Educatie

Letterlijk: opvoeding. In de diabeteszorg gebruikt voor het overdragen van kennis, inzicht en vaardigheden (zoals zelfcontrole en insuline spuiten), zodat u leert om uw diabetes zelf te managen. Educatie is dus meer dan voorlichting geven. Het hoogst opgeleid in diabeteseducatie zijn diabetesverpleegkundigen. Ook wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners kunnen zich, naast andere taken, specialiseren in diabeteseducatie.
Wie doet wat?

Bovendien geeft de DVN educatie cursussen voor haar kaderleden.

Eilandjes van Langerhans

Kleine eilandjes van speciaal weefsel in de alvleesklier met daarin de zogenaamde bèta-cellen die insuline maken en alfa-cellen die glucagon maken. Deze hormonen worden direct afgegeven aan het bloed. Bij diabetes type 1 zijn de eilandjes door ontsteking te gronde gegaan.
Wat is diabetes?

Het Latijnse woord voor eiland is insula, vandaar de naam insuline.

Eiwitverlies

Ons lichaam probeert geen eiwit kwijt te raken: het is een belangrijke bouwstof. Maar er zijn aandoeningen die gepaard gaan met eiwitverlies, zoals darmziekten (via ontlasting) of nierziekten (via urine). Bij diabetes kan eiwitverlies voorkomen door nierschade, waarbij sprake is van verlies van het eiwit albumine (albuminurie).
Diabetische nefropathie

Emfyseem

Met chronische bronchitis vaak samen COPD genoemd: een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte). Bij emfyseem (ook wel rek uit de long) zijn de wanden van de longblaasjes beschadigd, vaak als gevolg van chronische bronchitis. Het wordt gekenmerkt door gestoorde gaswisseling (onvoldoende zuurstof in en koolzuurgas uit), met kortademigheid en moeheid als klachten. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken.
Roken, waarom niet?

EMG (Electromyogram)

Onderzoek door een neuroloog waarmee de diagnose (diabetische) neuropathie kan worden gesteld. Meestal zijn de kenmerkende klachten en bevindingen van het zenuwonderzoek van de voeten tijdens het spreekuur voldoende om de diagnose zenuwschade te stellen, en is een EMG niet nodig.
Onderzoek

Endocrinoloog

Een internist met als aandachtsgebied stofwisselingsziekten, zoals diabetes. Een internist is een specialist in inwendige ziekten en de behandeling daarvan met dieet en medicijnen.
Zorgverleners

Energiebalans

Er is sprake van een energie balans, als er evenveel calorieën worden ingenomen met de voeding als verbruikt om te leven en te kunnen inspannen.
Calorieën

Erectieproblemen

= Impotentie, de meest voorkomende seksuele stoornis bij de man. Komt bij diabetes vaker voor dan zonder diabetes, bijvoorbeeld door schade aan de bloedvaten en/of zenuwen, of door faalangst.
Zin in seks, maar ...
Blaas en seksuele functies

Erfelijkheid

De mate waarin bepaalde kenmerken, zoals aanleg voor diabetes, maar ook voor rood haar, van de ene op de andere generatie worden doorgegeven.
Erfelijke factoren

Etalage benen

Pijn of moeheid in de benen, welke optreedt bij lopen en snel overgaat bij stil staan. De medische term is claudicatio intermittens. De oorzaak is zuurstoftekort in de benen door slagaderverkalking.
Overzicht

Deze pijn door is soms moeilijk te onderscheiden van zenuwpijn in de benen.
Overzicht beenklachten

Sluit de enquête