Autorijden en diabetes

diabetes en autorijden

Bent u wel eens bang voor een hypo tijdens autorijden of een tocht op uw motor?

Hypo's bij het gebruik van SU tabletten leiden gelukkig zelden tot bewustzijnsdaling, al kunnen ze natuurlijk wel uw aandacht afleiden.

Een Amerikaanse studie uit 2003 toonde aan dat het aantal ongelukken of verkeersovertredingen bij type 2 diabetes, ook bij insulinegebruik, niet verhoogd was. Het aantal was even groot als van hun echtgenoten zonder diabetes. Bij mensen met type 1 diabetes daarentegen was het aantal hoger.

Om een dreigende hypo tijdens een autorit te kunnen aanpakken is het een goed idee druivensuiker en houdbare biscuitjes in uw auto bij de hand te hebben. Als u hypo klachten krijgt kunt u het best uw auto stoppen op een veilige plek, de motor uitzetten, en druivensuiker nemen. Eet daarna nog enkele biscuitjes of brood, voor u verder rijdt.

Wij adviseren u uw glucose te meten vlak voordat u auto of motor rijdt. 

De meeste mensen met diabetes (ook op insuline) kunnen een rijbewijs voor alle categorieën handhaven. Voor beroepschauffeurs kunnen beperkingen gelden bij gebruik van insuline. Wilt u weten hoe het zit met uw rijbewijs en diabetes? Dan heeft het CBR daar extra informatie over op de website, die u kunt vinden via deze link. U vindt hier informatie over hoe het CBR bepaalt of u veilig kan rijden en welke formulieren nodig zijn om een verlenging of nieuw rijbewijs te verkijgen.

 

Sluit de enquête