Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Schema's en overzichten

Complicaties, vragenlijst zenuwschade

Vragenlijst naar klachten die kunnen passen bij zenuwschade

Veel mensen met diabetische neuropathie hebben daar geen of weinig klachten van. Maar wanneer u regelmatig last hebt van uw voeten of onderbenen vraagt u zich wellicht af of uw klachten veroorzaakt worden door diabetische neuropathie. Deze vragenlijst kan helpen daar een antwoord op te geven.

Kijk in het schema welke klachten u hebt, én of ze optreden zoals is beschreven bij de voorbeelden die er onder staan. Hebt u de laatste 2 weken meerdere keren last gehad van één van de genoemde klachten, zet dan achter de klacht een kruis in de kolom JA. Als dat niet het geval is, zet u een kruis in de kolom NEE.

Vragenlijst neuropathie

Naar: Diabetic Neuropathy Symptom score (DNS); Meijer JWG e.a. Diab Med 2002; 19: 962-5

Als u klachten aan de voeten of benen heeft, maar het totaal aantal antwoorden met JA is nul, dan worden uw klachten waarschijnlijk niet veroorzaakt door neuropathie. Heeft u 1 of meer keer JA geantwoord, dan kunnen uw klachten passen bij diabetische zenuwschade, maar ook andere aandoeningen kunnen tot dit soort klachten leiden.

Wij raden u aan dit blad mee te nemen bij de volgende afspraak met uw huisarts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner. Met gevoelstesten aan uw voeten en met onderzoek van uw voet- en beenreflexen kan deze vaststellen of u inderdaad last hebt van neuropathie. Soms is meer onderzoek nodig. Bij een score van nul kan naar een andere oorzaak van uw klachten worden gezocht.

Sluit de enquête