Bloeddruk en cholesterol

Bloeddruk

De bloeddruk in de slagaders wordt bepaald door de kracht waarmee het hart bloed in de grote vaten pompt, en door de weerstand die de bloedstroom ondervindt in de kleine vaten in de weefsels. De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik, en een boven- en een onderwaarde, de systolische en diastolische bloeddruk.

bloeddruk
Normaal schommelt de bloeddruk rond 120/70, bij jongeren en vrouwen soms wat lager, bij ouderen wat hoger. Bij diabetes is de streefwaarde in het algemeen 140/90 of lager, maar als ook sprake is van een hart- of vaatziekte of micro-albuminurie 130/80 of lager.

Men spreekt van hoge bloeddruk of hypertensie bij een bloeddruk boven de streefwaarden. Hoe hoger de bloeddruk, hoe hoger de kans op hart- en vaatziekten.

Hoge bloeddruk komt veel voor, en bij mensen met diabetes type 2 nog vaker dan bij de gemiddelde Nederlander. Erfelijke aanleg is de meest voorkomende oorzaak. Het is onomstotelijk bewezen dat verlaging van een verhoogde bloeddruk de kans op hartziekten, beroerte en sterfte verlaagt.

Bij de behandeling hebben vermindering van overgewicht, meer lichaamsbeweging en zoutbeperking hun waarde bewezen. Vaak zijn ook medicijnen nodig. Er zijn veel soorten bloeddrukverlagende middelen, die ook in combinatie zinvol zijn.

Cholesterol

Er zitten verschillende vetten in het bloed. Het bekendste vet is cholesterol, dat deels met het eten binnenkomt, deels in de lever wordt gemaakt. Een verhoogd cholesterol gehalte kan een gevolg zijn van diabetes, andere ziekten of erfelijke aanleg. Andere belangrijke vetten zijn de vetzuren, ook wel triglyceriden genoemd. Triglyceriden kunnen verhoogd zijn door diabetes, vetstofwisselingsstoornissen of fors alcoholgebruik.

Cholesterol wordt in het bloed vervoerd als LDL- en HDL-cholesterol. LDL en triglyceriden zijn ongunstig voor hart- en vaten, en worden ook wel slechte vetten genoemd. HDL is een gunstig of goed vet. Bij diabetes type 2 zijn helaas vaak de slechte vetten verhoogd, en het goede HDL verlaagd. Verbetering van de vetsamenstelling verlaagt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Verbetering wordt bereikt door het gebruik van gunstige voedingsvetten, regelmatige lichaamsbeweging en diverse medicijnen.

Sluit de enquête