Beste zorgverlener

Educatie is de hoeksteen bij de behandeling van diabetes, maar kan veel tijd vergen. DIEP® is mede opgezet om je te ondersteunen bij zelfmanagement educatie. Bij de ontwikkeling vanuit het Maastricht Universitair Medisch Centrum en de Universiteit in Maastricht waren leden van de landelijke beroepsorganisaties dan ook nauw betrokken. Meer daarover kun je lezen in Doel en ontwikkeling DIEP®.

DIEP® kan je op diverse manieren van dienst zijn.

Zo kun je tijdens het spreekuur een onderwerp dat ter tafel komt illustreren met een overzicht op DIEP®. Je vindt de overzichten en schema’s het snelst via Schema’s en overzichten links in het scherm. Daar vind je ook door de patiënt zelf in te vullen vragenlijsten ter opsporing van zenuwschade of van depressieve klachten. Bovendien vind je er nuttige Infobladen over voetenzorg, reizen of ziekte.

Wil je met een patiënt afspreken dat hij of zij voor de volgende keer bepaalde onderwerpen op DIEP® doorneemt? Daartoe kun je een handig Educatie afspraken formulier downloaden. Als je het opslaat op je computer dan hoef je DIEP® daar niet steeds voor te openen.
Patiënten kunnen een afspraak voorbereiden via een formulier per hoofdstuk.
Beide soorten formulieren kunnen op een computer worden ingevuld, opgeslagen en afgedrukt om mee te geven of mee te nemen. Mailen kan ook, bijvoorbeeld bij gebruik van een laptop of tablet die niet is aangesloten op een printer.

Het is wellicht een goed idee patiënten te laten zien hoe ze onderwerpen of moeilijke woorden snel kunnen vinden via Waar bent u naar op zoek? of het ABC, en de diverse video’s via Video’s links in het scherm.

Ook patiënten stimuleren tot een gezonde leefwijze kost tijd en energie. Mensen met type 2 diabetes die overwegen te stoppen met roken, meer te bewegen of gezonder te eten kunnen worden ondersteunt door het maken van een haalbaar actieplan door de voors en tegens af te wegen met behulp van adviezen-op-maat, d.w.z. waar nodig afgestemd op leeftijd, gewicht en medicatie. Klik hier als je wilt lezen hoe dit in elkaar zit en welke onderwerpen ter sprake kunnen komen.

Heb je suggesties met betrekking tot de inhoud van DIEP®? Stuur dan een e-mail naar onderzoek.endo@mumc.nl. Je ontvangt binnen 4 weken een reactie van de redactie.

Klik hier om terug te keren naar de homepagina.

Sluit de enquête