Neuropathie en kwaliteit van leven

neuropathie

Neuropathie komt veel voor als complicatie van diabetes, maar wordt nog te weinig herkend. Dat kan gebeuren als u geen of weinig klachten heeft, of wanneer uw klachten worden toegeschreven aan andere, vaker voorkomende oorzaken.

Andere aandoeningen kunnen bovendien de oorzaak van uw klachten zijn. Mensen met diabetes kunnen immers ook pijn in de benen krijgen door slagaderverkalking, maagklachten door een maagzweer of impotentie door stress en veel alcohol.

Het is om meerdere redenen belangrijk dat u en uw zorgverleners zenuwschade herkennen door alert te zijn op de klachten en verschijnselen die we hebben besproken.

In de eerste plaats omdat begrijpen wat er gaande is (en waarom dat zo is) u kan helpen bij het verwerken van de klachten, wat de last ervan kan verlichten.

In de tweede plaats omdat uw klachten zullen verminderen (of minder zullen toenemen) als u zich nog meer inzet om zo normaal mogelijke glucosewaarden te bereiken, en zo nodig uw leefstijl om te buigen tot een gezondere manier van leven.

Tenslotte, maar even belangrijk, omdat u en uw zorgverleners dan maatregelen kunnen nemen die vervelende en ernstige gevolgen helpen voorkomen. Een voetzweer of een depressie zijn voorbeelden daarvan.

Evenals andere complicaties van diabetes kan neuropathie een aanslag plegen op uw kwaliteit van leven. Hoe gaat u daarmee om? Er zijn diverse manieren om de klachten en gevolgen van neuropathie te voorkomen, uit te stellen of te verminderen.

De adviezen van uw zorgverleners berusten op gunstige resultaten bij onderzoek onder verschillende groepen mensen met diabetes. Of ze ook voor u nuttig zijn kunt u alleen zelf uitvinden. Alleen u voelt wat voor u een last is en wat u helpt. U weet wat u wilt doen en waartoe u in staat bent. Maar laat familie, zorgverleners, lotgenoten of ieder ander die kan bijdragen aan uw kwaliteit van leven u daar vooral bij helpen. Dan hoeft u het niet alleen te doen ...

Tenslotte, het is (net zoals toen u diabetes bleek te hebben) de kunst om niet al te veel stil te staan bij de beperkingen die u ervaart, maar te genieten van alles wat u wel kunt. Dat is een van de adviezen met betrekking tot wat u zelf kunt doen. We hebben alle adviezen samengevat in een tabel. Klik hier als u deze tabel nu wilt bekijken.

Sluit de enquête