Klachten en verschijnselen van een hypo

Bij welke glucose waarden krijgt u hypoklachten?

De klachten en verschijnselen van een hypo wisselen met de mate en snelheid waarmee de glucose daalt, en soms van persoon tot persoon.

Klachten ontstaan doorgaans bij een bloedglucose onder de 3,5 - 3,8 mmol/l. Als de glucose langere tijd hoog is geweest (boven de 10 mmol/l) dan kan een glucosedaling tot normale waarden soms al hypo klachten geven. Het lichaam moet dan weer een tijdje leren wennen aan waarden tussen 4 en 9 mmol/l.

Een van de eerste verschijnselen is een hongergevoel. Soms heeft u al iets gegeten voor u in de gaten heeft dat er een hypo dreigt.

Man met Hypo
Andere vroege symptomen kunnen zijn: zweten, beven, bleekheid, wazig zien, hartkloppingen en prikkelbaarheid. Ze zijn een gevolg van de aanmaak van stresshormonen, net zoals gebeurt als je erg angstig of geschrokken bent. Deze symptomen zijn zeer nuttig, omdat ze u waarschuwen dat u op dat moment iets moet doen.

Bij gebruik van SU tabletten komt verdere daling van de bloedglucose niet vaak voor, maar bij insulinegebruik kan dat wel. Als de glucose daalt onder 3 mmol/l krijgen de hersens last van het glucosetekort. Dat kan leiden tot duizeligheid, concentratiestoornissen, met dubbele tong praten, hoofdpijn, dronkemansgedrag, sufheid of verwardheid.

Indien dat onbehandeld zou blijven daalt de glucose verder, met toenemende sufheid, soms met trekkingen, welke kan uitmonden in een hypoglycemisch coma. Dat komt bij type 2 diabetes gelukkig niet vaak voor. Eigenlijk alleen bij langdurig gebruik van insuline en verlies van het gevoel van de waarschuwingssignalen.

Sluit de enquête