Roken, waarom niet?

roken
"Roken schaadt de gezondheid". Hoe vaak heeft u dat al niet gehoord of gelezen? Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte.

Roken schaadt, onafhankelijk van wat en hoeveel u rookt. Roken pleegt een aanslag op luchtwegen en longen (via teerproducten), op hart en vaten (via nicotine en koolmonoxide), en op nog meer organen ... en ook nog op uw portemonnee!

Op de tekening ziet u hoe roken uw gezondheid aantast.

Roken veroorzaakt en verergert chronische bronchitis en emfyseem (tezamen COPD genoemd), en kan leiden tot longkanker en andere soorten kanker.

Roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten nog meer dan de verhoogde glucosewaarden, hoge bloeddruk, een verhoogd LDL-cholesterol en overgewicht ieder op zich al doen.En juist bij diabetes type 2 komen die risicofactoren vaak samen voor!

Roken draagt ook bij aan het ontstaan van complicaties van de kleine bloedvaatjes, bijvoorbeeld in de nieren.

Daarom is roken bij diabetes extra ongezond. Rookt u niet? Prima!

Rookt u wel? Dan is stoppen het beste wat u voor uzelf kunt doen, ook als u daardoor enkele kilo’s zou aankomen.

Wilt u binnenkort proberen te stoppen? U kunt met uw huisarts overleggen welke manier om te stoppen voor u geschikt is. Intensieve begeleidingsprogramma’s, vaak groepsgewijs, worden soms door zorgverzekeraars vergoed.

roken

Weet u nog niet zeker of u wilt stoppen met roken? Lees dan nog even verder ...

Roken is slecht voor uw gezondheid, of u nu sigaretten (ook met filter), shag, sigaren of pijp rookt, en of u inhaleert of niet. De vele schadelijke stoffen in tabak komen uw lichaam binnen via de luchtwegen en via het slijmvlies van uw mond, en komen zo ook in uw bloed.  Tabaksrook komt ook in uw omgeving terecht, zoals u kunt zien aan het bruin verkleuren van de muur of gordijnen bij uw favoriete rookplek. Roken is dus ook schadelijk voor de mensen om u heen. Daarom is roken bij steeds meer mensen thuis niet meer acceptabel, en op het werk en in openbare ruimten zelfs wettelijk verboden.

Helaas is roken niet zomaar een slechte gewoonte, het is een verslaving.
Dat komt door de nicotine in tabaksrook, die u lichamelijk en psychisch afhankelijk maakt van roken. Nicotine komt via uw bloed snel in uw hersens en veroorzaakt een kortdurend aangenaam gevoel. Een kick waar u steeds weer naar verlangt, vaak in dezelfde situaties: bij stress, koffie of alcohol, na het eten, als u zich ergens op wilt concentreren of juist in een pauze. De verslaving maakt dat stoppen met roken nog lastiger is dan gezonder eten, minder alcohol drinken of meer bewegen. Maar het is de moeite zeker waard!

roken
Om met succes te kunnen stoppen heeft u een flinke dosis wilskracht nodig.

Het gaat makkelijker als u weet hoe roken uw lichaam aantast, en als voor u de voordelen van niet roken zwaarder gaan wegen dan de kick die roken u nu nog geeft. Dat vergt een goede voorbereiding waarbij u diverse mogelijkheden bedenkt om de verleiding te weerstaan.

Sluit de enquête