Hoe kan ik hypo's vermijden?

appel

Een hypo wilt u liever vermijden, maar hoe?

In de eerste plaats is het belangrijk dat u weet of u medicatie gebruikt waarbij hypo's kunnen optreden: insuline of SU tabletten. Hypo's komen niet voor bij metformine en SGLT2-remmers en en zelden bij repaglinide, DPP-4-remmers of GLP-1 analogen.

Doorgaans is uw medicatie zo gekozen dat uw glucosewaarden zo tussen 4 en 9 mmol/l zijn. Uw medicatie is dan in balans met uw dagelijkse werkzaamheden en eetpatroon. Als er aan uw normale activiteiten, voeding of gewicht iets verandert, kan de diabetesregulatie uit balans raken, en kunnen te hoge of te lage glucosewaarden optreden.

Zo kunnen hypo's ontstaan als u ineens gaat lijnen, koolhydraat arme voeding gaat gebruiken of als u op andere tijden gaat eten. Dat kunt u vermijden door geen maaltijden over te slaan, koolhydraten arme voeding te starten in overleg met uw diëtist, of niet veel later te eten dan gewoonlijk. Het is ook verstandig uw diabetes team te laten weten als u aan de lijn doet of koolhydraat arm gaat eten, zodat uw medicatie tijdig kan worden verminderd.

Lichaamsbeweging is uitermate belangrijk bij diabetes. Maar als u veel actiever wordt dan voorheen, of meer inspannend werk doet dan normaal, dan kan de glucose te verder dalen.

Wat u zelf kunt doen om hypo's te vermijden vindt u op het infoblad "Hoe voorkom ik een hypo door inspanning?"

Zoals al uitgelegd in het hoofdstuk over leefstijl, kan alcoholgebruik nog lang nadien leiden tot een hypo. Als u zo'n 1 à 2 glazen alcohol per dag drinkt is de kans op een hypo niet groot. Als u een feestje heeft en in korte tijd meer drinkt, neem dan vooraf een goede maaltijd en een koolhydraatrijke snack voor het slapen.

Krijgt u ondanks deze maatregelen toch vaak hypo's, dan moet de dosis of soort medicatie wellicht worden veranderd. Het is dus zinvol uw hypo's te bespreken met iemand van uw diabetes team.

Hypo's kunnen bij gebruik van insuline of SU tabletten niet altijd worden vermeden bij uw streven naar zo normaal mogelijke glucosewaarden. Het is dus erg belangrijk om goed met hypo's te leren omgaan.

Wat zegt een lotgenoot over alcohol en diabetes?
Sluit de enquête