Vakantie of iets te vieren?

Vakantie en reizen

Juist dingen die vrijwel iedereen leuk vindt (zoals vakantie, reizen, feestjes en etentjes) kunnen het moeilijk maken uw diabetes in balans te houden. Of het nu om vakantie of een zakenreis gaat, met een goede voorbereiding kunt u overal heen.

 

vakantie

Waar moet u rekening mee houden?
In de eerste plaats is van belang of u naar het buitenland gaat. Zorg dan voor een ruime voorraad van uw medicatie en zelfcontrole materiaal. In sommige landen zijn die niet te verkrijgen, u zult uw glucose waarschijnlijk vaker controleren, en het kan zijn dat u onverwacht later terug reist.

Bij een reis naar andere landen kunnen andere voedingsmiddelen of eettijden, een andere temperatuur, maar ook stress en tijdsverschillen uw glucose beïnvloeden. Bij grote tijdsverschillen moet uw insulineschema worden aangepast. Insuline wordt ook beïnvloed door temperatuur, dus is de wijze van inpakken en opbergen van uw pennen of patronen van belang.

Als u op vakantie gaat, let u dan op het effect van andere lichamelijke activiteiten dan normaal?
Heerlijk luieren op het strand, of hele dagen lezen in een hutje op de hei, zal immers uw glucosewaarden verhogen als u in het dagelijks leven lichamelijk erg actief bent. Omgekeerd zal een wandel- of fietsvakantie, of van de ene naar de andere bezienswaardigheid sjouwen, lagere glucosewaarden opleveren, wanneer u normaal een zittend bestaan leidt.

Tenslotte doet u er goed aan te bedenken of u echt een beetje vakantie van uw diabetes wilt nemen. Geeft u toe aan de verlokkingen van gezellig lang tafelen met een goed glas wijn, ook als uw glucosewaarden en gewicht daardoor stijgen? Voor een korte periode is dat meestal geen probleem, maar het is het wellicht niet waard als u er later spijt van krijgt.

Als u voor het eerst na het vast stellen van uw diabetes op vakantie of op reis gaat, of als u iets bijzonders wilt ondernemen, is het zinvol uw plannen tijdig te bespreken met iemand van uw diabetesteam, om goed voorbereid op pad te kunnen gaan. Een overzicht van de verschillende zaken om aan te denken als u op vakantie of op reis gaat, vindt u hier.

Feestjes en etentjes

Zijn feestjes en etentjes voor u leuk of niet? Er is dan vaak een groot aanbod van eten en drinken, en meestal niet van het gezonde soort. Hoe gaat u daarmee om? Wilt u gezellig meedoen en geen uitzondering zijn? Voelt u zich schuldig als u zondigt, zoals iedereen dat noemt? Slaat u alle lekkernijen af, zelfs als de gastvrouw speciaal voor u suikervrije (maar vetrijke) gebakjes in huis gehaald heeft?

 

diabetes

Af en toe van uw gezonde eetpatroon afwijken kan wel een keer, met de nadruk op af en toe. Wie erg veel jarige kinderen, kleinkinderen en buren heeft, kan beter leren kiezen.

Welke zoete of hartige hapjes voor u geschikt zijn, kunt u vragen aan uw diëtist. Deze voedingsdeskundige zal u ook vertellen of het verstandig is uw maaltijd voor een feestje aan te passen om te grote calorie- of koolhydraatinname te vermijden. Een ding is zeker, suikervrije producten zijn niet nodig.

Drinkt u een avond meer dan 1-2 glazen alcohol, en gebruikt u daarnaast een SU tablet of insuline, neem dan een boterham voor het slapen gaan, om te lage glucosewaarden 's nachts te voorkomen.

Heeft u een etentje op een later tijdstip dan normaal? Dat kan! Uw tablet innemen of insuline spuiten kan zonder nadelige gevolgen wel een keer een uur of twee later.

Feestjes en etentjes horen tot de leuke dingen van het leven, en kunnen u doen ontspannen van alledaagse beslommeringen. Als u er een beetje handig mee omspringt kunt u er ook werkelijk van genieten, en er tevreden op terugkijken, zonder kater of schuldgevoel.

Uitslapen

Uitslapen betekent later ontbijten dan normaal, en soms zelfs ontbijt en lunch samenvoegen. Een keer later uw tablet slikken zal meestal geen probleem zijn voor uw glucosewaarden.

 

uitslapen

Bij tweemaal daags insuline kunt u insuline en ontbijt ongeveer twee uur verschuiven, maar vervroeg die dag dan niet ook uw avonddosis van de insuline en het avondeten. Overleg voor langer uitslapen met uw diabetesteam, aan de hand van uw zelfcontrole gegevens.

Bij meermaal daags insuline kunt u zonder gebruik van ontbijt de ochtend dosis kortwerkende insuline overslaan, en de dosis voor het dan vaak uitgebreidere middagmaal aanpassen.

Wat zegt een lotgenoot over diabetes en reizen?
Wat zegt een lotgenoot over diabetes en feestjes?
Sluit de enquête