De plaats van diabetes in uw leven

diabetes

"Ik ben een diabeet, en daarom mag ik dit of dat niet ..." Zoiets heeft u vast wel eens gehoord.
Als mens met diabetes bent u in de eerste plaats gewoon mens. U bent geen diabeet, maar iemand die diabetes heeft. Een mens als ieder ander, maar ook zo verschillend als ieder ander. Met uw eigen achtergrond, ervaringen, plannen en verwachtingen, en met uw eigen wijze van omgaan met al wie en wat op uw pad komt. Zoals diabetes. Het is niet anders, al is dat niet altijd gemakkelijk te accepteren.

Diabetes zal een deel van uw leven blijven uitmaken. Geef uw diabetes een plaats, die het u mogelijk maakt er ook werkelijk mee te leven zoals u dat wilt.

Natuurlijk geeft diabetes beperkingen, maar u kent toch ook wel andere beperkingen? Denk aan leeftijd, werk of geloof, uw thuissituatie of de inhoud van uw portemonnee ...

Het accepteren van een ziekte en het een plaats geven in uw leven, gaat met vallen en opstaan. Goede resultaten zullen uw zelfvertrouwen en het gevoel grip te hebben op uw diabetes versterken. Maar allerlei gebeurtenissen kunnen dat tijdelijk ondermijnen: een onverwacht hoog HbA1c, een hypo, of een baan die aan uw neus voorbij ging ...

Door van uw eigen positieve en negatieve ervaringen te leren wordt u een goede diabetesmanager.
Mensen met diabetes kunnen ook veel van elkaars ervaringen leren. De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) (met afdelingen in elke regio) biedt mogelijkheden voor lotgenotencontact, en is een bron van informatie via het blad Diabc, via diverse cursussen of haar websites. Ze behartigt de belangen van alle mensen met diabetes.

Om meer grip te krijgen op uw leven met diabetes is het een goed idee de Diabetes Zorgwijzer van de DVN en de NDF te lezen. De Zorgwijzer geeft een helder overzicht van uw eigen taak en verantwoordelijkheid, en van wat u van uw zorgverleners mag verwachten.

Wat zegt een lotgenoot over de plaats van diabetes in het leven?
Wat zegt een andere lotgenoot over de plaats van diabetes in het leven?
Sluit de enquête