Pancreas

De pancreas of alvleesklier is een grote klier, direct achter de maag gelegen. Het grootste deel maakt spijsverteringssap dat in de dunne darm terecht komt. Verspreid door de alvleesklier liggen miljoenen kleine eilandjes (eilandjes van Langerhans) met cellen die hormonen produceren. De zogenaamde bèta-cellen maken insuline en alfa-cellen maken glucagon. Deze hormonen worden direct afgegeven aan het bloed.
Wat is diabetes?

Pedicure

Voetverzorg(st)er die de teennagels verzorgt en kleine problemen aan de voeten (zoals eelt en likdoorns) kan verhelpen. Mensen met diabetes doen er verstandig aan een pedicure te zoeken die de aantekening "]diabetische voet heeft.
Infoblad Goede voetenzorg

Perifeer vaatlijden

Perifeer betekent letterlijk: ver af. Met perifeer vaatlijden bedoelen we vaatvernauwing in de benen, ver van het hart.
Overzicht hart- en vaatziekten

Perifere neuropathie

Meest voorkomende vorm van zenuwschade bij diabetes (naast autonome neuropathie), waarbij de gevoels- en bewegingszenuwen van de voeten en benen zijn aangetast.
Ontstaan en voorkomen

Pijn

Pijn kan bij diabetes bijvoorbeeld voorkomen als zenuwpijn of pijn als gevolg van vaatlijden, beide in de benen. Maar er zijn verschillen die u en uw zorgverlener kunnen helpen een onderscheid te maken.
Klachten
Overzicht beenklachten

Pijndagboek

In een pijndagboek kan iemand met zenuwpijn noteren hoe ernstig hij of zij de pijn ervaart op verschillende momenten van de dag, of wat de pijn deed afnemen. Het is een goed hulpmiddel voor het vaststellen van de juiste pijnmedicatie en dosis.
Pijndagboek toelichting
Pijndagboek lege vellen

Polyneuropathie

Meest voorkomende vorm van zenuwschade bij diabetes. Poly- betekent veelvormig, en geeft aan dat meer dan een soort zenuw aangetast kan zijn: gevoelszenuwen, bewegingszenuwen en autonome (zelfsturende) zenuwen die uw huid en organen verzorgen.
Ontstaan en voorkomen

Prednison

Een bijnierschorshormoon dat als medicament gebruikt wordt bij tal van aandoeningen als astma, chronische darmontstekingen en spier- of gewrichtsreuma. Het verhoogt de insulineresistentie zodanig, dat het diabetes kan doen ontstaan en ontregelen.
Als andere ziekten zich aandienen

Progesteron

Progesteron en oestrogeen zijn vrouwelijke geslachtshormonen, die ook invloed hebben op de insulinewerking. Wanneer de gehaltes van deze hormonen in het bloed schommelen (zoals bij puberteit, menstruatie, overgang en zwangerschap) kunnen daardoor ook glucoseschommelingen optreden.
Menstruatie en overgang

Psychische aspecten

Enerzijds kan diabetes allerlei angsten en spanningen teweegbrengen, anderzijds kunnen psychische en persoonlijkheidsstoornissen de glucoseregulatie ongunstig beïnvloeden.
Psychische aspecten

Mensen met neuropathie kunnen door de chronische pijnklachten of loopstoornissen last krijgen van angsten en depressies.
Het beloop

Sluit de enquête