Verminderd hypo gevoel

hypo

Van lichte hypo's, beperkt tot de vroege verschijnselen, waarvan u met druivensuiker of limonade weer opknapt, zult u weinig nadelige gevolgen ondervinden.

U kunt zich wat katterig voelen, en de bloedglucose kan nog wel een dag lang te hoog zijn. Een lichte hypo is ongevaarlijk als u direct actie neemt om verdere daling van de bloedglucose te vermijden.

Wie de vroege waarschuwingssignalen niet tijdig (meer) herkent of behandelt, kan verward of suf worden, met afname van het concentratievermogen. Zo'n ernstiger hypo kan gevaar opleveren in het verkeer of bij uw werk. Na herstel komen vooral hoofdpijn, vermoeidheid of een lamlendig gevoel voor, maar soms ook gevoelens van angst, schaamte of kwaadheid ... Angst voor een volgende hypo is reëel en begrijpelijk.

Met intensieve zelfcontrole en eventueel tijdelijke aanpassing van uw medicatie kunt u weer in balans komen.

Na een ernstige hypo en de behandeling daarvan kan de bloedglucose nog een paar dagen verhoogd zijn. Ernstige hypo's die frequent voorkomen hebben uiteindelijk nadelige invloed op uw hersenfuncties.

dagboek

Wanneer de vroege waarschuwingssignalen ontbreken spreekt men van een verminderd hypo gevoel of in het Engels "hypo-unawareness". Niet tijdig kunnen ingrijpen leidt dan tot ernstigere hypo's.

Een verminderd hypo gevoel ontstaat bij type 2 diabetes vooral na een lange duur van de diabetes wanneer de eigen insuline productie verloren is gegaan. Een te scherpe regulatie met meerdere ernstige hypo's vergroot de kans. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan.

 

Ook gebruik van alcohol of slaapmiddelen (vooral bij type 1), of autonome neuropathie kunnen bijdragen.

Bij een verminderd hypo gevoel is intensieve zelfcontrole van uw glucosewaarden een goede methode om dreigende hypo's te zien aankomen en tijdig te kunnen ingrijpen.

Een verminderd hypo gevoel kan gelukkig herstellen door enige weken tot maanden glucosewaarden onder de 4 mmol/l strikt te vermijden.

Sluit de enquête