Leefstijl

Lichaamsbeweging

bewegen

Het dagelijks leven in westerse landen vereist tegenwoordig steeds minder inspanning of energie. Auto, wasmachine, lift en afstandsbediening …, het zijn allemaal verworvenheden met een negatieve keerzijde: veel mensen bewegen te weinig en zijn te zwaar.

Lichamelijke activiteit verhoogt het verbruik van glucose door uw spieren en verbetert uw gevoeligheid voor insuline. Hoe meer u beweegt, en daardoor calorieën verbrandt, hoe gunstiger dat is voor uw gewicht en vetverdeling.

Dagelijkse lichaamsbeweging is ook goed voor uw conditie, bloeddruk en cholesterol. Tenslotte, regelmatig bewegen versterkt uw botten, versoepelt uw gewrichten en ontspant uw brein van de alledaagse beslommeringen. Dus wat houdt u tegen?

Het algemene advies voor gezond bewegen is minstens een half uur per dag, op minstens 5 dagen per week. U kunt dat over de dag verdelen in 2 tot 4 porties, wat wellicht makkelijker is in te passen in uw dagelijks leven.
Matig intensieve beweging is voldoende: stevig wandelen, fietsen, zwemmen, in de tuin werken of dansen. Kies iets wat u leuk vindt, voor zomer en winter. Het hoeft geen sport in clubverband te zijn, ook zoveel mogelijk de trap nemen i.p.v. de lift, en de fiets i.p.v. de auto helpt. Begin rustig en bouw de inspanning en uw conditie langzaam op.

Bewegen is zo belangrijk dat u daar eigenlijk tijd voor vrij zou moeten maken. Een vast tijdstip en een maatje om samen actief te zijn kan voorkomen dat uw lichaamsbeweging er bij inschiet. Zorg dat lichaamsbeweging  een gewoonte wordt voor de rest van uw leven.

Voldoende bewegen is dus goed voor u, maar als u wilt afvallen is méér nodig. Ook als u echt intensief wilt gaan sporten, dan komt daar bij diabetes meer bij kijken. Over beide onderwerpen vindt u verder in dit programma meer.