef hetzelfde effect, bovendien passeert het voedsel sneller, waardoor minder voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed. Deze operaties kunnen zeer effectief zijn, maar hebben ook risico’s. Ze moeten daarom in gespecialiseerde centra worden uitgevoerd.