Ramadan

Meedoen aan vasten tijdens de Ramadan kan uw glucosewaarden sterk beïnvloeden, met kans op lage glucosewaarden of hypo's. Hoe gaat u daar mee om?
Het is Ramadan, en dan?

Reflex

Bij het lichamelijk onderzoek naar zenuwschade wordt met een zogenaamde reflexhamer zachtjes op uw achillespees of knie getikt om te zien of u daarop reageert met een onwillekeurige beweging. Dat heet een reflex. De achillespeesreflex kan verdwijnen door diabetische neuropathie, maar ook bij het ouder worden.
Onderzoek

Regulatie

Letterlijk: regeling. In de diabeteszorg veel gebruikte term, zoals in diabetes- of glucoseregulatie: het binnen de afgesproken streefwaarden krijgen en houden van de bloedglucose. We spreken over een goed, matig of slecht gereguleerde, of geregelde diabetes.
Controle van de glucoseregulatie

Een goed gereguleerde diabetes noemen we ook goed ingesteld of in balans.
Uw diabetes in balans

Reizen

Ook verre reizen maken kan bij diabetes, maar u moet zich wel goed voorbereiden als u ontregeling en andere problemen wilt voorkomen.
Vakantie en reizen

We hebben alle adviezen voor u op een rij gezet.
Infoblad Goed voorbereid op reis

Retina

De retina of het netvlies is een vaatrijk vlies achter in de oogbol. Het is te beschouwen als een scherm of lichtgevoelige plaat, waarop de beelden die onze ogen bereiken worden geprojecteerd, waardoor we kunnen zien. De bloedvaatjes van het netvlies worden bij diabetes vaak beschadigd.
Diabetische retinopathie

Retinopathie

Door diabetes veroorzaakte schade aan het netvlies (de retina) van het oog.
Diabetische retinopathie

Risicofactoren

Factoren die de kans op een bepaalde ziekte vergroten. Zo zijn er risicofactoren voor het krijgen van diabetes type 2.
Waarom ik?

Cardiovasculaire risicofactoren: alle factoren waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Gevolgen van langdurige hyperglycemie

Ook zijn er risicofactoren die de kans op diabetische neuropathie (zenuwschade) verhogen.
Ontstaan en voorkomen

Risicoprofiel

Met uw risicoprofiel bedoelen we het totaal aan risicofactoren dat u heeft (of niet heeft!) om complicaties van diabetes te krijgen. Daaronder vallen het aantal jaren dat u diabetes heeft; of uw glucosewaarden doorgaans goed geregeld zijn of niet; uw gewicht (of liever BMI), bloeddruk en bloedvetten; en leefstijlzaken als roken, voldoende beweging en gezond eten & drinken. Uw risicoprofiel maakt deel uit van uw zorg- of behandelplan.
Het behandelplan

Roken

Met hoge bloeddruk is roken de grootste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het draagt ook bij aan andere complicaties van diabetes. Af te raden voor iedereen, maar zeker voor iemand met diabetes.
Roken, waarom niet?

Roteren

Roteren (draaien) is de term waarmee we aangeven dat insuline telkens op een andere plaats (minstens een centimeter verder dan de keer ervoor) moet worden gespoten om spuitplekken te voorkomen.
Insuline toediening

Sluit de enquête