Een gewichtig onderwerp

Naar een goed gewicht

overgewicht

Het zal u inmiddels duidelijk zijn waarom u (als u overgewicht hebt) geadviseerd wordt om af te vallen. Afvallen is niet gemakkelijk, maar loont absoluut de moeite!  Overgewicht belast uw rug en gewrichten, en vraagt extra arbeid van hart en longen. Een kilo of tien minder met je meedragen is net zo'n opluchting als het afdoen van een zware rugzak!

Ook als u met gezonder eten en meer lichaamsbeweging bent afgevallen maar nog niet uw ideale gewicht heeft bereikt, kan de winst voor uw gezondheid al groot zijn.
Een gewichtsdaling van 5-10% heeft zo'n gunstig effect op uw glucosewaarden, bloeddruk en cholesterol, dat uw kans op hart- en vaatziekten al aanzienlijk daalt!

Modieuze diëten kunnen op korte termijn effectief zijn, maar zijn dat zelden blijvend.
Berucht en ongezond is het jojo-effect. Valt u flink af, dan reageert uw lichaam op het tekort aan calorieën door minder te verbranden. Vervalt u in uw oude eetpatroon terwijl de verbranding nog op een laag pitje staat, dan vliegen de kilo's er weer op! Langzaam, maar zeker, dat is het devies!

Op gezonde wijze afvallen en het behaalde gewicht behouden, betekent dat de energiebalans permanent moet worden omgedraaid. Dus minder calorieën innemen door gezonder te eten, of meer calorieën verbruiken door meer te bewegen, en liefst beide en voor altijd

Calorieën krijgen we binnen in de vorm van vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol. Koolhydraten zijn allerlei soorten suikers in de voeding die in de darm worden afgebroken tot glucose. Minder calorierijk eten en/of meer calorieën verbranden doet de bloedglucose dus dalen. Gebruikt u SU tabletten of insuline, dan heeft u daarbij meer kans op hypo's. Overleg dus tijdig met uw diëtist of een ander lid van uw diabetesteam hoe u hypo's kunt voorkomen.

Het algemene advies voor gezond bewegen bij overgewicht is minimaal een uur per dag matig intensieve inspanning, op tenminste 5 dagen in de week.