Als andere ziekten zich aandienen

ziekenhuis

Bij niet goed geregelde diabetes komen infecties vaker voor, en is de kans op hart- en vaatproblemen groter. Dat wist u al. Maar iemand met diabetes kan natuurlijk ook een andere ziekte krijgen, die niet met diabetes samenhangt. Andere ziekten, en behandeling daarvan, kunnen uw glucoseregulatie beïnvloeden, en een gezonde leefstijl al dan niet tijdelijk verhinderen.

Zo zijn er nogal wat aandoeningen (zoals diverse vormen van reuma, sommige darmontstekingen of astma) die worden behandeld met prednison of andere bijnierschorshormonen die de bloedglucose sterk kunnen verhogen.

Bij alle acute gebeurtenissen in het lichaam kunnen de glucosewaarden door activering van stresshormonen (zoals cortisol) snel oplopen. Denk daarbij aan een ontsteking van blindedarm of galblaas, aan infecties zoals longontsteking of nierbekkenontsteking, maar ook aan een hartinfarct of een ernstig ongeval.

Ook allerlei ingrepen of onderzoeken waarvoor u nuchter moet blijven, of gelaxeerd moet worden, kunnen uw bloedglucose beïnvloeden.

Als u moet worden opgenomen in het ziekenhuis, ligt een ontregeling van uw diabetes op de loer. Dat komt door het ziek zijn (maar kan ook bij een gebroken been- of herniaoperatie), door verandering van eetpatroon en gebrek aan beweging.

Hoe eerder uw behandelaars, op de polikliniek of tijdens opname, weten dat u diabetes heeft, hoe beter ze daar rekening mee kunnen houden of u kunnen adviseren. Informeert u dus uw zorgverlener tijdig over een eventueel geplande onderzoek, ingreep, of ziekenhuisopname.

Sluit de enquête