U weet het nodige over insuline en mogelijke hypo's, u bent een meester in zelfcontrole en u heeft wellicht het spuiten geoefend met een testvloeistof in de pen. U bent klaar voor de start, maar de voorbereiding is pas compleet wanneer uw oogarts tevreden is over uw ogen. Sommige netvliesafwijkingen kunnen namelijk toenemen als langdurig verhoogde glucosewaarden met insuline snel verbeteren, en zullen eerst behandeld moeten worden.

Er zijn verschillende manieren om met insuline te beginnen. Als de glucosespiegel niet te hoog is wordt vaak gekozen voor 1 insuline injectie in de avond. Dat schema verstoort uw dagritme het minst en zorgt bij veel mensen in combinatie met tabletten lange tijd voor een goede glucoseregulatie.

Bij mensen met diabetes type 2 blijft de nuchtere glucose vaak te hoog doordat 's nachts glucose uit de voorraad in de lever wordt vrijgemaakt. Dat mag voor gezonde mensen handig zijn (om het brein in de uren zonder eten van glucose te voorzien), maar bij diabetes type 2 is dat proces veel te actief!

Met een injectie middellangwerkende insuline in de avond zal uw nuchtere glucose dalen. Bij dit schema gaat u door met uw glucose verlagende tabletten. Als de nuchtere glucose is verbeterd zorgen de tabletten de rest van de dag en nacht meestal voor goede waarden.

Vaak wordt gestart met een lage dosis (bijvoorbeeld 10 eenheden) NPH insuline tussen het avondeten en het naar bed gaan. De dosis wordt heel geleidelijk opgehoogd, zodat uw glucose 's nachts niet te laag wordt. Dat doet u in overleg met uw zorgverlener in stapjes van 2 tot 4 eenheden, op basis van uw nuchtere glucosewaarden.

Stap voor stap komt u zo bij het doel: een nuchtere glucose onder de 7 mmol/l. Wanneer uw HbA1c onder de 53 mmol/mol is gekomen en uw glucosewaarden stabiel zijn, komt u met minder vaak zelfcontrole toe.

Deze standaardprocedure is natuurlijk niet altijd voor iedereen de beste methode.

Bent u erg zwaar dan zal een hogere startdosis worden gekozen omdat het effect (door ongevoeligheid voor insuline) anders te lang op zich laat wachten. Soms komt een langer werkende insuline, een ochtend injectie of een tweemaal daags schema beter uit.

Hoe dan ook, veel mensen kunnen met een eenmaal daags schema lange tijd vooruit, al zijn daarvoor op den duur meer eenheden insuline nodig.

Sluit de enquête